Samarbetet över riksgränsen i norr mellan Haparanda och Torneå har utvecklats väl genom åren. I dag förekommer ett utvecklat samarbete på områdena kultur, idrott, skola och brandförsvar men även när det gäller näringslivet. Haparanda och Torneå har sedan 1987 haft en egen ''provinsregering'' (styrgrupp). Arbetet i regionen förbereds och formas av olika arbetsgrupper som lyder under denna styrgrupp. Provinssamarbetet går under namnet Provincia Bothniensis. Det totala verksamhetsområdet omfattar kultur, fritid, social, miljö, utbildning, kommunalteknik, turism och näringsliv.
Samarbetet har bl.a. lett till att kommunerna tillsammans bedriver en språkskola. Språkskolan omfattar låg- och mellanstadium och syftar till att befrämja tvåspråkighet bland eleverna som rekryteras både från Torneå och Haparanda. Vidare finns ett mycket långt gående samarbete när det gäller brandförsvaret och dessutom har kommunerna ett gemensamt reningsverk.
Samarbetet utvecklas kontinuerligt och såväl breddas som fördjupas.
I denna sammanflätade region betraktas inte nationsgränsen som en klyvning av regionen utan som ett besvärande administrativt hinder i utvecklingen av regionen.
Arbetspendling över gränsen är vanlig liksom det är naturligt att handla varor på den sidan där varorna är billigast. Denna gränshandel har pågått i decennier och den har svängt fram och tillbaka beroende på hur samhällsutvecklingen för ögonblicket sett ut i regionen.
Det som styrt gränshandeln har varit resandeförordningen i vilken det framgår att man skattefritt får föra in varor i Sverige till ett värde som inte överstiger 1 000 kr. Regeringen har på uppdrag av riksdagen gjort en översyn av resandeförordningen. Denna översyn visar enligt regeringen att det för närvarande inte är lämpligt med någon förändring av värdegränsen på 1 000 kr.
Haparandaborna har närmare till finska städer än till svenska. Även kommunikationerna är väl utbyggda på den finska sidan.
Trots detta har regeringen beslutat att ändra i resandeförordningen och helt förbjuda möjligheten att införa oljeprodukter skattefritt från Finland. Detta motiveras med de pågående medlemskapsförhandlingarna och osäkerhet om vilka regler som kommer att gälla vid ett eventuellt svenskt medlemskap i EU.
Denna bestämmelse är direkt riktad just mot Haparanda--Torneå-området. Det står i propositionen om Sänkt tulltillägg m.m. beträffande oljeprodukter: ''Här synes dock utnyttjandet vara så systematiskt och omfattande att det bör stoppas.'' Om man skall vidta en så speciell åtgärd som regeringen gör i denna fråga borde det före beslutets fattande utredas hur stor och systematisk omfattningen verkligen är. Sedan detta klarlagts borde det föras en principiell diskussion huruvida bestämmelser skall tillgripas som i princip enbart har bäring på ett speciellt område, allra helst som detta område arbetar för att skapa en större och kraftfullare region över nationsgränsen och med ambition att utveckla gränsområdet fullt ut i paritet med vad många regioner i EU gör. Haparanda--Torneå region borde i stället uppmuntras, stödjas och lyftas fram som ett gott exempel på initiativkraft.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omprövning av resandeförordningen.
Stockholm den 24 januari 1994 Britta Bjelle (fp)