Svenska böcker betraktas vid en internationell jämförelse som dyra. Priserna på böcker gör att många människor upplever bokinköp som en lyx man inte kan unna sig särskilt ofta. Genomsnittligt har 5--6 böcker köpts per person och år.
I en tid då TV- och videoutbud alltmer tar över böckernas roll som ''kulturbärare'' är det än mer angeläget att göra resoluta insatser för att åstadkomma en bokens renässans. I annat fall riskerar vi att många människor förlorar de oersättliga kulturella värden som litteraturen består med. Att stimulera läsandet måste från samhällets sida ses som en synnerligen viktig insats för ett levande kulturarv och för litteraturens fortsatta utveckling.
Det har länge funnits ett starkt principiellt motstånd mot differentierad moms i vårt land. Detta motstånd är numera brutet och differentierad moms införd. När detta nu skett bör Sverige sänka bokmomsen av kulturpolitiska skäl.
Den europeiska integrationen motiverar också lägre moms på böcker i Sverige. Omsorgen om det nationella språket blir allt viktigare. Boken har en särställning när det gäller att förmedla och värna om språket. Sverige är ett litet land och har därför små bokupplagor. De kulturpolitiska skälen för låg bokmoms borde därför väga ännu tyngre i vårt land än i många större länder i Europa av vilka flera har 0-moms eller mycket låga momsnivåer på böcker.
Även utbildningspolitiska skäl talar för lägre bokmoms. Boken har mycket stor betydelse inom all utbildningsverksamhet. Förbättrade möjligheter för elever att köpa böcker är därför angeläget.
Momsfrågorna har varit föremål för utredning på regeringens initiativ. En sänkning av bokmomsen till 12 procent kommer enligt uppskattningar att innebära en nettokostnad för staten på 200--300 miljoner kronor och bör finansieras inom momssystemets ram. Det finns områden som idag är momsbefriade, vilka ur likformighetssynpunkt skulle kunna beläggas med 12 procents moms. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om detta mot bakgrund av momsutredningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en lägre nivå på bokmomsen och finansiering av detta enligt vad i motionen anförts.
Stockholm den 25 januari 1994 Rose-Marie Frebran (kds) Tuve Skånberg (kds)