FN:s ekonomiska kommission för Europa etablerades redan år 1947. Huvudsyftet med kommissionens verksamhet har varit att stärka de ekonomiska förbindelserna mellan medlemsstaterna och andra stater samt att stärka samarbetet mellan regeringarna, främst i fråga om miljö, energi, industri, transport, handel, jordbruk, ekonomisk analys och statistik. Verksamheten har alltså koncentrerats till renodlade ekonomiska frågor.
Övriga regionala FN-kommissioner, speciellt de två asiatiska kommissionerna ESCAP (Economic and Social Commission for Asia and the Pacific) och ESCWA (Economic and Social Commission for Western Asia), har under en längre tid haft det vidare mandatet att syssla även med sociala frågor. Europas uppdelning i Öst och Väst, tills nyligen, är troligen anledningen till ECE:s mera begränsade mandat och möjligheter till socialt engagemang. Emellertid åläggs det nu ECE i växande utsträckning, liksom andra regionala kommissioner, att leva upp till och mer aktivt delta i förverkligandet av FN:s resolutioner på det sociala området.
FN:s generalsekreterare Boutros Ghali har under senare tid avgett en rad programtal om FN:s nya roll på 1990-talet. Han har betonat i olika sammanhang att FN:s insatser på freds-
och säkerhetsområdet samt på de ekonomiska och sociala områdena bör ses som ömsesidigt förstärkande. Enligt generalsekreteraren måste ett starkare och mer effektivt FN i ett närmare samspel samtidigt kunna agera på den globala, regionala och nationella nivån. Vad gäller den regionala nivån har Boutros Ghali gjort klart att han önskar sig en ny och vidgad roll för de regionala kommissionerna.
En förutsättning för en förstärkt och vidgad roll för FN på den regionala nivån måste emellertid baseras på en grundlig analys och bedömning av de regionala kommissionernas hittillsvarande förtjänster och brister samt potentiella utvecklingsmöjligheter. Uppgiften bör behandlas med utgångpunkt från en helhetssyn på det multilaterala systemet med försök till identifiering av mandat, roller och komparativa fördelar för systemets olika organisationer och delar, i detta fall de regionala kommissionerna. Detta sätt att angripa har som bekant genomförts inom det nordiska FN-projektet, där en bättre organisering av FN:s biståndsarbete är huvudmålet.
Inför de stora globala manifestationerna på det sociala området under 1990-talet kommer med all sannolikhet ECE:s roll att växa, eftersom förberedelsearbetet avses ske på regional basis. Detta har redan kommit till uttryck i att ECE tillsammans med FN:s befolkningsfond (UNFPA) och Europarådet inbjöd ECE:s medlemsstater och observatörer till en europeisk befolkningskonferens i Genève i mars 1993. Likaså inbjöd FN:s Wienkontor (UNOV) i egenskap av sekretariat för förberedelsearbetet för det internationella familjeåret (IYF) 1994 till förberedande möte i Valletta i april 1993 i samarbete med ECE. Det finns också anledning att anta att liknande förmöten inför det Sociala världstoppmötet (''World Summit for Social Development'') i Danmark 1995 kommer att anordnas på regional nivå.
I förlängningen av ovan redovisade utveckling kan skönjas en omvandling av ECE till en regional kommission som också sysslar med sociala frågor. Det är denna process som kräver aktiv medverkan från regeringarnas sida. Speciellt gäller detta frågor som redan etablerats inom EU- systemet, t.ex. rörande social utveckling och välfärd, ungdom, åldrande, handikappade och familj.
Det bör även understrykas att de regionala kommissionerna utgör en tung post i FN:s reguljära budget. Därför är det viktigt att de nordiska länderna medverkar i en bedömning av kommissionernas hittillsvarande verksamhet och utvecklingmöjligheter. Arrangemang som den europeiska befolkningskonferensen, internationella familjeåret 1994 och det sociala toppmötet 1995 borde kunna ge en indikation om systemets funktionsduglighet. Vidare är det mycket påkallat att enligt ovan utröna FN- systemets möjligheter att säkra en stabil ekonomisk och social utveckling i Öst-
och Centraleuropa.
I planerna för de nordiska ländernas ökande internationalisering föreskrivs bl.a. samverkan i olika internationella organ. Nordisk samverkan inom ramen för FN och dess underorgan har också länge varit en realitet. De nordiska ländernas sociala engagemang och den nordiska modellen för social-
och arbetsmarknadspolitik är kända fakta. Aktivt stöd från de nordiska länderna för att stärka ECE:s verksamhet, framför allt på det sociala fältet, skulle därför falla sig naturligt.
På Nordiska rådets socialutskotts förslag har Nordiska rådet vid sin session den 1--4 mars 1993 i Oslo antagit en rekommendation (nr 13/1993) till de nordiska ländernas regeringaratt aktivt medverka till att stärka verksamheten inom FN:s ekonomiska kommission för Europa (ECE), särskilt på det sociala området.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om aktiv medverkan i nordiskt samarbete för att stärka verksamheten inom FN:s ekonomiska kommission för Europa (ECE), särskilt inom det sociala området.
Stockholm den 24 januari 1994 Lena Öhrsvik (s)