De senaste decennierna har de svenska vinsederna utvecklats dramatiskt. Sverige har blivit ett folk av vinälskare med växande kunnighet. En månggrenad förening av god mat- och vinkultur har fått fasta rötter i den svenska jorden.
Mot denna bakgrund är det en skymf att oavlåtligt uppleva den utåtriktade presentationen av vårt land som en nation som består av människor som är ur stånd att tygla sitt alkoholbehov. Det är sannerligen dags att lyfta bort det självförakt som vår alkoholpolitik påtvingat oss. Det är dags att i stället kultivera Sverige även i den bild vi själva ger av vårt land. Håller vi oss till vinkonsumtionen är det ofrånkomligt kränkande att i denna huvudsakligen se en hälsofara. Den stigande och nogräknade vinförbrukningen är tvärtom ett viktigt framsteg. Den svenska levnadsstilen blir mer europeisk och internationell. Självfallet skall vi ha en alkoholpolitik men en politik som på ett positivt sätt styr mot sunda dryckesvanor.
Ett sätt att förstärka vinets roll som kulturbärare är att tillåta vinauktioner. Sådana är i dag förbjudna.
De svepande fördömelserna är ogrundade redan av det skälet att riskgrupperna ur missbrukssynpunkt utgör en ganska liten del av alla alkoholkonsumenter.
Ett sådant är försök med licensiering av monopolets försäljningsrätt till olika inköpsställen så att vinsortimentet blir närbeläget och välbekant. Strävan bör samtidigt vara att i lämpliga fall förlägga en kommission till exempelvis delikatessaffärer där mat- och vinkulturen möts under samma tak. Vinbeskattningen måste också fortsättningsvis gynna kvalitetsvinet.
Åtgärder för att underlätta samma trevnad på restaurangerna är ett självklart komplement. För närvarande måste en restauratör betala samma inköpspris som en vanlig konsument för sitt vin. Ovanpå det skall sedan företagets egna omkostnader i hanteringen läggas. Det medför att restaurangvinet blir starkt oförmånligt fördyrat till förfång även för näringen som sådan. Låt den som föredrar att dricka sitt vin på lokal med goda vänner och god mat göra det till en rimlig kostnad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att medge vinauktioner.
Stockholm den 11 januari 1994 Birgitta Wistrand (m)