Polisens hundverksamhet organiserades efter förstatligandet 1965 genom den s.k. Polishundsektionen i Sollefteå. Då den personligt ansvarige för verksamheten pensionerades för några år sedan tillsattes ingen ny befattningshavare, utan polishundsektionen avvecklades.
I stället har ett antal mer eller mindre hundkunniga personer vid Rikspolisstyrelsen haft i uppdrag att vid sidan av annan verksamhet svara för polisens hundverksamhet. Detta har lett till att utvecklingen av hundtjänsten och utnyttjandet av hundarna har stannat upp även vad avser samverkan med våra nordiska grannländer och övriga Europa. Vidare har man från RPS sida kunnat konstatera att hundarnas kompetensnivå på vissa håll har sjunkit i avsaknaden på organisation för vidareutbildning och central kontrollverksamhet. Vissa regioner har dock på grund av lokal eller regional kompetens klarat av att på egen hand hålla mycket hög standard. Den totala bilden ger dock vid handen att det finns risk för att det skall utkristallisera sig A- och B-lag inom verksamheten.
I fråga om utbildning av polisens hundförare har denna från förstatligandet och framåt varit förlagd till Statens Hundskola i Sollefteå. Hit har instruktörer kommenderats in från hela landet för att biträda Polishundsektionen med utbildningen av hundförarna. Efter det att sektionen avvecklats har under några år också en kurschef kommenderats in för att administrera utbildningarna i Sollefteå. De senaste två åren har dock ingen utbildning genomförts i Sollefteå eftersom kurskostnaderna varit så höga att inga myndigheter haft råd att låta personal genomgå utbildning. I stället har på vissa håll i landet hundförarutbildning genomförts som centrala kurser på regional nivå och då till lägre kostnader. Detta kan på sikt leda till att olika nivåer erhålls på utbildningen beroende på instruktörskompetensen, vilket torde vara olyckligt.
Hundanskaffningen till polisen har tidigare i ganska stor omfattning skett från Statens Hundskola som bedriver en mycket kvalificerad tjänstehundsavel. De hundar som inköptes skulle enligt ''kravspecifikationen'' utöver mental lämplighet också vara polisiärt grunddresserade vad gäller lydnad, spår och skyddsdressyr. Efter hand som åren gick fick dock Hundskolan allt större problem att få fram efterfrågat antal polishundar. Detta beroende på att en alltför liten del av de hundar som kom tillbaka från fodervärdarna för mentaltest befanns lämpliga -- utslagningen var för stor. Detta berodde inte på dålig avel, utan till största delen på att fodervärdarna inte var erfarna nog att hantera och utveckla en valp till unghund lämplig för tjänstebruk. Med bristande försäljningsunderlag höjde Hundskolan priserna på sina polishundar. Samtidigt var alltjämt efterfrågan så stor att Hundskolan i allt mindre omfattning hann grunddressera hundarna. Man ändrade också ''kravspecifikationen'' och hundarna benämndes i stället ''polishundsämne'' med lämplig mentalitet.
Karusellen snurrade allt fortare. Polisen behövde hundar. Hundskolans egen avel räckte inte till. Hundskolan köpte hundar på den öppna marknaden som direkt såldes vidare med rejält påslag till RPS. Hundpriserna på den öppna marknaden rusade i höjden. Oaktat detta har RPS kunnat köpa en hel del hundar direkt på den öppna marknaden på senare år till ca 1/5 av Hundskolans pris. Hundskolan begärde av RPS till sist 150 000 kronor + moms för en hund. Detta blev helt ohållbart för RPS och för något år sedan upphörde man att köpa hundar från Hundskolan (några enstaka undantag finns). Idag är dessutom de enskilda polismyndigheterna ekonomiskt egenansvariga och de flesta polischeferna har deklarerat att man inte har möjlighet att betala dylika hundpriser.
Då RPS uppmärksammat att det fanns en rejäl brist inom polisens hundverksamhet vad det gäller organisation, utveckling, utbildning m.m. gavs uppdrag att utreda polishundsverksamheten.
Det gjordes en mycket grundlig utredning. Man besökte samtliga nordiska länders polishundskolor. Bara Sverige saknar en sådan. Det redovisade resultatet vann brett stöd i polisens hundförarled och befanns av RPS ledningsgrupp synnerligen intressant. Så intressant att RPS beslutade om en mycket kort remissrunda, innan avgörande beslut skulle fattas. Detta bl.a. beroende på att utredningen påvisar att polisens hundverksamhet befinner sig i s.k. ''Fara i dröjsmål'' på flera punkter.
Utredningen föreslår bl.a.:Inrättandet av en central polishundskola under Polishögskolan med uppgift att ansvara för utbildning av hundförarna och utgöra grunden i en organisation för polisens hundverksamhet.Införande av regionala hundorganisationer/hundansvariga för ökad samordning och effektivitet. Förslaget innebär inte att polisen ska syssla med avel eller uppfödning av tjänstehundar.
Under utredningens gång har Hundskolan i Sollefteå, ett ''privat'' bolag med staten som 70-procentig ägare och Sollefteå kommun som 30-procentig ägare, börjat agera. Skolan har under en rad år haft en dålig ekonomi. Då Hundskolans chef erhöll kännedom om utredningens förslag att inrätta en polishundsskola och att utredningen utdömt Sollefteå som lokalisering av flera skäl har olika politiska kontakter tagits.
Socialdepartementet och riksdagens socialutskott har ansvar för Hundskolan p.g.a utbildningen av ledarhundar för blinda. Det borde vara av vikt att RPS själv och utan hinder mot bakgrund av nödvändigheten av goda polishundar och hundförare får avgöra om man vill starta en egen hundskola. En sådan lämplig lokalitet finns utanför Eskilstuna. Denna står f.n tom och kan övertas mycket billigt, men det måste handlas snabbt ty annars kan anläggningen gå förlorad då många civila intressenter finns.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning av polishundar.
Stockholm den 21 januari 1994 Sten Andersson (m) i Malmö