I Sverige är enigheten stor om att på olika sätt försöka begränsa alkoholkonsumtionen i samhället. De ansträngningar som gjorts har givit vissa positiva resultat. Genom bl.a. upplysning har medborgarna i vårt land blivit alltmer medvetna om de skadeverkningar som ett missbruk av alkohol för med sig.
Det är viktigt för framtiden att fortsätta ansträngningarna att minska alkoholkonsumtionen. Varje människa som hamnar i ett missbruk av alkohol är också ett misslyckande från samhällets sida. En väsentlig uppgift är därför att få människor att inse vilka konsekvenserna blir om man inte brukar alkoholhaltiga drycker på ett måttligt sätt.
Den principiella grunden för vår nuvarande alkoholpolitik lades fast 1977. I riksdagsbeslutet underströks det särskilt att restriktionerna i handeln med alkohol skulle utformas så att de av en bred allmänhet uppfattades som meningsfulla. Vi kan i dag konstatera att den svenska alkohollagstiftningen av många upplevs som alltför reglerad, svår att förstå och t.o.m. motsägelsefull.
Ett exempel på inkonsekvens i lagstiftningen är åldersgränsen 20 år för att få göra inköp på systembolaget.
Den svenska myndighetsåldern är 18 år och man får då i princip bestämma över sin livssituation. Man har rätt att rösta och är valbar till politiska förtroendeuppdrag. Inom ett par veckor fattar riksdagen beslut om att svensk medborgare som fyllt 18 år får tjänstgöra som statschef. Man får gifta sig, ta lån i bank, äta och dricka alkoholhaltiga drycker på krog för att nämna några exempel. Det enda påtagliga man inte får göra är att t.ex. köpa en flaska vin på systembolaget. Enligt min mening måste denna inkonsekvens i lagstiftningen snarast elimineras. Bestämmelsen uppfattas inte i dag som meningsfull av en bred allmänhet.
Alla ungdomar som nått 18 års ålder och är myndiga måste betraktas som vuxna individer och ges myndighetsålderns rättigheter även när det gäller inköp av alkohol. Det skall vara tillåtet att handla öl, vin och sprit på systembolaget när man fyllt 18 år.
I dag kan restauranger ''med fullständiga rättigher'' obehindrat utskänka alkoholhaltiga drycker till personer som fyllt 18 år. Det är som anförts inkonsekvent att inte ha samma åldersgräns vid försäljning av alkohol i systembolagets butiker.
Att däremot som privatperson köpa en flaska vin på systembolaget och överlåta den till en ungdom som fyllt 18 men ej 20 år är att betrakta som langning. Det är emellertid ytterst få människor som känner sig som langare eller uppfattar sig som lagbrytare genom att förse t.ex. en 19- åring med en flaska vin. Förklaringen härtill är naturligtvis att myndighetsåldern 18 år numera är så starkt förankrad och att man uppfattar ungdomar som uppnått denna ålder som vuxna.
Samhällets insatser för att minska konsumtionen av alkohol måste fortsätta. En otidsenlig alkohollagstiftning som saknar stöd hos den breda allmänheten främjar inte detta intresse. Tvärtom! En modern konsekvent alkohollagstiftning utan förmyndarattityder tjänar bättre syftet att begränsa alkoholkonsumtionen. Opinionsbildning och en adekvat information om alkoholens skadeverkningar är viktiga inslag i arbetet med att förbättra folkhälsan. På dessa områden bör ökade resurser sättas in. Dessutom bör kontrollen skärpas vid försäljning av alkohol.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en sänkning av åldern vid inköp av alkoholhaltiga drycker från 20 år till 18 år.
Stockholm den 14 januari 1994 Kurt Ove Johansson (s)