Sedan oktober 1989 deltar Sverige och övriga EFTA- länder i COMETT, som liksom Erasmus är ett av EG:s utbildningsprogram.
COMETT riktar sig till industrin, och tanken är att forskningsresultat ska komma industrin, inte minst småföretagen, till godo så fort som möjligt. En viktig del av COMETT är praktikantutbyte för studenter på högskolenivå. Programmet är organiserat så att själva arbetet sköts av University Enterprise Training Partnerships (UETP) och omfattar nätverksuppbyggande och underhåll, organiserandet och bemannandet av praktikplatser i Sverige och inom EG, utvecklandet och genomförandet av kompetenshöjande insatser i industri och övrigt näringsliv och offentlig förvaltning.
Budgeten under den nu pågående 5-årsperioden (COMETT II, som startade 1990) omfattar 200 miljoner ecu, dvs ca 1,8 miljarder kronor, plus EFTA-ländernas bidrag. Där ingår Sveriges bidrag som nu uppgår till 20 miljoner kronor/år. Genom EES-avtalet kommer nu Sverige med i ett flertal EG-program och kommer inom några år att betala in miljardbelopp till olika forsknings-, utvecklings- och utbildningsprogram. Det problem som jag nu kommer att presentera kommer således att mångdubblas.
Merkostnad med 20 % genom ny momslagstiftning
Genom ändringar i momslagstiftningen betalar de nyssnämnda UETP moms på alla tjänster och varor de själva köper, men eftersom verksamheten, vilken finansieras med EG-anslag, delvis kan komma att betraktas som icke skattepliktig verksamhet kan momsavdrag inte göras fullt ut. I praktiken betyder det att UETP för att klara sin verksamhet behöver pengar för att täcka kostnaderna för moms i alla tidigare led.
Svenska organisationer och företag som erhåller bidrag från EG-kommissionen inom ramen för utbildnings- och forskningsprogram behöver därför kompenseras för att de inte kan göra något momsavdrag för den del av verksamheten som täcks med EG-medel. Ett annat sätt att lösa problemet är att våra momsregler harmoniseras med övriga EG-stater. Detta behöver utredas och åtgärdas.
Tanken med de miljardbelopp som Sverige ska betala in till Bryssel är att vi på olika sätt ska få tillbaka dem. Man kan förutse stora svårigheter med detta. Vi kommer med i dessa program fullt ut först nu, medan EG-länderna redan har varit med i flera år och lärt sig systemet. EG- kommissionen kommer naturligtvis inte att tilldela svenska kontraktorer 20 % mer medel än de övriga för att utföra samma arbete, på grund av att vi inte har anpassat vårt skattesystem. Man kommer istället att skicka medlen till något annat land och bara låta svenskarna delta som partners. Redan nu har akuta problem uppstått mellan lokala skattemyndigheter och COMETT-nätverk, som i förlängningen kan innebära att dessa mödosamt uppbyggda verksamheter måste läggas ned. Dessa nätverk var tänkta som bas för framtida samarbete inom EU.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda behovet av en EG- harmonisering av Sveriges skattesystem för att inte svenska organisationer och företag som får bidrag från EG- kommissionen inom ramen för utbildnings- och forskningsprogram som COMETT skall missgynnas.
Stockholm den 21 januari 1994 Tuve Skånberg (kds)