Inledning
Ädelreformen har nu utvärderats av Socialstyrelsen och Kommunförbundet har gjort en snabbenkät bland kommunalpolitiker om hur ädelreformen slagit ut.
Socialstyrelsens rapport är gedigen. Den innehåller 25 delrapporter och ger en god bild av läget för landets äldreomsorg. En rad brister påtalas.
Kommunpolitikerna, som oftast irriterats över kritiken av ädelreformen, svarade att ädelreformen givit en bättre omvårdnad av gamla. Utan att redovisa några särskilda grunder svarade 85 % att nu var allting mycket bättre.
Ädelreformen
Syftet med reformen var att ge kommunerna ett samlat ansvar för långvården samt omsorg och vård av gamla och handikappade. Landstingen har kvar ansvaret för den kliniska vården, akutvården och en viss rehabiliterande eftervård. I 12 län har även hemsjukvården förts över till kommunerna. En skatteväxling genomfördes mellan de gamla och nya huvudmännen som var i storleksordningen 20 miljarder kronor.
Utvärderingen
Den utvärdering som gjordes av Socialstyrelsen gällde reformens kvalitetsaspekter. Dvs. hade det blivit bättre eller sämre sedan kommunerna tog över huvudmannaskapet? Det är klart att man kan hävda att för kort tid gått sedan övertagandet för att man ska kunna ge en rättvisande bild av reformen, men med de rapporter vi fått från olika håll i landet framstår bilden av en äldreomsorg i kris.
Det är ojämn kvalitet, neddragning av läkarvård på sjukhemmen, lägre nivå på rehabiliteringsinsatserna och att människor är sjukare än före reformen när de tvingas lämna sjukhusen som färdigbehandlade. Avgifterna beskrivs också som mycket orättvist satta.
I den mer hovsamma Socialstyrelserapporten påtalas också problemen som uppkommit. Bristen på rehabilitering har uppstått när landstingen och kommunerna fått minskade resurser. Kommunernas kunskaper om rehabilitering av gamla och handikappade är också dålig.
Det behövs en kompetenshöjning för personalen som arbetar inom åldringsvården och på sjukhemmen. Det visar inte minst de intervjuer som gjorts med olika personalkategorier. De anser inte att de kan ge handikappade och gamla den vård och omsorg som de har behov av. Detta har också att göra med den underbemanning som de anser förekommer på arbetsplatserna.
Det finns, som tidigare, mycket liten valfrihet vad gäller omvårdnadsform. Det är bara en ny person som gör placeringen. Läkarinsatserna har blivit färre. Förr fanns en regelbunden läkartillsyn men nu måste hembesök beställas. I en delrapport från SPRI konstateras att vårdbehoven på sjukhemmen ökat, många patienter har trycksår och katetrar, flera får lugnande mediciner. Det kan också vara trångt på hemmen. Av de 34 000 platser som finns i landet är det bara drygt 300 nya som har enkelrum. Det är alltså långt kvar till ''enskilt rum på långvården''. En tredjedel beräknas vara sängar i flerbäddsrum.
Socialstyrelsen visar också på stora orättvisor när det gäller avgifterna. Dessa varierar mycket kraftigt. För personer med samma inkomster och liknande vårdbehov kan avgiften skilja på 17 000 kronor per år. Vid kommunernas övertagande av vårdansvaret fördubblades ofta vårdavgiften.
En vårdavgift på 4 000 kronor per månad har inte varit ovanligt. De belopp som blivit över har varit långt under normen för socialt ekonomiskt bistånd. I snitt har det varit 1 300 kronor i månaden, och det är långt under vad Konsumentverket anser att man behöver för att kunna leva på en skälig nivå.
Det har också uppstått problem för den hemmavarande maken/makan som inte kunnat få bidrag till hyran när partnern har kommit till ett vårdhem.
Vänsterpartiets förslag
För att hålla uppe rehabiliteringen får inte de geriatriska klinikerna nedrustas. Ytterligare översyn av rehabiliteringsinsatserna måste göras och vi kräver att regeringen tar initiativ för att hålla en god standard på dessa kliniker.
Vänsterpartiet anser att åtgärder måste vidtas för att öka personalens kunskaper om vård och rehabilitering av gamla. I våra motioner på undervisningens område har vi anslagit pengar till kompetensutveckling som kommunerna, i en tid när det är god tillgång på arbetskraft, borde utnyttja. En satsning på utbildning gör att man kan höja vård- och omvårdnadskvaliteten inom hemsjukvården.
Vänsterpartiet föreslår vidare en utbyggnad av antalet kommunala vårdplatser så att var och en som vill kan få ett eget boende (rum) på sjukhemmen. Vi har för detta ändamål anslagit pengar, dels i ett ROT-program för ombyggnad, 1 miljard, dels i ett till kommunerna riktat anslag som kan användas till nybyggnation och höjd standard, 4,9 miljarder kronor. Åtgärder på detta område kommer dels att ge bättre standard för service och vård inom äldreomsorgen, dels minska arbetslösheten inom byggsektorn.
Slutligen föreslår vi att det utarbetas ett totalt högkostnadsskydd som kan vara basbeloppsanknutet. Vi har närmare redogjort för utformningen av ett sådant i en särskild motion som behandlar kostnaderna inom hälso- och sjukvårdsområdet. Vi önskar ett totalt tak för dessa kostnader och vill då att kommunala avgifter skall inordnas i kostnadsskyddet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att den vid förhandlingar med landstingen tar upp frågan om bevarande och utvecklande av verksamheten vid de geriatriska klinikerna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av kompetenshöjande utbildning för personalen inom den kommunala äldreomsorgen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ROT- och nybyggnadsprogram för olika former av serviceboende för äldre och handikappade,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av införandet av ett totalt högkostnadsskydd inom hälso- och sjukvården.
Stockholm den 21 januari 1994 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Berith Eriksson (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v)
1 Yrkande 3 hänvisat till BoU