De s k skogskontona fyller en viktig funktion. De ger den enskilde skogsägaren en rimlig möjlighet att fördela oregelbundna intäkter från skogsbruket över åren. Inte minst med tanke på den normalt långa omloppstiden i svenskt skogsbruk är det angeläget att större intäkter under enskilda år kan fördelas så att skogsägarens inkomster blir relativt jämna och ger möjlighet till en uthållig och långsiktig verksamhet och näringsutövning.
Under de senaste åren har dock antalet skogsskador ökat oroväckande. Detta har skett inte minst i landets södra delar där det annars finns goda förutsättningar för ett rationellt och långsiktigt skogsbruk. Orsakerna till dessa skogsskador är ofta svåra att härleda till någon specifik händelse eller orsak. Orsakerna anses ofta vara komplexa och troligtvis är det således flera faktorer som samverkar. Till dessa faktorer kan vi bl.a. hänföra surt nedfall, andra miljöfarliga föroreningar liksom långvarig torka och milda vintrar.
Ett stort problem som följer dessa skador är att en ökad förtida slutavverkning, nödavverkning, i många fall måste ske. Detta betyder att skogsbestånden måste slutavverkas innan de enligt normala principer för skogsskötsel borde avverkas samt att intäkterna av dessa avverkningar kommer vid ej avsedd tidpunkt. Med användande av traditionellt skogskonto kan visserligen även dessa intäkter i viss mån fördelas över tiden. Men med tanke på att avverkningen och intäktstillfället ej skett vid den avsedda tidpunkten kan det vara lämpligt att intäkterna från dessa förtida avverkningar, nödavverkningar, ges andra villkor än de som nu finns vad avser skogskonton.
Det är också viktigt och rimligt att obeskattade resurser finns tillgängliga för att, när tillräckliga kunskaper finns, vidtaga de åtgärder som behövs för att minska framtida skogsskador. Det är ett nationellt intresse att skogstillväxten kan bibehållas på en hög nivå.
Enligt vår uppfattning vore det rimligt att en speciell typ av skogskonton, skogsskadekonton, inrättades. Detta då i syfte att underlätta och möjliggöra en bättre ekonomisk planering för såväl den drabbade skogsägaren som för skogens långsiktiga produktionsförmåga. Dessa skogsskadekonton bör då endast avse att hantera de intäkter som just kommer från de förtida avverkningarna, nödavverkningarna.
Det vore lämpligt att ha nuvarande regler för skogskonton som utgångspunkt för dessa skogsskadekonton. Enligt nu gällande regler för skogskonton kan pengarna vara innestående under högst 10 år. För skogsskadekonton bör denna tid vara längre, förslagsvis 20 år. Likaså bör justering ske vad gäller högsta tillåtna insättning beräknad i procent på likviden för den här sålda skogen eller försålda skogsprodukterna. Nuvarande procentsatser bör därför vara högre jämfört med dem som nu gäller för skogskonton.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skogsskadekonton.
Stockholm den 18 januari 1994 Sven-Olof Petersson (c) Ivar Franzén (c)