Genom beslut att införa F-skattesedel har möjligheterna att bedriva företag underlättats. Det är bra. Däremot ställer det till en del bekymmer i gränsdragningen mellan den som är anställd och den som är företagare.
Att vara företagare innebär stora friheter och möjligheter att satsa på en egen verksamhet. Det är också förenat med risktagande.
Enligt vår uppfattning är det viktigt att också värna om löntagarnas ställning. Det får inte bli så att företag, som i realiteten är arbetsgivare, ställer som krav att den som utför arbetet ska ha F-skattesedel, d v s vara företagare. Detta är ett särskilt stort problem i branscher som bygger på många samverkande företag som utför olika delar av arbetsuppgifterna, till exempel byggnadsverksamhet. Inom byggsektorn har i realiteten också en sådan utveckling redan påbörjats. Kombinationen med slopande av paragraf 38 i MBL, och införandet av F-skattesedel innebär betydligt större problem att hävda de rimliga villkor som bör gälla på arbetsmarknaden.
Då urholkas anställningstryggheten och möjligheterna att upprätthålla de lagar och avtal som gäller på svensk arbetsmarknad.
Mot denna bakgrund vill vi ge regeringen till känna att löntagarbegreppet definieras så att det inte finns möjligheter att gå vid sidan av lagar och avtal enligt vad ovan angivits.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en tydligare definiering av löntagarbegreppet så att inga möjligheter finns att gå vid sidan av lagar och avtal.
Stockholm den 20 januari 1994 Lars Ulander (s) Lennart Nilsson (s) Reynoldh Furustrand (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Rune Evensson (s) Hans Stenberg (s) Magnus Persson (s) Bengt-Ola Ryttar (s)