Sysselsättningsfrågorna är en av de viktigaste och svåraste frågor som Sverige har att brottas med idag. Regeringen och alla partier i riksdagen uttalar stora förhoppningar om att de flesta nya arbetstillfällena kommer att skapas i etablerade och nya småföretag.
Arbetslösheten och de uttalanden som görs om att problemen ska lösas genom småföretagen förpliktigar till en skattelagstiftning som stimulerar företagandet.
Det finns många trösklar som gör att människor som har bra anställningar och samtidigt är bärare av företagsidéer ovilligt slutar sin anställning och ger sig in i ett otryggt företagande. Att bli företagare handlar i hög grad om att byta livsform, att gå från ett liv med tryggt arbete och regelbundna inkomster till otryggheten i att vara egenföretagare.
De uppoffringar företagare tvingas till bör kompenseras med en generös skattelagstiftning. Det krävs för att fler ska bli företagare och därmed skapa förutsättningar för fler arbetstillfällen.
Enkelhet i skattereglerna bör eftersträvas.
Ett av inslagen i propositionen är att ge ägare till fåmansbolag möjlighet att som andra aktieägare uppbära utdelningsinkomst med enkel beskattning.
Kännetecknande för de allmänna reglerna är att aktieutdelning -- som sker med i bolaget beskattade vinstmedel -- inte medför skatteplikt hos mottagaren. Med hänsyn till möjligheterna i fåmansbolag att skifta inkomst av tjänst till enkelbeskattad utdelningsinkomst eller lågbeskattad reavinst föreslås kraftiga begränsningar av denna möjlighet.
Emellertid har begränsningarna fått en utformning som kanske temporärt löser rättvisekravet, men saknar framförhållning. Redan inkomståret 1995 måste nya regler föras fram.
Grundidén är att som enkelbeskattad utdelningsinkomst beräkna ett belopp med en viss procent på anskaffningsvärdet eller ett alternativt värde, vilket tillskapats av beskattade medel.
Problemet är hur detta alternativvärde skall beräknas. Enligt min mening är den bästa lösningen att använda de bokförda balansposter som finns i varje bolag och vilka klart och entydigt redovisar det egna beskattade kapitalet. I grunden utgör detta aktiekapitalet med tillägg för fonder och fria medel som successivt byggs upp av beskattade vinster.
I de lagförslag som läggs fram nu, låses alternativregeln vid situationen i december 1992. Till vinster och förluster under kommande år tas ingen hänsyn. Redan vid beskattningen 1995 är därför många värden föråldrade, och skatteutfallet kommer slumpmässigt att ge för- eller nackdelar för aktieägaren respektive staten. Reglerna måste därför under alla omständigheter ändras, och vad jag förstår pågår också ett utredningsarbete med detta syfte.
Enligt min mening bör det enligt bokföringsprinciper beskattade egna kapitalet bli det primära kapitalunderlaget, och detta bör fördelas proportionellt på samtliga aktier i bolaget.
Den bokföringsmässiga principen innebär ett kraftfullt incitament för företagen att ta fram vinster till beskattning och fondera dessa i bolagen. För näringslivet är det bra med solida företag, vilka kan stå rycken under lågkonjunkturer. För samhället kommer skatteintäkterna inte att minska, utan tvärtom att öka, och detta sker med en positiv skattevilja.
Riskerna för att högbeskattade tjänsteinkomster transporteras till lågbeskattade kapitalinkomster är egentligen oförändrade jämfört med nu föreliggande förslag, eftersom skattefriheten på utdelningar fortfarande skall baseras på en procentuell del av kapitalunderlaget. Bolagets utdelning sker av beskattade vinster eller upplösning av en gång tidigare beskattade och fonderade vinstmedel. Möjlighet att spara ''rätten'' till utdelningar framtida år bör finnas.
Vid beräkning av reavinster måste anskaffningsvärdet vara utgångspunkten. För att undvika dubbelbeskattning på reavinster och samtidigt eliminera risken av att till bolagsvinster transporterade tjänsteinkomster kan bli lågbeskattade reavinster kan den bokföringsmässiga förändringen av beskattat eget kapital -- mellan köp och säljtillfälle -- utgöra ett komplement till anskaffningsvärdet.
Exempel:
anskaffningskostnad 1 000 000:-- (om detta är ett nybildat bolag är det samtidigt aktie- kapitalet, dvs. beskattat eget kapital) Förändring i beskattat eget kapital 500 000:-- (detta innefattar automatiskt s.k. inbesparat utdelnings- utrymme) Försäljningspris 2 500 000:-- Reavinst 1 500 000:--
Av reavinsten utgör uppenbart 500 000:- tidigare beskattat eget kapital och kan alltså nu beskattas med ''gynnsammare'' reavinstregler. Den överskjutande miljonen är i princip inkomst av tjänst (skicklig företagsledning, duktiga medarbetare och tur) samt kapitalavkastning. Denna borde beskattas som mellanting av inkomst från kapital och tjänst. För att inte utsätta ägare av fåmansföretagsaktier för en onödig diskriminering jämfört med aktieägare i publika företag bör möjligheterna utredas att återställa fördelningen mellan tjänst och kapital vid klyvning av realisationsvinst till 50/50 i avvaktan på den större översynen av fåmansföretagsbeskattningen.
Med hänvisning till den anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en generös beskattning av fåmansföretag,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beräkning av kapitalunderlag på bokföringsmässiga principer,
3. att riksdagen beslutar att reglerna för reavinstbeskattning vid försäljning av fåmansföretag utformas så att de överensstämmer med reglerna för publika företag.
Stockholm den 3 maj 1994 Ulf Björklund (kds)