Försöken med subventionerade p-piller visar att aborttalen i aktuella åldersgrupper går ner. I Solna där kvinnor upp till 23 år erbjöds subventionerade p-piller under ett och ett halvt år minskade aborterna med 30 %.
Erfarenheter från andra håll är likartade. Dessa försök kommer säkerligen att utvidgas. Landstingen kan konstatera att projekten är ekonomiskt lönsamma och den mänskliga vinsten att slippa genomgå abort p.g.a. oönskad graviditet är ännu större.
Hittills har tolv län infört subventionering av p-piller i hela länet, tills vidare eller under en begränsad period. Utöver dessa län har nio andra områden, kommuner eller delar av län, infört subventionering. Subventioneringen riktar sig till tonåringar och i enstaka fall till ungdomar upp till 24 år.
P-piller skyddar effektivt mot graviditet men ger inget skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar. Därför borde p- pilleranvändning alltid kombineras med kondom eftersom en sexuellt överförbar sjukdom kan ha precis lika stor skadeverkan på hälsan som en oönskad graviditet. Men det är knappast realistiskt att få ungdomar att använda dubbla skydd, och för många framstår den oönskade graviditeten som en mer påtaglig risk än sjukdomar. Därtill kommer att subventionerade p-piller blir en mycket billigare preventivmetod än kondom.
Klamydia, som under senare år varit den mest spridda sexuellt överförda sjukdomen, infördes i smittskyddslagen 1988. Anmälda fall enligt lagen är för 1988 23 878, för 1989 29 319, för 1990 26 767, för 1991 20 986, för 1992 17 081 och preliminärt för 1993 14 897. Kondylom och herpes hör inte till smittskyddslagen och därmed finns ingen statistik över dessa sjukdomar. Kondylom är nu vanligare förekommande än klamydia. Beräkningar visar att under innevarande år kommer ca 30 000 personer att nysmittas med något av förekommande kondylomvirus. en del av dessa virus kan bidra till uppkomst av cellförändringar, dvs. cancer på livmodertappen och på penis.
För att motverka att sexuellt överförbara sjukdomar ökar, bör kondomen i större utsträckning användas som männens preventivmedel. När larmet om aids slog igenom i samhället 1986 steg kondomanvändningen kraftigt. Det höll i sig bara i två år, därefter minskade användningen åter. Från 1991 till 1993 är minskningen ca 5 %. Trots minskning i kondomanvändningen så finns det dokumenterat i olika undersökningar om ungdomar och sexualitet att inställningen till kondom som preventivmedel har blivit mer positiv under de senaste åren. Minskningen av kondomanvändningen tycks ha andra orsaker än en negativ inställning till kondommetoden som sådan.
Samhället subventionerar på olika sätt kvinnliga preventivmedel. Spiral och pessar är helt gratis och subventioneringen av p-piller till unga kvinnor ökar. Den nya hormonspiralen kostar 600 kronor men kvinnan betalar bara 120 kronor.
Det finns en uppenbar risk att samhällets subventionering av kvinnliga preventivmetoder förstärker uppfattningen att det är kvinnan som skall ansvara för preventivmetoden. Därtill kommer risken för ökning av sexuellt överförbara sjukdomar eftersom inga av nuvarande preventivmetoder för kvinnor skyddar mot sjukdomar.
En väg att stärka det manliga preventivmedlet är att slopa momsen på kondomer. Dels skulle det innebära en betydande nedsättning av priset, dels skulle det vara en signal om att mannens preventivmedel är lika viktigt som kvinnans.
Ca 20 miljoner kondomer förbrukas under ett år. Detta motsvarar en kostnad av 100 miljoner kronor. En total momsbefrielse skulle medföra en kostnad för statsbudgeten på ca 20 miljoner kronor. Samhällets vinster kan inte beräknas lika lätt, men en ökad kondomanvändning minskar samhällets utgifter för sjukvård för behandling av sexuellt överförbara sjukdomar, infertilitetsutredningar, in vitro-fertilisering och aborter. Som exempel kan nämnas att kostnaden för en assisterad befruktning, IVF, beräknas till 25 000--30 000 kronor.
Det har även förekommit förslag om ökad gratisutdelning av kondomer. En del ungdomsmottagningar och skolsköterskor delar ut kondomer motsvarande ett årligt värde på ca 10 miljoner kronor. Nackdelar med stor gratisutdelning är att kondomerna tas ur sin förpackning och ibland kan förvaras på ett sätt som ökar risken för skador på kondomen. Gratisutdelningen når inte alltid rätt målgrupp och därmed innebär inte gratisutdelade kondomer att de också används.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förslag bör framläggas om att momsbefria kondomer.
Stockholm den 25 januari 1994 Hans Göran Franck (s) Björn Ericson (s) Ines Uusmann (s)