I anslutning till budgetförslaget för 1993/94 lämnade socialutskottet följande svar på motion So314 rörande anslaget till Samarbetsnämnden för fördelning av statsbidrag till vissa nykterhetsorganisationer m fl.
Utskottet förutsätter att medel till Samarbetsnämnden för fördelning av statsbidrag till organisationer som bedriver nykterhetsarbete och till Nykterhetsrörelsens Landsförbund kommer att utgå även fortsättningsvis och att anslagen inte kommer att urholkas på ett sådant sätt att organisationernas viktiga arbete försvåras. Utskottet utgår från att regeringen fortlöpande överväger formerna för att fördela och betala ut bidrag till nykterhetsorganisationerna. Mot bakgrund av det sagda finner utskottet inte anledning att ta initiativ med anledning av motion So314 (c, s, m, fp, kds).
I sin anslagsframställan för 1994/95 anförde Samarbetsnämnden i sin hemställan till regeringen, att man ansåg det naturligt att man återgick till den praxis som varit tidigare. Det innebär att bidrag till bl a idrotten, folkbildningen och frikyrkorna och samfund fördelas självständigt och bedöms av regeringen. I nuvarande läge fungerar Folkhälsoinstitutet som en utbetalande bank. Samarbetsnämnden föreslog vidare att staten skulle utse en revisor i enlighet med praxis för de rutiner som gäller bl a Nämnden för fördelning av statsbidrag till trossamfunden. Den nuvarande ordningen med Folkhälsoinstitutet som förmedlare av bidrag innebär en onödig administrativ omväg, som i och för sig inte berör Folkhälsoinstitutet på annat sätt. Samarbetsnämnden har dessutom på eget initiativ beslutat om en egen översyn av principer och regler för statsbidrag till nykterhetsorganisationer.
Statsbidraget till nykterhetsorganisationerna motiveras utifrån ett brett samhällsperspektiv, som inte enbart rör Folkhälsoinstitutets ansvar för folkhälsoarbetet. Inom t ex DKSN bedrivs ett omfattande vårdarbete bland alkohol- och narkotikamissbrukare. MHF utför stora insatser för främjande av trafiksäkerheten. IOGT-NTO uträttar genom sina många rörelsehus ett vittomfattande kulturarbete. Frisksportrörelsen har genom sitt Vattenbruk i anslutning till Stensunds folkhögskola tagit initiativ till vård av miljön, för att nu nämna några exempel på den samhälleliga bredd nykterhetsrörelsen har. Till detta kan läggas det omfattande barn- och ungdomsarbete som utförts inom IOGT-NTO, MHF och Sveriges Blåbandsförbund. Bidraget till nykterhetsrörelsens organisationer samt ett antal samarbetsorgan, såsom KSAN och Föreningen Fruktdrycker, utgör basen för att goda projekt kan planeras, genomföras och utvärderas. Mot den bakgrunden blir det naturligt att det är regeringen som tar ställning till hur bidraget samfällt skall fördelas mellan de stora folkrörelserna, idrott, frikyrkor och samfund, folkbildningen, nykterhetsrörelsen m.fl. Bidraget har de tre senaste åren varit oförändrat.
Årets anslagsframställning ger tyvärr ingen som helst vägledning i den riktning socialutskottet hemställde om. Ej heller har regeringen eller någon annan part tagit upp diskussioner med Samarbetsnämnden om formerna för den framtida fördelningen. Vi finner det naturligt att regeringen borde agerat i ärendet. Vidare är det mot bakgrund av den kraftiga ändring av alkoholpolitiken, som allt mer framträder i propositioner och förhandlingsarbetet i Bryssel om ett framtida medlemskap i EG/EU samt det nyligen genomförda EES-avtalet, så att nykterhetsrörelsen borde fått kraftiga höjningar av anslaget för att motverka en höjd alkoholkonsumtion. Anslaget till nykterhetsorganisationerna uppgår för 1993/94 till 17.814.000 kr och till Nykterhetsrörelsens Landsförbund till 431.000 kr. Vi har noterat att motsvarande organ i Danmark och Norge under förra året vardera erhållit 1 miljon extra för informationsarbete. I förhållande till befolkningsmängd innebär det närmare 2 miljoner för Sveriges del, om motsvarande princip skulle tillämpas. Inte minst med tanke på ungdomsarbetet är en sådan anslagshöjning motiverad, eftersom bl.a. CAN:s undersökningar pekar på en höjd konsumtion bland tonåringar.
Vi förväntar oss att nykterhetsrörelsens samarbetsnämnd får del av det aviserade bidraget till informationsinsatser som alkoholkommissionens förslag föranleder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Samarbetsnämnden för fördelning av statsbidrag till vissa nykterhetsorganisationer m.fl. bör brytas ut ur Folkhälsoinstitutets budget och behandlas i likhet med motsvarande organ för t.ex. kyrkor och samfund, samt utser revisorer.
Stockholm den 20 januari 1994 Karin Israelsson (c) Göran Magnusson (s) Gudrun Norberg (fp) Fanny Rizell (kds) Bertil Danielsson (m) Eva Zetterberg (v)