Riksdagen har i december 1993 beslutat om omfattande förändringar av företagsbeskattningen att gälla fr.o.m. 1 januari 1994. Regelsystemet innehåller bl.a. bestämmelsr som tar sikte på att motverka handel med förlustföretag. Ett förlustföretags gamla underskott faller bort till den del det överstiger dubbla kostnaden för förvärvet av förlustföretaget (beloppsspärren). Under en spärrtid av fem år kan inte underskott, som uppkommit i förlustföretaget före ägarskiftet, kvittas mot koncernbidrag från det förvärvande företaget (koncernbidragsspärren).
För fusioner finns en kompletterande reglering. Bl.a. i fråga om sådan fusion som anges i 2 § 4 mom. första stycket lagen om statlig inkomstskatt skall vid tillämpning av spärreglerna det överlåtande och det övertagande företaget anses som ett och samma företag. Vad gäller ekonomiska föreningar skall detta gälla endast om båda föreningarna är att anse som kooperativa enligt 2 § 8 mom. lagen om statlig inkomstskatt. Ett till beloppet begränsat underskott skall dock kunna tas över först efter en spärrtid av fem år.
Uppbyggnaden av regelsystemet är i första hand anpassat till aktiebolag. Det är också tillämpligt i den situationen att en kooperativ förening fusioneras med ett dotterföretag som är aktiebolag (12 kap. 8 § lagen om ekonomiska föreningar). Däremot blir effekterna helt andra än vad lagtexten i förstone kan synas ge uttryck för vid de fusionsformer som står till buds om enbart kooperativa föreningar fusioneras, absorption respektive kombination (12 kap. 1 § resp. 3 § lagen om ekonomiska föreningar). Anledningen till detta är bl.a. att det vid sådana fusioner inte utgår något vederlag.
Beloppsspärren får således den effekten att det över huvud taget inte blir möjligt att överta underskott efter fusion mellan kooperativa föreningar. Bestämmelsen i 12 § tredje stycket, lagen om avdrag för underskott av näringsverksamhet blir därigenom verkningslös. Något underskott att ta över efter spärrtiden, fem år, finns inte.
Det är helt uppenbart att bestämmelserna för kooperativa föreningars del fått effekter som inte alls står i överensstämmelse med syftet med lagstiftningen. Det viktigaste motivet med lagstiftningen är att förhindra handel med förlustföretag. Någon handel med andelar i kooperativa föreningar förekommer inte i den meningen. Läggs verksamheten ned eller fusioneras den med en annan förening upplöses föreningen. Insatserna utbetalas till medlemmarna eller tillförs den andra föreningen där man blir medlemmar. Något vederlag blir inte aktuellt i fusionsfallet. De begränsningar som lagen innehåller i 7 resp 8 §§ bör därför inte vara tillämpliga vid fusion mellan kooperativa föreningar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten till avdrag för underskott i samband med fusion av kooperativa föreningar.
Stockholm den 24 januari 1994 Roland Sundgren (s) Björn Ericson (s) Nils T Svensson (s)