Rätten att få en avlämnad deklaration fastställd inom en, ur den skattskyldiges perspektiv, skälig tid är en rättssäkerhetsfråga av stor betydelse.
Långa handläggningstider av skattefrågor är ett stort problem, särskilt för mindre företag och ägare till dessa. Den skattskyldige tvingas ofta under lång tid reservera medel uppräknat med ränta i avvaktan på ett slutligt avgörande, om inte förskottsinbetalning har krävts.
Konsekvensen har i båda fallen blivit osäkerhet om den finansiella ställningen i verksamheten eller för den enskilde skattebetalaren och därmed förenade kostnader samt uteblivna intäkter. Detta leder i sin tur till att företag under tiden inte vågar eller kan anställa och investera.
Rättssäkerhetskommittén som avlämnade ett betänkande under våren 1993 fick inte i uppdrag att utreda detta. Men att reformera rättssäkerheten vid beskattningen och lämna dagens handläggningstider oberörda är djupt otillfredsställande. Därför har också tilläggsdirektiv givits kommittén att se över handläggningstiderna av skattefrågor. Utan att invänta utredningens slutbetänkande bör enligt vår mening följande gälla fr.o.m. 1 juli 1994.
Eventuell efter avgörande i skattedomstol debiterad skatt skall ej få belastas med ränta mer än 12 månader från det deklarationen lämnades in. Ärenden där skatt infordrats före avgörandet av skattedomstol måste avgöras av skattedomstol inom 18 månader.
Om skatt påförs efter grundbeslut, d.v.s. innan det slutliga avgörandet i ett skattemål har skett, och utgången blir att visst belopp skall betalas tillbaka, skall restitutionsränta utgå, som klart motsvarar marknadsmässig avkastning.
Skälet till en sådan ändring är följande:
För skattemyndigheten: Antingen är skattemålet enkelt. Då kan skattemyndighet och länsrätt arbeta snabbt och inom 12 månader avgöra ärendet. I annat fall är skattemålet komplicerat -- då kan det antagas att det ofta rör sig om ställningstaganden där utslaget inte av den skattskyldige nödvändigtvis kan förväntas gå i skattehöjande riktning. Den skattskyldige kan i flera lägen ha utgått ifrån att lagen var sådan som den tolkats av honom -- och därför kan skattemyndigheten inte utgå från att det a priori skulle vara fråga om otillåten skatteplanering av den skattskyldige. I det läget skall inte skattemyndigheten, genom långsam beredning, kanske nödvändig p.g.a. ärendets natur, kunna räntebelägga eventuellt senare beslutad och påförd fordran mer än för 12 månader.
För den skattskyldige: En skattskyldig, som får en taxering ifrågasatt -- ett taxeringsbeslut till sin nackdel -- men som efter ett antal år får den ursprungliga taxeringen godkänd har under denna tid lidit ekonomisk skada. Den skattskyldige har som regel av eget intresse reserverat eller på annat sätt byggt upp kapital som eventuellt kan behöva tas i anspråk för att betala den tillkommande skatten, om han inte har tvingats betala in den i förskott i avvaktan på ett slutligt avgörande.
Det är en fördel för en noggrann skattebetalare att handläggningstiden är kort under 12 månader. Redan i dag (efter 30 juni 1990) skall grundläggande beslut vara fattat före november under taxeringsåret. Omprövning till den skattskyldiges nackdel får ske senast under året efter taxeringsåret, om inte felaktiga uppgifter har lämnats. Till fördel för den skattskyldige får omprövningsbeslut i stället fattas inom fem år. Det innebär vid osäkerhet att ett negativt grundbeslut fattas i avvaktan på vidare utredning eller att ett oklart rättsläge skall klarläggas.
Men om ärendet är komplicerat, rättsläget är oklart, eller skattemyndighet och länsrätt av annan anledning arbetar långsamt, bör i alla händelser inte skattebetalaren behöva räkna med mer än 12 månaders räntebelastning på den av skattemyndigheten till länsrätten yrkade höjningen av skatten.
Införs en tidsgräns för räntedebiteringen skulle skattebetalarens ekonomiska handlingsfrihet kringskäras mindre än i dag. Det stora problemet, för företag och dess ägare, är att reservera snabbt likvida medel för en skatt som kanske aldrig påföres.
Inom lagtolkningen heter det att det gäller att hellre fria än fälla. Det är angeläget, att denna syn på lagen och rätten även omfattar skattemål. Ett minimikrav är därvid att en skattebetalare, vars taxering ifrågasatts, men slutligen får rätt, inte under mer än ett år tvingas reservera medel, uppräknade med ränta. Alternativt hade den skattskyldige använt medlen på annat sätt, t.ex. satsat dem i produktiva investeringar av mer långsiktig karaktär, betalat av lån etc. Långsiktig bindning av medel som kan behövas för att täcka eventuell påförd skatt med ränta bör ju undvikas av den rationella skattebetalaren. Ett långt utdraget skattemål hämmar alltså långsiktiga placeringar.
Denna rättssäkerhetsfråga är av sådan angelägenhetsgrad för många skattebetalare, såväl företagare som löntagare, att finansdepartementet bör reagera snabbt, och under vårriksdagen föreslå en ändring.
Staten bör inte förlora på kortare handläggningstider. Tvärtom ökar då sannolikheten för att medel finns när det slutliga avgörandet kommer. Det gäller särskilt under tider när konkursfrekvensen är hög bland företagen.
Ytterligare en positiv effekt på längre sikt är att en begränsning av möjligheten att ta ut ränta skulle stimulera skattemyndigheter att snabbare avgöra rutinmål. På kort sikt skulle många skattskyldiga omedelbart få en bättre överblick över sina eventuellt tillkommande skatteskulder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i skattemål ränta ej skall påföras mer än för maximalt 12 månader.
Stockholm den 24 januari 1994 Rune Backlund (c) Sten Svensson (m) Filip Fridolfsson (m) Kjell Johansson (fp) Kenth Skårvik (fp) Marianne Andersson (c) Alwa Wennerlund (kds)