Incestproblemet har uppmärksammats mer och mer. De som drabbas får ofta livslånga psykiska skador om en snabb och effektiv behandling inte sätts in. Risken för återfall bland förövarna är också stor. Det gäller alltså att förebygga sexuellt utnyttjande av barn och att behandla och hjälpa de barn och familjer som drabbats. Det gäller vidare att genom olika vård- och stödåtgärder förhindra återfall hos förövare.
De som i sin yrkesutövning möter de olika problem som är förbundna med sexuella övergrepp mot barn ställs inför mycket speciella krav på erfarenhet och kunskap. Yrkesgrupper som berörs återfinns inom socialtjänsten, hälso- och sjukvården, skolan samt rättsväsendet. I ärenden som rör barn som far illa är dessutom ett samarbete mellan dessa olika yrkesgrupper och instanser alldeles nödvändigt. De olika yrkesgruppernas sammanlagda erfarenheter och resurser ger bättre möjligheter att upptäcka om barn har utsatts för övergrepp i sina familjer och att finna medel att på bästa sätt hjälpa dem och deras familjer ur krisen.
En samverkansmodell med fasta rutiner har visat sig bäst garantera en tillfredsställande gemensam bas för såväl sociala som rättsliga åtgärder. En sådan finns t.ex. i Östergötland. Den personal som arbetar med incestfrågor hos olika instanser behöver emellertid kontinuerlig fortbildning för att klara sin uppgift och få kunskaper om nya metoder. Problemet är dock att forskningen om alla olika aspekter på incestfrågan inte är tillräckligt omfattande. Metodutvecklingen måste bygga på en stabil kunskapsbas. Kunskaperna måste avse såväl barnets situation och rehabilitering som förövarens.
Såväl socialstyrelsen som brottsförebyggande rådet har ägnat sig åt frågan om metodutveckling och forskning men de samlade insatserna är ännu otillräckliga. Vi motionärer anser därför att ytterligare åtgärder måste vidtas hos de forskningsstödjande myndigheterna och organen för att stimulera till kvalificerad forskning om incestfrågan. Forskningen måste vara så inriktad att den kan skapa underlag för bättre omhändertagande och rehabilitering av de barn som drabbats av sexuella övergrepp och deras familjer liksom också så inriktad att den kan bidra till att förebygga återfall hos förövarna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om metodutveckling och forskning gällande incest.
Stockholm den 21 januari 1994 Berit Löfstedt (s) Viola Furubjelke (s)