För människor med funktionshinder är vuxenutbildningen den mest tillgängliga utbildningsformen. Det hänger samman med folkbildningens speciella förutsättningar och möjligheter att anpassa sin verksamhet. Socialt och pedagogiskt stöd byggdes upp sedan 1970-talet genom utvecklingsarbete vid folkbildningsenheten på dåvarande Skolöverstyrelsen. Sedan den statliga skoladministrationen organiserats om har stöden delats upp på Folkbildningsrådet och Nämnden för vårdartjänst. NV administrerar tilläggsbidrag utöver de allmänna statsbidragen och förstärkningsbidrag till folkhögskolorna. Detta görs parallellt med att NV fördelar medel till vårdartjänst, dvs personlig praktisk hjälp av social karaktär till enbart rörelsehindrade.
Öronmärkta stöd till verksamhet med handikappade deltagare saknas på studieförbundsområdet. Det enda riktade stöd som finns f n är ett särskilt materialanpassningsbidrag som ska täcka synskadades behov. Detta stöd administreras genom NV och materialet produceras av Synskadades förbund. Den kommunala vuxenutbildningen har inte anpassats i samma grad. Ytterst få som har funktionshinder studerar på komvux, trots att behoven av kompetensinriktad utbildning troligen är mycket stora.
På högskoleområdet ger vårdartjänsten det sociala stöd som är en förutsättning för rörelsehindrade att kunna genomföra högre studier.
En översiktlig granskning av nuvarande stödsituation ur handikapperspektiv visar att vuxna rörelsehindrade kan få sina behov i hela studiesituationen tillgodosedda genom vårdartjänst. Alla övriga grupper, hörselskadade, döva, psykiskt utvecklingsstörda, hjärnskadade, psykiskt störda m fl får konkurrera om stöd genom NV:s tilläggsbidrag till folkhögskolorna.
Nuvarande studiestödsformer är inte anpassade för handikappgrupperna. Det finns brister i både organisation och innehåll. Samordning i stort saknas. Många myndigheter är inblandade, centralt, regionalt och lokalt. De olika studiestöden ges för olika typer av studier. Beloppsnivåerna varierar och är ofta kopplade till a- kasseersättningen. Vissa stödformer berör flera myndigheter. Ansökningsförfarandet är olika för olika stödformer och ställer stora krav på den enskilde.
Det behövs ett samlat socialt och pedagogiskt utbildningsstöd som rör alla vuxna med funktionshinder. Ett sådant skulle tillgodose alla grupper med funktionshinder och gälla olika vuxenutbildningsformer. Stödet skulle kunna konstrueras så att redan befintliga stöd till olika grupper ingår.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av samlat utbildningsstöd som rör alla vuxna med funktionshinder.
Stockholm den 24 januari 1994 Marianne Jönsson (c)