1977 års alkoholpolitiska beslut ledde till att vi fick två åldersgränser för hur man får tillgång till alkoholhaltiga drycker över åldersgränsen 18 år. På restauranger är det 18 som gäller och motsvarande ålder för systembolagets kunder 20 år.
Internationellt sett är det vanligare, att man tillämpar samma regel för utskänkning som för utminutering. I de östeuropeiska staterna är det som regel 20 år som gäller och i USA har så gott som samtliga stater 21 år som gemensam åldersgräns.
I den offentliga debatten har från vissa håll åldersgränsen 18 år för utminutering även hävdats. Restaurangägarna däremot har själva tillämpat åldersgränser på upp till 25 år. Det har hindrat många ungdomar från att få tillträde till restauranger. Åldersgränsen 20 år för systembolagets kunder infördes av socialpolitiska skäl. I USA är det framför allt trafikpolitiska skäl som vägt över för 21-årsgränsen. Effekterna av denna politik i USA har blivit att ungdomarna väljer att fortsätta med en lång alkoholkonsumtion. Det har även lett till att alkoholindustrin i USA tagit fram goda s.k. lättdrycker, som har en alkoholhalt motsvarande gränsen för våra s.k. alkoholfria varor, där gränsen är 2,25 volymprocent.
Mot ovanstående bakgrund vill vi hävda att det av socialpolitiska och trafikpolitiska skäl vore bättre med en 20-årsgräns för såväl utskänkning som utminutering av alkohol.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att åldersgränsen för utskänkning och utminutering skall vara densamma, dvs. 20 år.
Stockholm den 2l januari 1994 Rune Thorén (c) Tage Påhlsson (c)