Det är långt mellan människor...
I vårt samhälle har människor kommit allt längre ifrån varandra. Unga lämnar släkt och vänner för att studera eller för att arbeta. Människor byter bostadsort flera gånger under sitt liv. Vi lever i ett ganska urbant samhälle. De gamla sociala strukturerna försvinner. Vi lever annorlunda än för några decennier sedan, men människans grundläggande sociala behov har inte förändrats.
Egentligen skulle vi behöva vår släkt och våra vänner nära oss. Det kan gälla den som är ung och har små barn som behöver passning. Det är kanske särskilt viktigt för den som är ensamstående förälder. De äldre behöver hjälp att handla eller någon som följer med till sjukhuset. Ibland kanske det bara är sällskap vi behöver.
Förutom de mer triviala sociala behoven finns det en social nöd, bl.a. i våra storstäder. Några människor har hamnat snett. De behöver någon som inte bara gör sitt jobb genom att försöka ordna bostad och ekonomiskt stöd. De behöver någon som är beredd att engagera sig mer för dem. Det är en sak att utgå från rollen som myndighetsutövare, en annan att utgå från den barmhärtige samaritens budskap.
Det offentliga räcker inte till...
Många sociala behov, triviala eller omfattande, kan inte helt täckas av de sociala myndigheterna. Därför måste enskilda människors engagemang i frivilligt, ideellt arbete uppmuntras.
I grunden har vi alla ett ''omvårdandebehov'' likaväl som vi kan ha ett behov av omvårdnad. I dagens ensamsamhälle med svaga band till olika former av gemenskaper får vi inte utlopp för vårt behov att ge omvårdnad. Dessutom har det ansetts litet fult att ge frivillig hjälp med argumentet att den som får hjälp hamnar i en förnedrande situation. ''Välgörenhet'' har blivit ett fult ord, något förnedrande!
Den socialpolitik som förts har utgått från att allt socialt arbete skall skötas av sociala myndigheter. Nu visar det sig hur fel detta synsätt varit. Den underlägsenhetskänsla och förnedring som människor kan känna genom ett mycket stort hjälpbehov blir inte mindre av att hjälpen ges genom sociala myndigheter. Effekten har istället blivit att den naturliga, medmänskliga hjälpen uteblivit. Vi har helt enkelt vants av från att hjälpa vår medmänniska. Det höga skattesystemet har blivit ett slags avlatsbrevssystem. Den som betalat sin skatt har kunnat se bort från den sociala nöden, ''köpa sig fri'' från personligt ansvar och hänvisa till det offentligas ansvar.
De frivilliga krafterna behövs!
Det är hög tid att tillvarata den idealitet och den personliga ansvarskänsla för sina medmänniskor som finns hos de flesta människor. Inte för att ta bort vårt gemensamma ansvar för människor som behöver hjälp och stöd genom olika slags trygghetssystem utan för att släppa fram en ny dimension inom socialpolitiken.
I våra grannländer finns en delvis annan tradition. I Norge har staten sedan några år tillbaka stärkt det sociala frivilligarbetet genom ett rejält statligt stöd till frivilligcentraler där arbetsuppgifter och frivilliga medarbetare koordineras. Såväl kyrkor som ideella organisationer av olika slag deltar i arbetet, där arbetsledningen utförs av anställd personal men själva hjälpinsatserna av frivilliga krafter. Försöket har fallit synnerligen väl ut, vilket Moderata kvinnoförbundet kunnat konstatera vid studiebesök.
I vårt land bedrivs också en hel del frivilligt arbete. Stadsmissionen i Stockholm, Länkrörelsen, Röda korset, ''Föräldrar på sta'n'' m.fl. nätverk och organisationer visar att detta arbete är synnerligen värdefullt. Vi måste gå vidare på denna väg och tillvarata alla de ideella krafter som finns.
Socialtjänstkommittén har nyligen i rapporten Frivilligt socialt arbete (SOU 1993:82) redovisat en kartläggning av det sociala arbete som bedrivs inom ideella organisationer i Sverige. Kommittén kommer i sitt fortsatta arbete att vidare behandla det frivilliga sociala arbetet och socialtjänstens samverkan med ideella organisationer.
Med denna motion vill vi lyfta fram de ideella organisationernas betydelse i det sociala arbetet. Vi måste bygga upp en ny anda av respekt för det ideella arbetet för medmänniskor. Vi måste göra frivilligt arbete till en merit och till något attraktivt och naturligt för oss alla att delta i.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de ideella organisationernas stora betydelse i det sociala arbetet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att erfarenheter från frivilligorganisationernas sociala arbete i Norge bör tillvaratas i det fortsatta arbetet för socialtjänstens samverkan med ideella organisationer.
Stockholm den 24 januari 1994 Gullan Lindblad (m) Maud Ekendahl (m)