I motionen tar vi upp frågor om utlandstraktamenten, reseförmåner, personalvårdsförmåner, lunchförmåner och bilförmåner.
Utlandstraktamenten
För närvarande bestäms schablonbeloppen avseende avdrag för ökade levnadsomkostnader vid tjänsteresa utomlands efter den största normala ökningen av levnadsomkostnader. Regeringens förslag innebär att schablonbeloppen skall bestämmas så att de motsvarar den normala ökningen av levnadskostnaden (normalbelopp). Om särskilda skäl föreligger får normalbelopp avse kostnadsökning för måltider på restaurang av bättre standard. Regelförslagen återfinns i anvisningarna till 33 § kommunalskattelagen (KL).
Den här typen av schabloner kan, såsom påpekas i propositionen, leda till att en del blir underkompenserade och andra överkompenserade.
Av särskilt intresse i sammanhanget är de yrkesgrupper, t ex anställda inom SAS, som av säkerhetsskäl och liknande endast får äta på vissa av arbetsgivaren bestämda restauranger. Det förefaller rimligt att detta borde kunna föranleda högre normalbelopp generellt sett för dessa yrkesgrupper, särskilt om tjänsteförrättningen i utlandet regelmässigt är förenad med generellt sett högre kostnader än vad normalbeloppen är avsedda att täcka. En rimlig förhöjning torde ligga på nivån 120--125 % av normalbeloppet.
Vi delar inte uppfattningen i propositionen att man bör avvakta med en uppräkning av normalbeloppen för de i frågavarande grupperna. Frågan om ett förhöjt normalbelopp och frågan om att närmare bestämma avgränsningen av vilka grupper som bör omfattas av förhöjningen bör utredas skyndsamt.
Reseförmåner
I 8 § uppbördslagen återfinns ett förslag till schablonregel för värdering av förmån av fri eller delvis fri resa som utgår på grund av anställning eller särskilt uppdrag inom rese- eller trafikbranschen. För flygresor finns vidare specialbestämmelser. Speciella regler föreslås också för resor som får företas endast under förutsättning att det vid resans avgång finns osålda platser kvar. Regeringen har vidare föreslagit att anställda inom rese- och trafikbranschen skall kunna erhålla en fri eller delvis fri resa per år av arbetsgivaren utan att detta utlöser beskattning.
Skattefriheten för vissa reseförmåner bör enligt vår mening återinföras och kanske också vidgas något. Regeringen intar emellertid en motsatt ståndpunkt men anser sig dock beredd att från skatteplikt undanta en resa per skattskyldig och år.
Reseförmånerna inom trafik- och resebranschen, t ex SAS och SJ, kan enligt vår mening i allt väsentligt jämställas med sedvanliga personalrabatter inom näringslivet i övrigt vilka är skattefria. Sålunda bör de helt fria resorna vara skattefria om de har karaktär av sedvanlig personalrabatt. Starka rättviseskäl talar för skattefrihet. Detsamma bör i princip gälla för övriga resor, t ex s k standbyresor. I och för sig skulle man kunna tänka sig en beskattning av sådana övriga resor. Vid en beskattning måste man emellertid ta hänsyn till de besvär och olägenheter under vilka resorna äger rum. Dessutom måste beskattningsproceduren kunna genomföras utan nämnvärd kostnad och olägenhet för den skattskyldige, arbetsgivaren och skattemyndigheten. Starka skäl föreligger mot beskattning.
Vi menar att de skäl som i övrigt åberopats till förmån för att de ifrågavarande reseförmånerna skall vara skattefria alltjämt äger bärkraft. Skattefriheten grundades på lång sedvänja, som bröts med skatteomläggningen. Det föreligger uppenbara kontroll- och värderingsproblem. Den av regeringen föreslagna schablonmetoden har även brister. Det statsfinansiella värdet av beskattningen är försumbart eller synnerligen blygsamt. Självfallet bör någon beskattning inte ske beträffande pensionärer som kan antas ha intjänat sina förmåner tidigare.
Det är vidare uppenbart att regeringen med sitt rabattförslag syftar till att gynna anställda inom SAS framför anställda, t ex inom SJ och Banverket. Detta kan av rättviseskäl inte accepteras.
Det är av grundläggande betydelse att skattesystemet uppfattas som rättvist. Olika grupper skall behandlas lika. Den ena gruppen skall inte ha en förmån som den andra inte får. Ingen enskild individ eller grupp får behandlas sämre än andra. Genom skatteomläggningen ville man skapa neutralitet i skattesystemet, vilket var utmärkt. Men ett alltför långtgående neutralitetstänkande kan leda till nya orättvisor. När så sker är det dags att tänka om. Å andra sidan är det uppenbarligen inget som hindrar regeringen att inom andra skatteområden föreslå avsteg från neutralitetsprincipen.
I fråga om s k standbyresor föreslås i 8 § uppbördslagen bl a följande: Har för resan gällt som villkor att den får företas endast under förutsättning att det vid resans avgång finns osålda platser kvar och har på grund härav förelegat en påtaglig risk för att resan inte kan genomföras enligt planerna skall resan anses ha ett värde motsvarande lägsta priset för resan om den varit bokningsbar och i fråga om flygresa lägsta genomsnittliga priset på marknaden, efter avdrag med 50 procent.
Det finns inget rimligt motiv till att göra en sådan skillnad mellan exempelvis anställda inom SAS och SJ. De båda kategorierna bör behandlas lika. SJ-anställda bör i princip ha samma förmåner.
Sammanfattningsvis menar vi att sedvanliga reseförmåner inom rese- och trafikbranschen bör vara skattefria och kunna inordnas under begreppet sedvanliga rabatter i 32 § 3 f mom KL. I detta vill vi också inkludera de s k standbyresorna.
En alternativ lösning på hela problemet kan vara att återinföra regeln i anvisningarna till 32 § punkt 8 KL: Har skattskyldig på grund av anställning eller särskilt uppdrag åtnjutit förmån av fria resor, skall, försåvitt ej sagda förmån är att anse såsom ersättning för kontant avlöning, förmånen ej utgöra skattepliktig intäkt.
Personalvårdsförmåner
Regeringen föreslår att sedvanliga rabatter inte skall tillhöra gruppen personalvårdsförmåner utan regleras i ett särskilt stadgande.
Till skillnad från regeringen anser vi att det behövs ett klarläggande av frågan om sedvanliga rabatter kan utbetalas i efterhand utan att de blir skattepliktiga. Regeringen återger ett uttalande av Tjänsteinkomstbeskatt ningsutredningen och drar slutsatsen att det bör ankomma på rättspraxis att avgöra om och när ett sådant förfarande kan anses tillåtet för att rabatten skall anses som skattefri sedvanlig rabatt. Med den motiveringen lämnar regeringen inte något förslag till ändring i lagtexten.
För oss är det uppenbart att det redan av lagtexten bör framgå att sedvanliga rabatter får utbetalas i efterhand utan att skattskyldighet uppkommer. Regeringen bör återkomma med ett utarbetat förslag till riksdagen.
Lunchförmåner
Ny demokrati har i en tidigare motion (1992/93:Sk347) föreslagit att beskattningen av löntagarnas kostförmåner bör upphävas. Samtidigt borde de sociala kostnader som är knutna till subventioneringen av måltiderna tas bort.
Sedan förslaget framställdes har de negativa konsekvenserna av beskattningen blivit allt tydligare, vilket bl a visas av en undersökning som gjorts på uppdrag av Finansdepartementet. Omkring 850 000 personer har helt förlorat sina måltidsförmåner. Andra har fått försämrade förmåner. För närvarande äter varannan kvinna och var tredje man medhavd mat på arbetsplatsen. Av de tillfrågade anser ca 27 procent att gemenskapen med arbetskamraterna har blivit sämre. Ca 20 procent anser att trivseln i arbetet har minskat. Som en följd av att de anställda har ändrat vanor och anpassat sig till de nya skattereglerna har skatteutfallet hamnat långt under de beräknade 1,2 miljarder kr. Nettointäkten har blivit blygsamma 155 miljoner kr.
En stor majoritet bland arbetsgivarna har i en kompletterande undersökning förklarat att de är beredda att återinföra eller öka förmånerna om de sociala avgifterna slopades för lunchsubventionerna.
Beskattningen har dessutom bidragit till att försvåra problemen inom restaurangbranschen. Arbetslösheten i branschen har stigit till 25 procent. Var tionde krog har gått i konkurs.
Skatteomläggningen har som framgått misslyckats och fått orimliga konsekvenser. Vi menar att man i princip måste återgå till det system som gällde före 1991 som innebar att en anställd kunde äta lunch helt eller delvis på arbetsgivarens bekostnad, så länge subventionen inte översteg ett visst belopp som varje år fastställdes av Riksskatteverket.
Från skatteteknisk synpunkt kan lunchsubventioner närmast karakteriseras som personalvårdsförmåner eller liknande, t ex friskvårdsförmån. Somliga har menat att subventionerna är att jämställa med arbetsredskap. Frågan kan alltid diskuteras. Men oavsett hur man ser på problemet från terminologisk synpunkt måste inkomstbeskattningen av lunchsubventioner upphöra snarast, redan från den 1 januari 1994. Detsamma gäller för de sociala avgifterna. Genom en snabb ändring skulle skadeverkningarna begränsas. I vart fall bör måltidsförmånerna befrias från sociala avgifter vilket uppenbarligen kan stimulera arbetsgivarnas att lämna förmåner igen.
Bilförmåner
Extrautrustning
Regeringen har föreslagit att det s k fribeloppet på 20 000 kr avskaffas. Vid beräkning av förmånsvärdet skall sålunda till nybilspriset läggas anskaffningskostnaden för all extrautrustning.
Förslaget kritiserades av olika remissinstanser. S k airbag, ABS-bromsar och annan s k säkerhetsutrustning, biltelefon, mobiltelefon, kommunikationsradio, vinterdäck och utrustning som är positiv från miljösynpunkt borde undantas från beskattning eller bli föremål för en skattemässigt gynnsam behandling, menade man.
Regeringens syfte med sitt förslag är att regeln inte längre fyller sitt förenklingssyfte. Vi delar inte den uppfattningen. Det finns alltjämt behov av att ha kvar fribeloppsregeln i anvisningarna till 42 § punkt 2 KL. Vi anser att regeringens förslag om att ta bort fribeloppsregeln bör avslås.
Vi menar, till skillnad från regeringen, att värdet av viss säkerhetshöjande utrustning som t ex ABS-bromsar och krockkudde skall undantas från beskattning. Vi tror inte, som regeringen, att en sådan åtgärd sannolikt skulle leda till att det skulle dröja innan denna typ av utrustning blev standard på svenska bilar. Vi tror faktiskt precis tvärtom, särskilt om en förnuftig lagstiftning kan medverka till att försäljningen av tjänstebilar ökar.
Bilen som arbetsredskap
Regeringen har förslagit att en särskild jämkningsmöjlighet införs för personbilar som har karaktär av arbetsredskap, när körningen i tjänsten är mycket omfattande eller när bilen huvudsakligen används i tjänsten.
Med bil som har karaktär av arbetsredskap bör enligt propositionen avses att bilen i väsentlig mån är inredd eller avpassad för annat än persontransporter, t ex installationseller distributionsbilar av olika slag, vilket begränsar det privata nyttjandet av bilen.
Vi har i en tidigare motion (1992/93:Sk366) tagit upp frågan om förmånsbeskattning av pickuper eller andra fordon som används som rena arbetsredskap i företagen. Vårt yrkande den gången gick ut på att förmånsbeskattningen i aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag och enskilda firmor inte skulle påföras bil som användes som arbetsredskap för inkomsternas förvärvande. Som framgått jämställde vi de olika företagsformerna. Vidare skulle inte någon förmånsbeskattning ske beträffande sådana bilar som har karaktären av rena arbetsredskap.
Enligt vår mening bör regeringens förslag kunna kompletteras med en jämkningsregel till noll för bil som har karaktär av rent arbetsredskap.
Vi har tagit del av en skrift från Svenska Taxiförbundet med i huvudsak följande innehåll: Taxiförbundet menar att en taxiföretagare som har taxibilen i daglig trafik på heltid inte har en bilförmån i ordets egentliga mening och därför bör erhålla en rimlig jämkning av förmånsvärdet. Å andra sidan skall den taxiföretagare som använder bilen mindre än 2 000 mil i tjänsten per år beskattas för den förmån som detta innebär. Taxiförbundet anser att för ett tjänsteutnyttjande på över 6 000 mil bör taxiföretagare generellt erhålla jämkning till halvt basbelopp. Detta bör gälla oavsett bilmodell och oavsett vem som kör bilen, d v s även om taxiföretagaren inte har några anställda förare. Om taxibilen används mer än 7 000--8 000 mil i tjänsten bör det inte föreligga någon bilförmån alls. För att undvika att bilmodellvalet inte skall styra förmånsvärdet, menar Taxiförbundet, att nybilspriset för en Volvo 940 GL skall ligga till grund för beräkningen när taxibilen används mellan 4 000 och 6 000 mil i tjänsten.
Vi anser att de synpunkter som framförts från Taxiförbundet är värda att beakta. Värderingsprinciperna bör ges regeringen till känna. Vi delar uppfattningen att någon bilförmån knappast kan komma ifråga om en taxibil används 7 000--8 000 mil i tjänsten per år. En sådan taxibil kan närmast karakteriseras som ett rent arbetsredskap, vilket innebär att jämkning bör kunna ske till noll, dvs att inget förmånsvärde skall tas upp till beskattning.
Vårt förslag om att inget värde skall tas upp till beskattning kan lämpligen göras som ett tillägg till anvisningarna till 42 § punkt 4 KL.
Ringa användning
Vi anser att milantalet i fråga om ringa användning bör höjas till 300 mil.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär ett skyndsamt förslag beträffande förhöjt normalbelopp för ökade levnadsomkostnader för vissa yrkesgrupper vid tjänsteresa i utlandet i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen beslutar om sådan ändring i skattelagstiftningen att reseförmånerna inom rese- och trafikbranschen jämställs med sådan sedvanlig rabatt som är skattefri,
3. att riksdagen i anslutning till yrkande 2 beslutar att även inkludera övriga resor, t.ex. s.k. standbyresor, i begreppet sedvanlig rabatt som är skattefri,
4. att riksdagen alternativt beslutar återinföra regeln i anvisningarna till 32 § punkt 8 KL som gällde före skatteomläggningen 1991,
5. att riksdagen vid avslag på yrkandena 2--4 även avslår regeringens förslag om reseförmåner,
6. att riksdagen hos regeringen begär snabb åtgärd som klargör att sedvanliga personalrabatter får utbetalas i efterhand utan att skattskyldighet uppkommer,
7. att riksdagen beslutar att inkomstbeskattningen av lunchsubventioner upphör redan från den 1 januari 1994 i enlighet med vad som anförts i motionen,
8. att riksdagen i vart fall befriar måltidsförmånerna från sociala avgifter redan från den 1 januari 1994,
9. att riksdagen avslår förslaget att slopa det s.k. fribeloppet på 20 000 kr för extrautrustning,
10. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan lagändring att värdet av viss säkerhetshöjande utrustning som t. ex. ABS-bromsar och krockkudde alltid undantas från förmånsbeskattning,
11. att riksdagen beslutar om sådan ändring av skattelagstiftningen att värdet av en bilförmån helt undantas från förmånsbeskattning om bilen genom sin konstruktion eller utrustning framstår som ett rent arbetsredskap i enlighet med vad som anförts i motionen,
12. att riksdagen beslutar om sådan ändring av skattelagstiftningen att värdet av en bilförmån helt undantas från förmånsbeskattning om bilen använts i tjänsten i mycket hög omfattning i enlighet med vad som anförts i motionen,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om värdering av bilförmån inom bl.a. taxi,
14. att riksdagen beslutar att med ringa användning får avses en körsträcka om högst 300 mil.
Stockholm den 23 november 1993 Peter Kling (nyd) Bo G Jenevall (nyd)