Vi har idag ett regelverk som i praktiken gör det omöjligt för ett företag att ha en firmabil utan att bli beskattad för bilförmån. För att en bil idag ska räknas som ren firmabil krävs att den är helt inredd som firmabil (vilket inte alla företag har behov av), att den inte får köras annat än i företagsärenden (vilket är så gott som omöjligt att efterleva, i synnerhet för småföretagaren) och att det förs körjournal (vilket lätt kan missas när flera personer använder bilen och glömmer att föra upp en sträcka).
Inte sällan ser man polisbilar, sopbilar, gatukontorsbilar stå parkerade över natten utanför anställdas bostäder utan att dessa bestraffas med bilförmånsskatt.
Om däremot en av delägarna i en firmabil, som i ett faktiskt fall, på kvällarna kör hem firmabilen inom samma småstad som firman ligger i, för att minimera risken för bilinbrott och bilstöld, beskattas han med åtskilliga tusenlappar för bilförmån. Detta sker bara för att han är omsorgsfull och aktsam om företagets investering i en firmabil.
Regeringen vill förbättra villkoren för småföretagare. Ett mycket välkommet och enkelt sätt att göra det vore att förändra bilförmånsreglerna, så att det blev möjligt att parkera firmabilen vid hemmet för att skydda den mot tillgrepp.
Genom riksdagsbeslutet om Översyn av tjänsteinkomstbeskattningen (prop. 93/94:90) blir bilförmånen skattefri om en firmabil endast används privat i ringa omfattning -- vid endast ett fåtal tillfällen och med en sammanlagd körsträcka på högst 100 mil per år. Det är naturligtvis en förbättring mot de tidigare, rigida reglerna, men hjälper ändå inte den som regelmässigt vill parkera firmabilen skyddat.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förändra bilförmånsreglerna för småföretagare.
Stockholm den 25 januari 1994 Tuve Skånberg (kds)