Runt var tionde person har numera frikort till sjukvård och receptbelagda läkemedel på apotek. Frikorten har en övre gräns på 1 600 kronor och det innebär att patienten har betalt läkarräkningar och läkemedel för minst 1 600 kronor under tolv månader.
1992 kostade frikorten staten och landstingen drygt 1,2 miljarder kronor och till Apoteksbolaget betalades ut 608 miljoner kronor för att täcka förlusterna genom frikorten.
Det var 760 000 personer som fick frikort 1992, visar en ny statistik från Riksförsäkringsverket. I Malmö kommun var andelen med frikort 10,8 procent och högst i hela landet.
Enbart i Malmö finns cirka 180 privatpraktiserande läkare och till detta kommer alla vårdcentraler och mottagningar på sjukhuset.
En grupp som inte mår bra av frikorten är tablettmissbrukarna. Med frikortet i handen är det bara att promenera omkring till olika läkare och få ut lugnande medel och smärtstillande preparat. Frestelsen är stor att utnyttja frikortet på detta sätt och det är inte heller så ovanligt att man skaffar läkemedel för försäljning.
För många tablettmissbrukare räcker det med en 7--8 läkarbesök samt samma antal utköpta läkemedel för att ha kommit upp till högkostnadssumman. Detta kan betyda att de har cirka 9--10 månaders gratis läkarbesök och mediciner.
Det är viktigt att uppmärksamma detta problem och att man ändrar på rutinerna runt frikortet just för kategorin tablettmissbrukare.
Eventuellt kunde Malmö bli försöksstad. Kanske kan man utforma frikorten så att utrymme ges för en apoteksstämpel och läkarstämpel. På detta sätt kan man få överblick över patientens anskaffning av läkemedel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vidtaga åtgärder som försvårar för tablettmissbrukare att införskaffa lugnande medel och smärtstillande preparat.
Stockholm den 24 januari 1994 Alwa Wennerlund (kds)