Det har blivit allt mer vanligt att parterna behåller sina egna efternamn efter ingånget äktenskap. Sveriges namnlag medger en större frihet i namnfrågan än tidigare lagstiftning. Några orsaker till att man behåller sitt eget efternamn är att vederbörande redan är känd under sitt namn eller att namnet har en egen karaktär.
I samband med telefonabonnemang uppstår ett problem. I allmänhet har familjen ett gemensamt abonnemang. Om makarna däremot har olika efternamn kan man mot extra kostnad få bägge efternamnen införda under respektive bokstav. Avgiften för detta är 220 kr per år. Dessutom utgår reklamskatt för den extra uppgiften i telefonkatalogen.
Att äkta makar i enlighet med namnlagen har olika efternamn kan inte anses vara reklam. Jag anser därför att reklamskatt inte bör utgå när båda makarna vill ha med sina respektive efternamn i telefonkatalogen. Detta måste även gälla dem som sammanbor under äktenskapsliknande former. Reklamskatt bör slopas för alla efternamnsuppgifter i telefonkatalogen för privata hushåll. Detta bör beaktas inför ett ställningstagande till en kommande utformning av reklamskatt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att reklamskatt ej skall utgå för efternamnsuppgifter i telefonkatalogen för privata hushåll.
Stockholm den 14 januari 1994 Ulla Orring (fp)