Enligt 2 kap 4 § 1 utlänningslagen får uppehållstillstånd ges till en utlänning som är nära anhörig till en i Sverige bosatt person. Med nära anhörig avses bl.a. make/maka eller sambo. En ordning med uppskjuten hindersprövning under i princip två år tillämpas när det gäller nyligen ingångna äktenskap eller samboförhållanden. För anhöriga gäller som huvudregel att tillstånd skall ha beviljats före inresan till Sverige.
Rätten till familjeåterförening återkommer i en rad olika internationella konventioner och överenskommelser. Skyddet för familjeliv enligt artikel 8 och 12 i den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter har i Europakommissionens praxis ansetts i vissa fall ge en ovillkorlig rätt för en person att återförenas med make eller nära anhörig inom kärnfamiljen i ett främmande land.
Trots att det i lag och konventioner klart finns uttryckt att makar har rätt att leva tillsammans så förmenas i dag en mängd svenska kvinnor denna rätt. De har nu bildat en förening, ''Återföreningen'' i syfte att stödja varandra i kampen för rätten att leva tillsammans med sina resp män. Deras upprepade ansökningar om familjeanknytning avslås ofta på grund av att äktenskapet anses ''oseriöst'', ''icke tillräcklig varaktighet'' eller på grund av ''för stor åldersskillnad''.
Kvinnorna anser sig med fog kränkta av samhället. De möts av en förnedrande syn på sina äktenskap. De misstänks för skenäktenskap och tvingas för polisen redogöra ingående för sitt förhållande till sin man. Detta upplevs av de flesta som mycket obehagligt.
En svensk man som däremot gift sig med en kvinna från t.ex. Ostasien, Polen eller forna Sovjetunionen har inte samma krav på tidigare samboende. Den som misshandlat sin hustru och även straffats härför har t.ex. inga svårigheter att få hit nya fruar trots att invandrarverket har kunskap om hans våldsbeteende, på grund av att den nya hustrun inte har rätt att ta del av kriminalregisterutdrag.
En mycket stor olägenhet är kravet på att ansökan måste ske utanför landets gränser. Många har träffat sina män när dessa väntat på beslut om asyl. I de fall männen inte får asyl tvingas de återvända till länder de en gång flytt från. De kan därigenom av olika skäl hindras att resa ut igen av lagar och förordningar och inte sällan av särskilda krav på pass och resehandlingar som ej går att uppfylla i deras hemländer. En del fängslas och försvinner vid återvändandet. En del vågar inte återvända och håller sig gömda. Detta leder till onödigt lidande och onödiga kostnader.
I de fall det finns barn i familjen så förmenas dessa sin självskrivna rätt att leva tillsammans med sina föräldrar. Detta strider såväl mot barnkonventionen som socialtjänstlagen. Myndigheter har inte rätt att splittra familjer vare sig det är biologiska barn eller ej.
Reglerna för hanteringen av anknytningsfall bör ändras snarast möjligt i enlighet med följande förslag:Ansökan om anknytning bör få göras i Sverige.Förbud införs mot att avvisa/utvisa fader, vars maka väntar eller fått barn i Sverige såvida synnerliga skäl inte föreligger. Bestämmelsen bör intas i lag.Utlänningslagen bör ändras så att det klart framgår att make/maka, sambo och minderåriga barn har rätt till uppehållstillstånd på grund av anknytning såvida inte synnerliga skäl föreligger. Särskilda hänsyn måste tas till barns rätt till umgänge med den förälder som erhållit avvisnings- eller utvisningsbeslut. Om förälder har ett aktivt umgänge med sitt barn bör det vara ett hinder för avvisning. Lagändring till stöd härför bör tas i föräldrabalken 6:15.Anknytningsutredningen bör göras av socialsekreterare i stället för polis i likhet med § 50- utredning i socialtjänstlagen.Den make/maka som bor i Sverige bör ha rätt till kostnadsfritt offentligt biträde. I andra hand bör rättshjälp kunna meddelas.Om inte särskilda skäl talar däremot ska beslut om anknytning tas inom sex månader efter det att ansökan anhängiggjorts hos svensk myndighet.
Den uppskjutna invandringsprövningen kan alltjämt gälla 6 månader i taget under en tvåårsperiod.
Därutöver bör övervägas att införa straffpåföljd för personer som bevisligen medvetet försöker kringgå lagen vad gäller försök till uppehållstillstånd genom s.k. skenäktenskap. Genom att införa en sådan lagregel skulle troligen benägenheten härför minska och de som söker anknytning p.g.a. äktenskap känna sig mindre misstänkta och därmed mindre kränkta.
Utgångspunkten måste vara att alla äktenskap skall anses seriösa och tillståndsgrundande om det skall finnas någon möjlighet att slippa från den ovärdiga behandling som nu förekommer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten att ansöka om uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att socialnämnden bör göra anknytningsutredningar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barnens rätt i anknytningsärenden,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätt till offentligt biträde i anknytningsärenden,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tidsbegränsning vad gäller anknytningsärenden.
Stockholm den 24 januari 1994 Ingela Mårtensson (fp) Marianne Andersson (c) Berith Eriksson (v) Viola Furubjelke (s) Margareta Viklund (kds)