Riksdagen tog ett beslut under vårriksdagen 1993 om att införa ett system med skattereduktion vid reparation av bostäder. Avdrag får göras med 30 % av arbetskraftskostnaderna upp till ett basbelopp som ger en skattereduktion på drygt 10 000 kronor. Beslutet är tidsbegränsat och gäller under 1993 och 1994.
Detta beslut har satt igång en hel del reparationer men hur mycket är för tidigt att avläsa. Beslutet är självklart intressant men för att ge tillräcklig stimulans så bör möjligheterna vidgas. Skattereduktionen ger inte ett tillräckligt belopp för att villaägare ska bestämma sig för att reparera.
Byggbranschen med därtill näraliggande branscher som måleri-, el-, golv, VVS och byggmateriel har mer än andra branscher känt av och känner av lågkonjunkturen. Det är inom dessa områden som vi kan finna de högsta arbetslöshetstalen och de flesta antalet konkurser.
Samtidigt vet vi att det finns mycket arbete som borde göras för att kunna bevara de värden som finns på fastighetssidan. Vi har ett ansvar att förvalta det kapital som är nedlagt i byggnader och inte tillåta att detta kapital minskar.
Vi känner till att många reparationer som idag görs, utförs svart. Denna situation har brett ut sig så mycket att vi inte bara kan bortse ifrån detta. Industrifakta har på uppdrag av Målarmästarnas Riksförening t.ex i en undersökning kommit fram till att hälften, 50 %, av allt måleriarbete utförs av svart arbetskraft.
Vi når flera angelägna mål genom att förstärka stimulansen inom bostadsområdet, nämligen ökad tillväxt, fler arbetstillfällen och minskad svart sektor.
Vi anser att ett deklarationsavdrag för reparationer i enoch tvåfamiljsbostäder på max 100 000 kronor per år bör införas.
Med reparation och underhåll avses insatser som åtgärdar allmän förslitning. Avdraget får omfatta endast kostnader för arbete och material. Materialdelen får uppgå till högst lika stor del som arbetskostnadsdelen. Kostnaderna ska vara styrkta. Till- och ombyggnader ska inte omfattas och inte utrustning som inte tidigare har funnits i fastigheten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om reparationsavdrag i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 24 januari 1994 Karin Starrin (c) Kjell Eriksson (c)