Det pågår ett intensivt förändringsarbete i landets kommuner. Människors valfrihet ökar på en rad områden -- skola, barnomsorg och äldreomsorg. I exempelvis Stockholm har antalet platser i privat barnomsorg ökat med ca 3 000 och den enskilt drivna barnomsorgen svarar nu för ca 20 procent av barnomsorgen i staden. Det är huvudsakligen kommunens egen personal som vågar kasta loss och starta egna företag, något som såväl Stockholm som många andra kommuner aktivt uppmuntrar på olika sätt.
Från och med 1993 utgår den kommunala subventionen av barnomsorg i Stockholm i form av en barnomsorgspeng som följer föräldrarnas val av barnomsorg. På grund av kommunallagens regler kan denna inte utbetalas till föräldrarna. Därför betalas pengen till det företag som bedriver omsorgen -- när det uppvisat F-skattsedel för staden.
Det är i den sistnämnda delen som Stockholm, och förmodligen också andra kommuner, stött på problem när främst kvinnor vill etablera privatföretag som dagmammor.
Skattemyndigheten vägrar utfärda F-skattsedel till dagmammor som har färre barn än fem placerade. Myndigheten tar ingen hänsyn till vare sig hur många timmars omsorg barnen har per dag eller om det finns handikappade eller i övrigt mer krävande barn i gruppen. Inte heller barnens ålder har betydelse.
Skattemyndigheten intar här en, i sämsta mening, typisk svensk byråkratisk attityd. Företag ska kontrolleras, se ut på ett visst sätt och fungera på ett visst sätt. Men verkligheten har förändrats mycket sedan skattemyndigheten utfärdade sina regler för privata dagmammors verksamhet. Detta innebär i praktiken näringsförbud för en hel rad dagmammor. Den innebär också att många föräldrar inte kan välja den barnomsorg de helst skulle vilja ha. Privata dagmammor som har som verksamhetsidé att bedriva kvalitativ omsorg i mindre grupp får inte F-skattsedel. Myndighetens beslut innebär också att alla lösningar där farmor/mormor/granne passar barn för barnomsorgspeng effektivt hindras.
Det absurda i situationen är också att en kommunalt anställd dagmamma anses som heltidssysselsatt när fyra barn är placerade i verksamheten. Motsvarande norm för socialstyrelsen är 3,5 barn.
Nuvarande system innebär att någon som sköter sin ekonomi, betalar skatt och sociala avgifter, kan bli fråntagen sin F-skattsedel p.g.a. att skattemyndigheten anser att företaget inte bedrivs i tillräcklig omfattning eller inte har tillräckligt många kunder.
Problemet leder också till komplikationer på andra områden än dagmammor. Exempelvis om städpersonal på en skola bildar gemensamt företag och tar över städningen från kommunen på entreprenad.
Skattemyndighetens beslut om vad som är tillräcklig omfattning för att få vara privat dagmamma får tre omedelbara konsekvenser:
1. Många dagmammor som vill starta eget hindras.
2. Föräldrar som med barnomsorgspengens hjälp löst barnomsorgen hos privat dagmamma med mindre än fem barn tvingas byta omsorg.
3. Utvecklingen mot flera privata, lagliga, dagmammor avstannar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring av definitionen av privata dagmammor i skattehänseende, så att de oberoende av verksamhetens omfattning erhåller F-skattsedel.
Stockholm den 24 januari 1994 Peeter Luksep (m)