Sammanfattning
För att lösa miljöproblemen krävs ett batteri av åtgärder. Tidigare dominerade ett litet antal stora förorenare. Den situationen är passerad. Idag domineras miljöproblemen av många, ofta små diffusa källor och verksamheter.
Enbart koncessionsvillkor, lagstiftning och förbud för olika verksamheter räcker inte längre. För att skapa incitament för fortsatta miljöförbättringar behövs även ett ekonomiskt tryck. Då kan vi skapa en ständig utveckling mot allt miljövänligare verksamhet.
I motionen föreslår vi en skatteväxling där skatten höjs på energi samt produktion och konsumtion som påverkar miljön negativt. Dessa skatteinkomster bör utnyttjas för att sänka skatten på arbete. I främsta rummet bör sänkning ske för tjänsteproduktionen. Detta kan t.ex. ske genom sänkta arbetsgivaravgifter eller sänkt moms för tjänsteproduktion.
En uthållig utveckling
Miljöproblemen är långt ifrån lösta. Naturvårdsverket har i en prognos gjort följande sammanställning, baserad på dagens politiska beslut. Situationen år 2020:
n Marknära ozon Något bättre Övergödning Något bättre Fysisk påverkan inom jord- och skogsbruk Osäkert Avfall Osäkert Ozonförtunning Något sämre Metaller Något sämre Växthuseffekt Sämre Organiska miljögifter Sämre
För att undvika en ekologisk kollaps måste samhället förändras. Det rådande samhället förbrukar natur- och energiresurser i allt snabbare takt. Både produktionen och konsumtionen genererar stora mängder avfall. Det har gått så långt att det finns en uppenbar risk att klimatet förändras på grund av det avfall vi sprider till atmosfären i form av växthusgaser.
Risken för klimatförändringar är det hittills allvarligaste kända hotet mot allt levande på denna planet. Klimatförändringar kan hota människans fortsatta existens. Ett ekologiskt anpassat samhälle är inte bara en önskvärdhet utan en nödvändighet.
Framtiden kräver ett samhälle som brukar naturresurser utan att förbruka naturen. Vi kan inte längre fortsätta att producera varor och samtidigt producera oändliga mängder avfall. Det ekologiska samhället bygger på kretslopp och slutna processer. En uthållig utveckling kräver ett samhälle som bygger på förnyelsebara energikällor.
Skatteväxling för miljön och sysselsättningen
Ett av medlen för att nå det framtida miljöanpassade samhället är en skatteväxling. Det innebär att vi genom skatter och avgifter ändrar på prisförhållandena mellan det vi vill ha mer av och det vi vill ha mindre av, dvs. vi höjer priset på det som orsakar miljöskador och sänker priset på det som är miljövänligt.
Skatteväxling innebär att samhället sänker kostnaden för mänskligt arbete och höjer kostnaden på naturresurser och ickeförnyelsebar energi. Detta kan göras på olika sätt. Man kan sänka kostnaden på arbete genom att t.ex. sänka arbetsgivaravgiften, eller genom att sänka mervärdesskatten för tjänster.
Högre skatter på naturresurser och energi kan tas ut på flera sätt. Man kan skattebelasta råvaror, t.ex. metaller, plast, glas etc i en bil. Man kan höja avgiften på miljöskadliga utsläpp, t.ex. bilavgaser. Man kan bedöma en produkts, t.ex. en bils, miljöbelastning under hela sin ''livscykel'' och sätta skatten därefter. Man kan skattebelasta ett visst beteende, t.ex. bilkörning. Man kan kombinera allt detta.
Detta innebär bl.a. att ändra priset på mänsklig energi kontra annan energi. Då blir mänsklig arbetskraft billigare i förhållande till ändliga naturresurser.
En sådan skatteväxling är motiverad av miljöskäl men också av sysselsättningsskäl.
Miljöavgiftsutredningen (bl.a. SOU 1990:59) lade grunden till denna utveckling. Nu är det hög tid att fortsätta det arbetet.
Arbetslösheten
Sverige står mitt i en djup arbetslöshetskris. En kris som riskerar att bli permanent. Arbetslöshetssiffrorna är djupt alarmerande. AMS beräknar arbetslösheten till 13,5 % i december 1993.
För att minska arbetslösheten måste vi alla förändra våra ekonomiska villkor och bidra till uppbyggnaden av en stabil och framtidsinriktad ekonomi.
Vänsterpartiet föreslår en rad åtgärder för att minska arbetslösheten och fördela våra tillgångar på ett jämnare och rättvisare sätt. En skatteväxling är en del av denna strategi. Skatteväxlingen innebär för överskådlig tid att vissa varor och tjänster blir dyrare.
Men vi måste alla bidra till att minska arbetslösheten och de sociala klyftorna. Vi måste aktivt motverka uppkomsten av ett samhälle där en stor grupp människor hamnar utanför välfärden. Även miljöproblem drabbar i stor utsträckning svaga grupper. Om vi med lite högre energipriser, varupriser etc. kan bidra till att både minska arbetslösheten och miljöproblemen är det en väg som vi måste välja.
Sveriges industri har fram till nu till stor del byggt på våra traditionella naturtillgångar, skogen, malmen och el från vattenkraften. Naturtillgångarna minskar dock i betydelse för ett lands välstånd. Förmodligen har det sista pappersbruket byggts i Sverige. Återvinningen av papper gör att man istället förlägger pappersbruken nere på kontinenten -- nära marknaden och nära returpapperet. Gentekniken kommer att betyda att andra råvaror kommer att minska i betydelse. Detta är bara några exempel.
Den minskande ekonomiska vikten för de traditionella råvarorna gör dock inte att vi kan slösa med dem. Råvarornas minskade ekonomiska roll gör inte att dess ekologiska betydelse minskar.
Produktivitetens roll för den industriella konkurrenskraften blir allt viktigare. Det betyder att användandet av datorer och industrirobotar är viktigt. Men även en ny arbetsorganisation på verkstadsgolvet betyder mycket.
Det visar sig redan i svensk verkstadsindustri. Trots stora avskedanden under de senaste åren räknar man inte med särskilt mycket nya anställningar under den framväxande högkonjunkturen. Nyanställningar kommer inom teknikföretag som Ericsson, men där betyder det att man så gott som enbart anställer civilingenjörer och marknadsförare. Enligt AMS senaste statistik för 1993 var det endast för 12,7 % av de nyanmälda platserna som det inte ställdes några krav på erfarenhet och utbildning.
Sänkt skatt på tjänsteproduktion
En skatteväxling innebär att det relativa priset på arbetskraften minskar. Att försöka konkurrera med andra länders industri genom låga löner eller skattesubventioner på arbetskraften skapar dock ingen uthållig ekonomisk växtkraft.
En genomförd skatteväxling med ett ökat skatteuttag på energi och ändliga naturresurser tillsammans med ett sänkt skatteuttag på arbetskraft bör därför avpassas så att ett positivt förändringstryck bibehålls i näringslivet och exportindustri.
Den mänskliga arbetskraften skall framför allt användas till kunskapsintensiv verksamhet. Det gäller att hitta nya tekniker, tjänster och produkter som minimerar miljöpåverkan och ökar effektiviteten i våra samhällssystem.
Det finns en grundläggande skillnad mellan tjänsteproduktion och varuproduktion: Industriproduktion handlar ofta om att spara tid, t.ex. att producera fler varor på kortare tid. Tjänsteproduktion handlar ytterst om att ge tid, t.ex. personlig omvårdnad i sjukvården.
Detta gör att det i de flesta fall är lättare att öka produktiviteten i industri och varuproduktion jämfört med tjänsteproduktion. Det är t.ex. relativt lätt att avlasta mänsklig arbetstid med robotar och datorer i verkstadsindustrin, men betydligt svårare att göra det i sjukvård, omsorger och utbildning.
Detta gör att en skatteväxling med minskad skatt på arbetskraft i görligaste mån bör riktas in på tjänsteproduktionen. Detta kan ske på flera sätt, t.ex. genom sänkta arbetsgivaravgifter för tjänsteproduktion och/eller sänkt mervärdesskatt inom tjänstesektorn.
En sådan skatteväxling gör det lättare att finansiera personalintensiva verksamheter. Till denna grupp hör bl.a. sjukvården, omsorger, och utbildning, men också annan tjänsteproduktion av mer renodlad servicekaraktär. Om skatteväxlingen genomförs på detta sätt blir det framförallt lättare att finansiera den tjänsteproduktion som huvudsakligen är inriktad på den inhemska efterfrågan.
En betydande del av denna tjänsteproduktion sker inom den kommunala sektorn -- en sektor med stora finansiella problem. En skatteväxling med minskad skatt på det arbete som utförs inom tjänstesekorn skulle därför också kunna betyda en minskad finansiell börda på kommunerna.
Den av oss skisserade skatteväxlingen innebär således att vi delvis löser flera problem -- både arbetslösheten och miljöproblemen minskar samtidigt som kommunsektorns ekonomi avlastas.
Statlig skatteväxling
Principen om skatteväxling bygger på att skatterna höjs på energi och sådan konsumtion och produktion som påverkar miljön negativt. Intäkterna används för att sänka skatten på arbete.
Sänkt skatt på arbete
Att sänka skatten på arbete t.ex. genom sänkta arbetsgivaravgifter och/eller sänkt moms på tjänsteproduktion betyder att staten förlorar skatteinkomster. Sänkningarna måste dessutom vara relativt omfattande för att de skall ge någon påtaglig syssesättningseffekt.
En generell sänkning av arbetsgivaravgifterna med en procentenhet skulle ge ett inkomstbortfall på ca 6 miljarder kronor. En betydande del av arbetsgivaravgifterna kommer dock från stat och kommuner. Det är i praktiken skatter/avgifter som den offentliga sektorn betalar till sig själv. Att sänka arbetsgivaravgifterna innebär dessutom att kostaderna för vissa bidragssystem minskar.
Nettobortfallet för den samlade offentliga sektorn av en sänkning av arbetsgivaravgifterna är därför väsentligt mindre och kan uppskattas till att ligga på ca hälften, dvs. 3 miljarder kronor.
Om sänkningen riktas in på vissa tjänstesektorer så kan man genomföra tämligen omfattande reduceringar av procentsatserna utan att de statsfinansiella påfrestningarna blir dramatiska. Det bör därför närmare utredas om hur en sådan reducering av arbetsgivaravgifterna kan avgränsas och hur stor den bör vara för att skapa påtagliga sysselsättningseffekter.
Motsvarande resonemang kan göras för mervärdesskatten. Sverige har idag tre procentsatser för momsen, 25 % i generell moms, 21 % för livsmedel och restaurangtjänster, samt 12 % för resor och hotelltjänster. I praktiken har vi i Sverige redan ett system -- en slags skatteväxling med reducerad skatt för viss tjänsteproduktion.
De statsfinansiella konsekvenserna av en sänkning med en procentenhet på befintliga momssatser skiljer sig väsentligen åt. På den generella nivån skulle det kosta 2,4 miljarder kronor, medan det för livsmedelssektorn skulle kosta 0,9 miljarder och för den s.k. turistmomsen skulle det endast röra sig om 0,2 miljarder kronor.
Exemplen visar att man även på detta område kan genomföra tämligen omfattande sänkningar av procentsatserna till rimliga kostnader om området avgränsas på ett effektivt sätt. Det bör därför närmare utredas vilka ytterligare tjänsteområden som kan omfattas av dessa reducerade nivåer.
Höjda miljöskatter
För närvarande tar staten in drygt 40 miljarder kronor i intäkter från skatter som är miljörelaterade. För budgetåret 1993/94 beräknades skatteintäkterna enligt följande tabell.
n Koldioxidskatt 10,8 Svavelskatt 0,22 Bensinskatt 17,8 Försäljningsskatt på motorfordon 1,2 Allmän energiskatt 7,8 Diseloljeskatt 1,4 Skatt på viss elektrisk kraft (vatten) 1,0 Särskild skatt på elektrisk kraft (kärnkraft) 0,12 Summa 40,34
Om man antar att utrymmet för att ta ut miljörelaterade skatter kan ligga inom intervallet 5--10 % av BNP så skulle det motsvara 70 till 140 miljarder kronor. Med det lägre antagandet så skulle utrymmet för att öka de miljörelaterade skatterna ligga på ytterligare ca 30 miljarder.
Det finns miljöskäl som talar för att höja de flesta av ovan angivna skatter. Det gäller bl.a. koldioxidskatten, bensinskatten, den allmänna energiskatten, samt skatterna på elektrisk kraft.
Kommunal skatteväxling
En skatteväxling kan även ske på kommunal nivå. Naturskyddsföreningen har i en rapport ''Kommunal skatteväxling'' tagit upp frågan. Det innebär att den kommunala inkomstskatten sänks samtidigt som avgiften höjs på tekniska verksamheter och trafik som genererar miljöproblem. Berörda verksamheter är energi, VA och avfallshantering.
En översiktlig beräkning visar att en krona sänkt skatt på arbete skulle motsvaras av 25 % i ökade avgifter på teknisk verksamhet. Om trafiken kan fås att bära en större del av sina miljökostnader skulle avgiftsökningen på de tekniska verksamheterna bli väsentligt mindre.
Självkostnadsprincipen som i dag styr avgiftsnivåerna på dessa verksamheter är ett hinder för denna kommunala skatteväxling. Förslag om en förändrad självkostnadsprincip (Ds 1993:16) bör dock göra detta möjligt.
På samma sätt som den statliga skatteväxlingen är det viktigt att slå fast att denna skatteväxling är en process som tar flera år.
På sikt finns det ett problem i och med att avgiftsunderlaget minskar i takt med att hushållen anpassar sig till mer miljöanpassade produkter och verksamheter. De valda verksamheterna har dock låg priselasticitet, de är relativt okänsliga för måttliga prisökningar. På sikt får man dock hitta kompletterande skatteunderlag.
Hushållen drabbas olika beroende på konsumtionsmönster och boendeform. Skatteväxlingen skall dock genomföras under så lång tid att enskilda hushåll skall ha tid att anpassa sig utan större olägenheter. Viktigt i detta sammanhang är också att hushåll i flerfamiljshus belastas utifrån sin egen konsumtion för att kunna förändra sitt beteende. I dag är ofta kostnaderna för de tekniska verksamheterna okända för enskilda hushåll i flerfamiljshus.
Problem kring skatteväxling
Ett problem som många tar upp i debatten är att skattebasen reduceras i takt med att den skattebelastande miljöstörningen upphör. Detta är dock inget problem eftersom man då lägger miljöavgift på den verksamhet som är näst mest miljöskadlig. Under överskådlig tid kommer verksamheter alltid att ha en negativ inverkan på miljön -- dock förhoppningsvis i allt mindre utsträckning.
Problemet med ''eroderande'' skattebas är följaktligen ett framtida problem som ligger långt bort -- om det ens kommer att existera. Har vi lyckats skapa ett framtidssamhälle som baseras på verksamheter och produkter som inte har någon negativ miljöpåverkan alls kommer vi med stor sannolikhet inte att behöva de skatteinkomster miljöavgifter ger.
Sysselsättningseffekt i Sverige
Det är synnerligen svårt att beräkna den ökade sysselsättningsgraden i ett nytt kretsloppssamhälle jämfört med ett bevarat, gammalt miljöfientligt samhälle.
Det nya moderna samhället som vilar på kunskap, kreativitet och kommunikation kräver en högre grad av mänskliga insatser än det gamla miljöförstörande samhället. Det innebär att ny sysselsättning skapas både inom tjänstsektorn och industrisektorn. Det innebär längre studier för flertalet.
Vi avstår här från att exakt beräkna sysselsättningseffekt. Dock konstaterar vi att enbart en mer miljöanpassad energisektor (som beskrivs senare) kan om 10 år generera 30 000--50 000 nya sysselsättningstillfällen beroende på utvecklingstakt.
Effekter för näringslivet
Svenskt näringsliv måste övergå till produktion som är miljöanpassad -- både produkterna och processerna skall ingå i ett ekologiskt kretslopp. Svenskt näringsliv måste successivt kunna möta den utländska konkurrensen som gradvis allt mer baseras på dessa kretsloppsprinciper.
Japan är framsynt och ledande i denna omställningsprocess -- som vanligt, frestas man att säga. De främsta tecknet på denna framsynthet är deras 100-årsplan, New Earth 21, där de främsta företagen och statliga instanser samarbetar för att ta fram en plan för ekologisk uthållighet.
Utvecklingen i vissa EG-länder, Canada och USA -- framför allt Kalifornien -- visar att tempot i denna omställning accelererar. Om Sverige inte skall tappa internationella konkurrensfördelar måste det svenska näringlivet se möjligheterna i denna omställning.
I USA t.ex. måste svenska företag vara beredda på att utvecklingen kan ta fart i miljövänlig riktning sedan Clinton--Gore tagit över. De pläderar bl.a. för bevarande av den biologiska mångfalden, bensinskatt, allmän energiskatt och att energieffektiviteten skall öka med 20 %. Detta skapar möjligheter för svenska framsynta företag.
Oroande tecken finns på att Sverige halkar efter i denna process. T.ex. satsas i Sverige 2,5 % av samhällets forskningsmedel på miljöforskning medan det i viktiga konkurrentländer satsas mer; Danmark (3 %), Holland (3,8 %), Tyskland (3,4 %).
Den enda möjliga tekniken är...
...miljöteknik som inte påverkar miljön negativt.
Internationella rapporter och forskare visar att miljöteknik i vid bemärkelse är den snabbast växande näringen och framtidssektorn. OECD beräknar enbart marknaden för miljöskydd till 200 miljarder dollar 1990. Den beräknas öka med minst 50 % till år 2000. En liknande positiv utveckling gäller för flertalet miljöbaserade näringar.
Verkligheten visar att viktiga delar av svenskt näringsliv har svårt att ta till sig detta. Det innebär att samhället måste ta ett delansvar för omställningen till ett miljöanpassat näringsliv med framtidsutsikter.
Samhället har också ett ansvar, eftersom många av de positiva effekter som ett ekologiskt anpassat samhälle genererar kommer till uttryck i form av kollektiva nyttigheter. Som t.ex. renare hav, mindre buller, bevarad biologisk mångfald.
Förbrukningen av råvaror per capita visar nu tecken på att sjunka för första gången i vissa industrialiserade länder. Detta är ett viktigt trendbrott som visar att vägen mot ett mer kretsloppsbaserat samhälle startat och är möjlig.
En skatteväxling innebär olika konskevenser för olika näringar. Vissa gynnas, vissa kommer att möta allt större problem. Sektorer som gruvnäring, konventionellt skogs- och jordbruk får det kärvare. Detta får dock inte stoppa upp den långsiktiga utvecklingen. Det är emellertid viktigt att den långsiktiga strategin ligger fast för att näringsidkare skall kunna fatta framtidsinriktade investeringsbeslut.
Internationella aspekter
Allmänt
Sverige är ett litet, högt utvecklat industri- och tjänstesamhälle som till stor del grundar sin ekonomi på handel och kontakter med omvärlden.
Detta skapar både möjligheter och begränsningar för vårt agerande inom snart sagt alla områden.
Sveriges ansvar för att driva på utvecklingen i miljövänlig riktning är stort. Vi har tjänat stora pengar på att förbruka naturresurser i vårt eget land och i andra länder. Vi har under lång tid negligerat miljöskadorna och kostnaden för rening, bevarande och återställning. Vår miljöskuld beräknades sommaren 1992 till minst 300 miljarder kronor och den ökar med minst 7 miljarder per år.
Östeuropa
Gentemot u-länder och länder i Östeuropa måste vi ha en generösare inställning. Vi måste på många olika sätt sprida de resursbevarande teknikerna och systemen; dessa länder får inte göra samma misstag som de gamla i-länderna har gjort. Det skulle innebära en oöverträffad tempovinst i utvecklingen om vi kan undvika att öst- och u-länder gör de miljömisstag de industrialiserade västländerna har gjort.
15 % av Ryssland kan klassificeras som miljöskadade områden enligt den ryske miljöministern i december 1993. Det visar både vidden och brådskan av kraftfulla åtgärder.
Utvecklingsländer
Utvecklingen hittills i NIC-länderna och i Indien, Kina, Mexiko m.fl. inger stor oro ur miljösynpunkt. Miljöproblemen där är gigantiska och växer snabbt mot katastrofala tillstånd -- särskilt i storstadsregionerna. Det är speciellt trafikproblem och problem som härrör från obefintliga VA-system som orsakar de allvarligaste svårigheterna. Inom dessa sektorer har Sverige en möjlighet att bli föregångsland.
Som Wellington Tsao, ordförande i Euro Asia Trade Organization, uttryckte det när han var på Sverigebesök i juni 1993 för att studera svenska lösningar på miljöproblem:
''Vi är speciellt intresserade av vad ni gjort rätt och vad ni gjort fel, så vi inte behöver upprepa era misstag.''
Den fond på 1,6 miljarder dollar som skapades i samband med ozonprotokollet 1990 för att eliminera freonanvändning i u-länder kan tjäna som föredöme.
Förslag
Som första steg bör vi undersöka om det är möjligt att införa en miljöskatt i Norden -- kanske inklusive övriga Östersjöstater på verksamheter som påverkar Östersjön. Medlen skall gå till en fond som finansierar Östersjöns restaurering.
Naturligtvis skall Sverige också driva dessa krav och tankegångar i internationella sammanhang.
Allmänna riktlinjer för en skatteväxling
Dessa allmänna riktlinjer och de mer branschspecifika förslag som redovisas i slutet av denna rapport bör utredningen om skatteväxling beakta.
Det är också viktigt att utredningsarbetet påskyndas, inte minst mot bakgrund av den mycket allvarliga situationen på arbetsmarknaden.
Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.Samhällets krav skall vara långsiktiga och ge rimlig tidsram för att ställa om till ett kretsloppssamhälle. Samhällets alla slag av styrmedel skall kunna användas -- från rena förbud till miljöavgifter. Miljöavgifter kommer att vara det effektivaste styrmedlet.Beslut i Sverige måste alltid ställas i relation till omvärlden. På kort sikt är vissa åtgärder kostnadseffektivare att genomföra i Östeuropa än i Sverige.Beslut i Sverige skall bidra till att minska klyftan mellan i- och u-världen.Att skapa ett kretsloppssamhälle betyder att vår livstil i i-världen måste förändras, dvs. vår materiella konsumtion per individ måste i genomsnitt minskas och ändras.Om en befintlig verksamhet inte kan redovisa hur denna omställning skall gå till inom en rimlig tid skall den förbjudas.Nya verksamheter skall ej tillåtas om de inte kan ingå i kretsloppssamhället.
Förslag för ett antal specifika sektorer
Energisektorn
Omställningen av energisektorn är strategiskt den viktigaste. Den påverkar alla andra sektorer, det är frågan om allvarliga miljöproblem och en skatteväxling genererar många nya arbetstillfällen.
Energisektorn måste baseras på förnybara energislag. Särskilt viktigt är det att öka användningen av biobränslen. Dels har vi ett stort och växande överskott av råvara från skogs- och jordbruksmark, dels är biobränslen förnyelsebara. Regeringen sänkte våren 1992 energiskatterna för industrin. Energiintensiv industri premieras. Det är ur miljösynpunkt och skatteväxlingssynpunkt oacceptabelt och motverkar nödvändig modernisering och omstrukturering av industrin.
Den energi vi måste förbruka skall i allt större grad produceras från förnyelsebara energikällor. För Sveriges del innebär det en högre andel av biobränslen, vindkraft och solenergi. På sikt tillkommer förmodligen andra miljövänliga energislag.
Energiskatterna bör ändras så att de successivt ökar för ickeförnybara energislag. I detta bör ett långsiktigt perspektiv ingå så energiaktörer åtminstone för en femårsperiod vet vilka regler som gäller. De senaste åren har det hänt att skattereglerna för energiaktörer ändrats 5 gånger -- på ett år. Detta är inte acceptabelt.
Biobränslen ger idag 60 TWh, men kan ge ytterligare 80 TWh.
En stor del av de framtida biobränslena kommer att produceras på skogsmark. Åtminstone 20--30 TWh mer kan tas ut från skogen utan att utarma markerna. Detta gäller särskilt om man kan hitta lämpliga metoder att återföra askan till skogsmarken.
Biobränslen har stor regional betydelse och skall utvecklas och brukas nära sina produktionsområden. Energiskogar skall även utnyttjas i områden där risk för läckage av näringssalt föreligger, t.ex. runt Laholmsbukten. Biobränsleanläggningar, som t.ex. den i Lidköping, visar på framtidsutvecklingen.
Vid utvecklingen av biobränsleproduktion skall vi samarbeta med Östeuropa där vi i gemensamma projekt kan arbeta för att ställa om Östeuropas energiproduktion till miljövänligare och energieffektivare alternativ, t.ex. modern biobränsleproduktion. Detta genererar -- frånsett miljöförbättringarna -- även många arbetstillfällen på båda sidor om Östersjön.
Exempel 1: Tio nya metanolfabriker som producerar drivmedel ur skogs- och jordbruksråvara skulle ge 5 000 arbetstillfällen.
Exempel 2: Om vi skulle ta hand om en högre grad av de 30 miljoner ton träråvara som lämnas i våra skogar skulle denna verksamhet kunna alstra upp emot 30 000 nya jobb -- i huvudsak i glesbygd. God illustration till detta är Hässelbyverkens (Stockholm) försöksprojekt med att köra skogsråvara på pråm från södra Norrlandskusten till sin energianläggning i Stockholm för värmeproduktion.
Bygg- och bostadssektorn
Av strategisk betydelse är också bygg- och bostadssektorn. Denna sektor står för en stor del av de totala investeringarna, den producerar ''produkter'' med lång livstid, den genererar många sysselsättningstillfällen.
De flesta bedömare är nu överens om att byggandet, av allehanda slag, måste upprätthållas för att undvika en kollaps. Det är då viktigt att bygginvesteringarna bidrar till ett mer miljöanpassat samhälle.
Därför betonar vi vikten av upprustning och renovering och ett tänkande som minimerar energiåtgång i alla led från byggmaterialtillverkning till användning och drift. Vi betonar vikten av samhällsplanering som minimerar behovet av jungfruliga råvaror och framtida transportbehov. Vi betonar vikten av konstruktioner som består av återvinningsbara, friska och långlivade material.
Nyproducerade bostäder skall också ge möjligheter till ett mer ekologiskt boende. Avfallshanteringen, odling, uppvärmning, transporter, etc. skall bygga på kretsloppsprinciper.
Förslag
De stödformer som finns inom byggsektorn skall ses över utifrån ett skatteväxlingsperspektiv.
Ett speciellt område är våra VA-anläggningar som idag inte ingår i ett kretslopp. Vi föreslår att nya icke vattenburna och slutna VA-system successivt skall tas i bruk. Efter år 2000 måste alla nya VA-anläggningar kunna ingå i kretslopssamhället. Gamla anläggningar skall bytas ut.
Denna utveckling kan bl.a. påskyndas med en kommunal skatteväxling.
Skogsindustrin
Miljöarbetet i skogsnäringen och skogsindustrin har delvis varit trögt men har under senare år tagit fart av trycket från de miljömedvetna konsumenterna.
Vi kan nu under de närmaste åren få se en snabb utveckling mot slutna massa- och pappersindustrier och ett mer ekologiskt anpassat skogsbruk. Professor Johan Gullichen (Skogsindustrierna nr 2/1993) antar att det inom fem år kan finnas slutna fabriker i Sverige. Sverige skulle då vara bland de främsta inom denna sektor och kan under denna förutsättning räkna med fortsatt god konjunktur för sina produkter.
Nya miljövänliga, återvinningsbara pappers- och träprodukter ger tillsammans med slutna produktionsprocesser möjligheter till expansion och utveckling av vår skogsbaserade industri. Miljöavgift på produkter från kalhyggesskogsbruk diskuteras på några av våra viktigaste exportmarknader.
Ett mer naturanpassat skogsbruk där de naturliga förutsättningarna och kraven på biologisk mångfald bestämmer ramarna skapar även det nya produkter och nya arbeten.
Förslag
En miljöavgiftssystem införs på skogsprodukter. Avgiften kan baseras på produktens totala miljöpåverkan; från avverkning till återvinning.
Jordbruk
Jordbruket har -- liksom skogsbruket -- rationaliserats hårt och baseras idag till stor del på fossila bränslen, kemikalier och storskalighet. Den mänskliga insatsen har minimerats.
Ett jordbruk som förändras mot ett mer uthålligt jordbruk innebär mindre mängder bekämpningsmedel, mindre konstgödning, lägre förbrukning av fossila bränslen och mer mänskligt arbete.
Konsumenterna saknar idag ekonomisk anledning att köpa ekologiskt odlade produkter. Prisskillnaden mellan traditionellt odlade produkter och ekologiskt odlade bör öka. Detta gör man med hjälp av miljöavgifter. Villkoren för att en produkt skall få KRAV-märkas kan tjäna som vägledning.
Förslag
En miljöavgift läggs på livsmedel som inte produceras ekologiskt. Samtidigt gynnas ekologiskt odlade produkter, t.ex. med investeringsstöd.
Bilindustri
Svensk bilindustri måste ingå i kretsloppssamhället. Lyckas inte det är det risk att vi i Sverige endast kommer att tillverka exklusiva bilmodeller eller en och annan bilkomponent. Det skulle innebära ytterligare tusentals förlorade arbetstillfällen. En miljöanpassad bilindustri är den enda möjliga i Sverige.
Volvos försöksverksamhet (SvD, DN, 93-12-27) i Jönköping med recirkulering är lovvärt. Bilindustrins representanter säger själva att de har en stark drivkraft tack vare kundernas miljökrav och konkurrenternas framsteg.
Vad de saknar är bl.a. klara politiska signaler om miljöavgifter på material och olika bränslen.
Miljöavgifter som berör bilindustrin skall ta hänsyn till bilens alla miljöegenskaper under hela bilens ''livscirkulation''. Som Volvos tekniker i Jönköpingsprojektet säger: Vi måste bli lika bra på att bygga bilar som att montera ner dem.
Förslag
Detta bör beaktas av utredningen när man behandlar miljöavgifter som berör bilindustri och bränslen.Volvo och SAAB skall producera fordon som till 95 % är återvinningsbara från och med år 1997. Deras nya modeller skall ha lägre bränsleförbrukning och senast år 2000 skall de delvis kunna drivas med förnyelsebar energi. Senast år 2007 skall nya vägfordon till 90 % drivas med förnyelsebara drivmedel. Importerade fordon skall visa upp samma miljöstandard. Nya bilmodeller skall bullra mindre.
Fritidssektorn
Sveriges natur som just natur är en allt viktigare tillgång. Svensk natur i ekologisk balans skulle kunna vara en väldigt mycket större ''produkt'' än vad den är redan idag.
WWF har föreslagit en ''miljöavgift'' på övernattning på Öland. Avgiften skulle gå till att bevara Ölands unika natur. Detta kan utvecklas och även gälla andra områden.
Dessa resonemang berör inte bara naturområden som våra fjäll och skärgårdar utan även våra allt mer miljövänliga städer. Ett Stockholm utan bilträngsel, med rena fiske- och badvatten, avancerade och slutna avfallslösningar, berguvar bland husen, etc är en attraktiv turisthuvudstad.
Förslag
En miljöavgift på turism utreds. Det kan t.ex. tas ut på övernattning eller resor i vissa regioner, t.ex. Öland, Gotland, fjällen, skärgårdarna. Medlen används till nya naturreservat och naturvårdsanpassat skogs- och jordbruk.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om allmänna riktlinjer och branschspecifika förslag rörande utredningsarbetet med skatteväxling,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utredningsarbetet med skatteväxling skall påskyndas.
Stockholm den 17 januari 1994 Jan Jennehag (v) Rolf L Nilson (v) Bengt Hurtig (v) Karl-Erik Persson (v)