Sverige förhandlar för närvarande med medlemmarna i den Europeiska unionen om medlemskap, detta sker parallellt med Finland, Norge och Österrike. Som vi framhöll i motion 1992/93:Sk622 påverkar ett svenskt medlemskap i EU i särskilt hög grad tullfunktionerna. Under 1993 har detta belysts i såväl särskilda utredningar, främst Gränskontrollutredningen, som rapporter från Generaltullstyrelsen.
Även om regeringen nyligen fattat beslut i ett par väsentliga avseenden när det gäller de framtida tullverksfunktionerna, nämligen i fråga om hanteringen av mervärdebeskattningen från s.k. tredje land samt handelsstatistiken mellan EU-länderna och därvid accepterat förslag från Tullverkets sida, kvarstår fortfarande flera oklarheter. Budgetpropositionens avsnitt om Tullverket innehåller inte några besked, nya utredningar har tillsatts varigenom erforderligt förberedelsearbete skjuts på framtiden.
Konsekvenserna vid ett medlemskap
Vid en svensk anslutning till gemenskapens tullunion har Sverige att i förhållande till länder utanför medlemskretsen tillämpa unionens tullsystem, procedurer och tullsatser. Som konstaterats i många sammanhang innebär detta en i förhållande till nuläget något högre tulltaxa samt omständliga procedurer.
Sverige har i de pågående förhandlingarna begärt vissa undantag från EU:s regelsystem, bland annat resandebestämmelserna vad gäller alkohol och tobak. Vi vill för vår del understryka vikten av att dessa undantag erhålles.
EU:s handelspolitik, med olika former av licenser och kvoteringar, kräver för sin praktiska tillämpning en omfattande datakommunikation. För svensk del är det därvid en fördel att riksdagen för sex år sedan fattade beslut om att ett tulldatasystem skulle införas. Enligt vad som redovisats för skatteutskottet pågår nu också förberedelser för en anpassning av det svenska systemet till EU:s olika datasystem. Genom den höga graden av elektronisk överföring av meddelanden från företagen till tulldatasystemet har värdefulla erfarenheter vunnits för såväl näringsliv som offentliga sektorn, vilka det är viktigt att utnyttja framdeles. Detta gäller även vid kommunikation med svenska företag/tullen/EU. Genom att beslut nu fattats om att Tullverket skall svara för tredjelandsmomsen och internhandelsstatistiken blir givetvis utnyttjandet av den gjorda investeringen också bättre.
I motion 1992/93:Sk622 pekade vi på de risker som slopade fysiska gränskontroller mellan medlemsländerna kunde innebära för en ökad smuggling. Vi erinrade om att det var en nationell uppgift att vidta åtgärder mot en sådan utveckling och att flera medlemsländer fattat verkningsfulla beslut i denna riktning. Vi begärde därför att riksdagen skulle begära förslag från regeringen om nya befogenheter för tullens personal att ingripa. Riksdagsmajoriteten avslog våra förslag.
Vi kan nu konstatera att Gränskontrollutredningen uttalat sig i samma riktning som vi förordat, men att förslagen inte blivit så preciserade att beslut från riksdagens sida nu är möjliga. Regeringen har därför tillsatt två nya utredningar. Det gagnar givetvis inte myndigheternas förberedelsearbete med fortsatt oklarhet, inte minst med hänsyn till allmänhetens befogade oro för konsekvenserna av ett medlemskap. I denna del bör riksdagen göra ett klart uttalande av innebörden att tullens personal skall ges de lagmässiga befogenheterna att ingripa vid misstanke om innehav av otillåten narkotika, vapen etc. Befogenheten bör inte bara gälla gränstrakten mot annat medlemsland, utan av praktiska skäl gälla hela det svenska territoriet, även om tullens verksamhet även framdeles skall vara koncentrerad till gränsområdena. Vid en sådan utvidgning av tullens befogenheter kan svårigheter uppstå, när det gäller avgränsningen av tullens och polisens arbetsuppgifter. Denna avgränsning bör i detta sammanhang också klargöras.
Organisatoriska frågor
Ett svenskt medlemskap i EU innbär också behov av stora förändringar inom den statliga myndighetssektorn, något som har belysts i olika utredningar vilka främst har tagit sikte på generella frågor. Som exempel kan nämnas utredningar om statsförvaltningens internationalisering och direkta effekter av ett medlemskap.
Också de enskilda myndigheterna påverkas självfallet. Vi har ovan pekat på det stora förändringsbehovet beträffande tullverksamheten. Inte minst kan man räkna med att bortfallet av dokumenthanteringen vid gränspassagen medför en kraftig minskning av personalbehovet, på vissa orter kan det bli mycket omfattande, t.o.m. så stort att det kan bli svårt att upprätthålla service för näringsliv och trafikanter samt erforderlig kontroll.
Det står samtidigt klart att också i ett medlemskapsperspektiv kommer betydande tullverksuppgifter att finnas kvar.
EU har visserligen en gemensam reglering av tullverksamheten men ger ingen anvisning om de organisatoriska lösningarna. Dessa varierar från land till land, men av särskilt intresse för svensk del är den organisation som valts i Danmark och den som nu utreds i Norge. I båda dessa länder har man sökt sig fram efter en väg med en gemensam tull- och skattemyndighet, även om den kommunala skatteförvaltningen ligger utanför.
De statliga myndigheterna har alla sina specifika uppgifter men de tangerar också andra, vilket skapar ett samverkansbehov över myndighetsgränserna. För tullens del gäller det, med dagens uppgifter, bl.a. skattemyndigheterna, polisen, åklagarna, den statistiska myndigheten, Kommerskollegium och Jordbruksverket. Med utgångspunkt i uppgifterna kan man dock, liksom inom EU, konstatera att tullens och skattemyndigheternas arbete ligger mycket nära varandra. Exempel på detta är utredningar som gjorts om mervärdesbeskattning och punktskatter vid ett medlemskap.
Som nämnts ovan är en samverkan mellan myndigheter självklar. Om verksamheternas uppgifter förändras påtagligt, kan organisatoriska frågor bli aktuella. Det gäller då att avgöra vilka fördelar och nackdelar som skulle uppstå vid en samordning. Från personalsynpunkt kan det t.ex. vara fördelaktigt att finnas inom en större enhet, där omställningsbehov lättare kan klaras ut. Utvecklingsmöjligheterna kan även bli större för den enskilde. Å andra sidan kan uppgifterna inom en organisation bli så olikartade att den samlade effekten blir mindre, den svenska skatteförvaltningen har som bekant ansvaret för folkbokföring och är också central valmyndighet. De senaste åren har också snarare inneburit delning av myndigheter än sammanslagning. Ett näraliggande exempel är tullen/kustbevakningen.
Mot denna bakgrund finns det således skäl att göra en studie över de för- och nackdelar som är förknippade med en organisatorisk samordning tull/skatt i Sverige.
Ekonomisk brottslighet
Den ekonomiska brottsligheten har blivit mer internationaliserad under senare år. I det tidigare Östeuropa har den brottsligheten enligt många bedömare fått alltmer karaktär av avancerad och organiserad ekonomisk kriminalitet. Det finns anledning att befara att denna brottslighet kan sprida sig så att även Sverige blir en del av denna internationella kriminalitet. För att motverka dessa tendenser bör tullkriminalens spanings- och utredningsresurser, vad gäller internationell ekonomisk brottslighet, ökas med 3 miljoner kronor. Denna fråga aktualiseras i socialdemokraternas partimotion om åtgärder mot den ekonomiska brottsligheten.
Tulltillägg
En konkret åtgärd som befordrar laglydnad är återinförande av tulltillägg på mervärdesskatt. I prop 1993/94:56 hade regeringen föreslagit vissa ändringar i reglerna för tulltillägg vilka vi ställde oss bakom, men den borgerliga riksdagsmajoriteten avskaffade tulltillägget för moms.
Som vi framhöll i vår reservation behövs tulltillägget för att säkerställa att den tullskyldige lägger ner tillräcklig omsorg och noggrannhet när tulldeklarationen upprättas. Det är stötande att ha olika sanktionssystem för undandragande av skatt, beroende på om skatten fastställs av tullmyndighet eller av skatteförvaltning. Riksdagsbeslutet gynnar dem som lämnar oriktiga uppgifter och går därmed tvärs emot de strävanden, som socialdemokratin i varje fall har, att bekämpa ekonomiska brott. Därtill kommer att det för berörda myndigheter och domstolar kommer att bli mer arbetskrävande när nu denna möjlighet att beivra förseelser med sanktionsavgifter slopats.
Under budgetåret 1992/93 debiterades tulltillägg för ca 13 miljoner kronor. Enligt uppgifter från Tullverket avser det till varje fall ca 85 % moms. Den nya lagstiftningen vi föreslår medför sannolikt en lägre intäkt än den angivna, men i varje fall så mycket högre än vad en tillämpning av riksdagsbeslutet medför, att vårt förslag om vissa ökade insatser för Tullverkets bekämpning av ekonomiska brott täcks kostnadsmässigt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om befogenheter för Tullverket i ett EU-perspektiv,
2. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om för- och nackdelar med en samordning tull--skatt,
3. att riksdagen utöver vad regeringen föreslagit för budgetåret 1994/95 anvisar 3
000
000 kr till Tullverket för att öka spanings- och utredningsinsatserna mot internationell ekonomisk brottslighet riktad mot Sverige,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tulltillägg skall utgå på mervärdesskatt enligt förslag i regeringens proposition 1993/94:56.
Stockholm den 19 januari 1994 Lars Hedfors (s) Jan Fransson (s) Anita Johansson (s) Bruno Poromaa (s) Gunnar Nilsson (s) Sverre Palm (s) Karl Hagström (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s) Roland Sundgren (s) Sten-Ove Sundström (s) Kaj Larsson (s) Inger Lundberg (s) Martin Nilsson (s) Bo Forslund (s)