Sverige förhandlar för närvarande med Europeiska Unionen (EU) om villkoren för ett svenskt medlemskap. I förhandlingarna har Sverige ställt en rad krav. Ett sådant gäller Sveriges rätt att själv avgöra sin alkoholpolitik, även om denna helt eller delvis kommer i konflikt med de europeiska regler som syftar till att trygga fri konkurrens och handel. EU synes därvid ha accepterat att Sverige bibehåller systembolagets försäljningsmonopol, förutsatt att övriga monopol i alkoholhanteringen, såsom partihandel, import, export och tillverkning, avregleras.
Inom EU finns också regler om proportionalitet i beskattningen av alkohol. Enligt EU-direktiv skall skatterna tas ut i relation till alkoholhalt, mätt i volymprocent. Sedan 1992 tillämpar Sverige en sådan beskattningsprincip när det gäller vin och sprit. Vid ett inträde i EU finns behov av att justera skatteskalan för öl på likartat sätt.
Enligt pressuppgifter är regeringens avsikt att låta en ny skatteskala utgå från dagens nivå på beskattningen av öl klass III (starköl). Sverige har emellertid, jämfört med omvärlden, extremt höga skatter på s.k. starköl. Om en ny, alkoholrelaterad skatteskala tillåts utgå från denna extrema nivå blir följderna dramatiska för de svagare ölsorterna.
Som framgår av nedanstående tabell över alkoholskatten per liter öl skulle skatten på öl klass II (folköl) närma sig nivån för öl klass IIB (mellanöl). Det skulle medföra en fördubbling av priset från 6--7 kr per burk till ca 13 kr per burk. Folkölet skulle i det närmaste utplånas som produkt!
Nuvarande skattesatser Nya skattesatser
Lättöl (I) 0 0 Folköl (II) 3:- 8:60 Mellanöl (IIB) 8:50 10:80 Starköl III 12:50 13:00
Folköl är det öl som säljer mest i dag. Om skatten på detta öl tredubblas kommer den totala försäljningen av öl med svensk skatt att minska påtagligt.
En skärpt beskattning av folköl strider mot de riktlinjer som dragits upp i riksdagens alkoholpolitiska beslut. Där är ett viktigt alkoholpolitiskt mål att styra alkoholkonsumtionen från starkare till svagare drycker.
Genom fel justering av ölskatterna skulle man på detta sätt slå ut en alkoholsvag produkt och överföra konsumtionen till starkare ölsorter och annan alkoholkonsumtion. Det skulle också uppmuntra till privat tillverkning, egen införsel eller skapa en ytterligare marknad för smugglade/illegalt tillverkade alkoholdrycker, vilket knappast kan vara varken riksdagens eller regeringens önskan.
Den justering av ölbeskattningen som ligger närmare till hands, och som också skulle erbjuda fortsatt möjlighet till kontroll av alkoholkonsumtionen, är att under en övergångsperiod justera skatterna till nivån i våra närmaste grannländer. Danmark kan därvid tjäna som exempel.
Dansk skatt Justerad svensk skatt
Lättöl (I) 0:- 0:- Folköl (II) 0:- 4:- Mellanöl (IIB) 3:- 5:- Starköl (III) 4:- 6:-
Utan denna justering kommer Sverige att få betydande problem med egen införsel och illegal försäljning. Med ett mörkertal som i dag är nästan lika stort som den officiella alkoholkonsumtionen, kan man befara att detta mörkertal ökar ytterligare.
Vid tillämpning av EU:s införselbestämmelser kommer varje svensk att kunna importera 110 liter öl, för personligt bruk, vid varje utlandsresa. Erfarenheterna från Danmark -- som nu justerat sina skatter -- visar en lavinartad ökning av gränshandeln med stora effekter på den inhemska bryggerinäringen och minskade skatteintäkter som följd. Med det stora prisgap som riskerar att skapas mellan Sverige och våra grannländer kan man lugnt dra slutsatsen att dessa problem kommer att drabba oss i än högre utsträckning.
Med fel skattepolitik främjar vi inte den svenska folkhälsan. Däremot låter vi svenska inkomster beskattas utomlands och vi äventyrar en hel bransch. Det är f.ö. inte bara bryggerinäringens cirka 5 000 jobb som står på spel. Även livsmedelshandlarna, restauranger och hotell, pubar samt transport- och förpackningsbranschen har arbetstillfällen i anslutning till folkölet och andra bryggeriprodukter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om justering av svensk ölbeskattning till en nivå motsvarande Danmarks.
Stockholm den 25 januari 1994 Mikael Odenberg (m)