Enligt regeringens förslag skall postbefordran åläggas mervärdeskatt. Vid det praktiska genomförandet av detta förslag uppstår administrativa problem såväl för posten som för Sveriges företagare när det gäller rätten till den avdragsgilla ingående momsen.
Orsaken är att det bedömts som att själva försäljningen av frimärken i sig inte är grund för rätten till avdrag. Denna rätt uppkommer först när frimärket används för postbefordran. Ett annat problem är att postbefordran till utlandet anses vara ej mervärdeskattepliktig. Detta nämns visserligen ej i propositionen, utan har i andra sammanhang tagits för givet.
För att tillämpa de föreslagna reglerna fordras egentligen att mervärdeskattepliktig brevavsändare lämnar in sina brev på sitt postkontor och vid det tillfället får kvitto på momsbeloppet -- för de inhemska breven. Då detta är en helt ogörlig rutin måste någon form av schabloniserad självdeklaration införas, där företagaren periodvis anger värdet för sin postbefordran och återkräver den mervärdeskatt han tidigare, vid inköp av frimärken eller förskottsbetalningar till frankeringsmaskin, betalat. Denna deklaration kan göras på ett enkelt formulär i samband med den ordinarie mervärdeskattedeklarationen, och den skattepliktige får själv ange hur stor del av inköpsbeloppet som under perioden är hänförligt till inrikes respektive utrikes postbefordran, men även för paketförsändelser eftersom här tillämpas en annan mervärdeskattesats.
Men ett problem återstår, nämligen postens egen redovisning av utgående moms. Posten kan vid sin intäktsbokföring rimligtvis inte veta hur stor del av intäkterna som avser inrikes postbefordran. Försäljningen av frimärken avsedda för utrikes brev är momsbefriad.
Enligt min mening finns det ingen orsak att i momsavseende särskilja inrikes och utrikes postbefordran. Analogt med vad som gäller för telekommunikation kan också denna form av kommunikation vara likvärdigt beskattad, och därmed automatiskt också medge rätt till avdrag för ingående moms. Den kostnadsfördyring detta skulle innebära för icke mervärdeskattepliktiga är ytterst marginell och motsvarar inte på långa vägar de merkostnader som samhället drabbas av om regeln skulle finnas.
Tillämpas ovanstående förslag elimineras också postens problem avseende fördelningen på inrikes/utrikes frankteckenförsäljning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en förenklad självdeklaration för portoutlägg,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inrikes och utrikes brevbefordran behandlas lika vad avser mervärdesskatt.
Stockhom den 25 januari 1994 Lars Biörck (m)