Beskattning av tjänstebilar
Bakgrund
Skattesystemet vad gäller förmånsbeskattningen av s.k. tjänstebilar är utformat så att skatten i princip blir densamma, oavsett hur mycket eller lite som den skattskyldige använder bilen privat.
Denna schabloniserade utformning av reglerna har skattetekniska fördelar, men systemet har även påtagliga negativa konsekvenser. En negativ samhälls- och miljöeffekt är att marginalkostnaden för att nyttja bilen privat blir obefintlig eller mycket liten.
I praktiken kan systemet erbjuda gratis privat bilkörning för förmånstagaren. Skattereglerna stimulerar därmed och leder även till ett ur miljöperspektiv överdrivet och onödigt bilåkande. Ur resurs- och miljösynpunkt är detta tvärtemot önskad utveckling.
De svenska skattereglerna har dessutom utformats så att de relativt sett har gynnat större och mer bränslekrävande modeller. Reglerna har således inte gynnat hänsynen till miljön -- möjligen har de gynnat svenska bilmodeller. Vissa kritiker har anklagat svensk bilindustri för att ligga efter när det gäller att ta fram miljöanpassade bilmodeller. I sämsta fall kan de svenska skattereglerna ha bidragit till att bromsa en utveckling av mer miljöanpassade svenska bilmodeller.
Vänsterpartiet har vid upprepade tillfällen, genom motioner och på annat sätt, efterlyst beslut som skärper beskattningen av tjänstebilar. Vänsterpartiet har krävt att detta skall ske på ett sådant sätt att beskattningen får en påtaglig miljöprofil, dvs. att förmånsvärdet knyts till såväl värdet som modellens miljöpåverkan, samt möjligheten att nyttja bilen privat.
Vänsterpartiet har inte varit ensamma om vare sig denna analys eller dessa krav. De alltför generösa och miljöstörande effekterna av tjänstebilsbeskattningen har påtalats av breda grupper utanför riksdagen, och genom motioner från företrädare från andra partier än Vänsterpartiet. Det senare gäller inte minst ledamöter från Centerpartiet och Kristdemokratiska samhällspartiet.
Regelmässigt har dock alla motioner med krav på skatteskärpningar avvisats av en majoritet av riksdagens ledamöter, bl.a. med motiveringen att övervägningar och utredningsarbete pågår.
Propositionen
Mot bakgrund av ovanstående var det glädjande att en utredning (Ds 1993:53) under 1993 kunde redovisa förslag till skatteskärpningar med miljöprofil. Det var också glädjande att flera företrädare för regeringspartierna, däribland det ansvariga statsrådet, till att börja med slöt upp bakom utredningens principiella tankegångar om skatteskärpningar med miljöprofil på tjänstebilsområdet.
Utredningsförslaget utsattes för en omfattande kritik under remissomgången. Efter detta har regeringen slagit till fullständig reträtt och i föreliggande proposition lämnar man i praktiken inga nya förslag för beskattningen av tjänstebilar. Detta är mycket beklagligt.
Det stämmer inte heller, som regeringen skriver i propositionen, att man överdrivit miljöfaran med majoriteten av dagens förmånsbilar tack vare katalysatortekniken. Det är dock ett faktum att katalytisk avgasrening inte påverkar koldioxidutsläppen och bildning av marknära ozon.
Om regeringen inte ansåg det möjligt att stå fast vid utredningens förslag t.ex. om körjournaler så kunde man valt andra vägar. Några sådana är t.ex. att bygga beskattningen på företagens bokförda uppgifter, alternativt att höja förmånsvärdena kraftigt men ge reduktion till de tjänstebilsinnehavare som själva betalar bensinkostnaderna. Vidare kunde fordonets miljöklasstillhörighet påverka fordonets förmånsvärde. I en framtida miljöklassning skulle en ytterligare klass för extremt miljövänliga fordon finnas -- klass 0.
Det finns också andra förslag, t.ex. från forskare, om att höja förmånsvärdet så kraftigt att det för flertalet tjänstebilsinnehavare skulle vara lönsammare med egen bil.
I propositionen har regeringen valt att inte göra någonting angående beskattningen av tjänstebilarna. Ett sådant förhållningssätt till miljöfrågorna bör inte accepteras av riksdagen. Vänsterpartiet föreslår därför att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att förmånsvärdet för s.k. tjänstebil bör höjas och att höjningen utformas med hänsyn till miljökrav.
Vänsterpartiet ser det inte som meningsfullt att i nuläget försöka låsa fast vilken modell som bör brukas för att uppnå detta syfte. Frågan om vilken teknisk metod som skall tillämpas bör istället lösas inom en särskild parlamentarisk beredning. En sådan arbetsmetod gör att riksdagen kan ta ett snabbt beslut utifrån beredningens rekommendationer.
Slopat grundavdrag
Regeringen återkommer i propositionen också med en särskild lag om slopat grundavdrag vid taxering till statlig inkomstskatt. Förslaget har tidigare förordats av finansutskottet och innebär att det statliga grundavdraget vid 1995 och 1996 års taxeringar i princip slopas vid beräkningar av fysiska personers beskattningsbara förvärvsinkomster.
Vänsterpartiet har sedan skattereformen drivit frågan om ett helt slopat grundavdrag för högre inkomster, således både för statlig och kommunal inkomstskatt. Regeringens förslag tillgodoser inte Vänsterpartiets krav, men det är ett begränsat och tillfälligt steg i rätt riktning.
Det framstår idag som allt viktigare att skatteförändringar får en mer rättvis fördelningsprofil. Vänsterpartiets ursprungsförslag ger väsentligt större skatteintäkter än regeringens och det har dessutom en än tydligare fördelningsprofil.
Vänsterpartiets förslag finns närmare redovisat i vår motion 1992/93:Fi116 med anledning av den s.k. kompletteringspropositionen (prop. 1992/93:150).
Förslaget innebär i korthet att grundavdraget trappas ned från inkomster på ca 156 000 kronor, så att det är helt slopat för de inkomstskikt som skall betala statsskatt.
Riksdagen bör med avslag på regeringens förslag i denna del hos regeringen begära förslag till slopat grundavdrag enligt de principer som Vänsterpartiet redovisat.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skatteskärpningar med miljöprofil vad gäller förmånsvärdet för tjänstebilar,
2. att riksdagen med avslag på regeringens förslag till lag om slopat grundavdrag till statlig inkomstskatt hos regeringen begär förslag till slopat grundavdrag i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 21 november 1993 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v) Berith Eriksson (v) Lars Bäckström (v)