För socialdemokratin är invandrings- och flyktingpolitiken en del av en samlad internationell politik. En aktiv flykting- invandringspolitik bör därför omfatta insatser inom både utrikes-, handels- och biståndspolitiken för att på lång sikt och i samarbete med andra länder kunna påverka grundorsakerna till att människor flyr.
Majoriteten av världens flyktingar har flytt från våld, krig och politiskt förtryck. Andra orsaker är fattigdom, miljöförstöring samt sociala och ekonomiska kriser. Politiken måste ta sikte på både grundorsaker och symtom.
Sverige bör utveckla och föra en aktiv flykting- och invandringspolitik. Den bör utifrån ett helhetstänkande och en humanitär grundsyn ta sikte på att dels undanröja eller lindra orsaker bakom flykt och påtvingad migration, dels skapa ett system för reglering av invandring till Sverige. Detta system bör, bättre än det nuvarande, ge dem som bäst behöver det rätt att stanna i vårt land.
Internationell samordning
Flyktingfrågor är en gemensam angelägenhet för det internationella samfundet. Det internationella samfundets viktigaste uppgift är att förebygga och förhindra att flyktingsituationer uppstår. FN och andra internationella organisationer har alltför länge ägnat en stor del av sitt arbete åt att försöka mildra de negativa konsekvenserna för dem som tvingats fly från sina hemländer. För lite arbete och resurser har använts till att angripa bakomliggande orsaker till flykt och migration.
Genom FN:s roll att samordna biståndsinsatser, att förmedla humanitär hjälp och att medla kan länderna i världen gemensamt bidra till att förebygga nya konflikter. För att detta ska bli möjligt krävs att FN får de ekonomiska resurser som krävs och att dess medlemsländer ger FN detta mandat på ett tydligare sätt.
Biståndets roll i flyktingpolitiken
Flyktingrörelserna i världen har sin tyngdpunkt i utvecklingsländerna. Länder vars ekonomi och sociala strukturer redan är hårt ansträngda kommer självfallet i en ännu svårare situation när de ger en fristad för stora skaror av flyktingar från angränsande länder.
Flyktorsakerna är i regel en kombination av politiska, ekonomiska, sociala och ekologiska faktorer. Det internationella engagemanget i flyktingfrågor bör mer systematiskt och målmedvetet kopplas samman med strävan efter fred och säkerhet, arbetet för att stärka de mänskliga rättigheterna, livsmedelsförsörjning och miljövård.
Utvecklingsbiståndets centrala uppgift är att stödja fattiga länder i deras ansträngningar till utveckling. En viktig strävan bör vara att inga människor ska tvingas lämna sitt land för att de saknar framtidsmöjligheter. En viktig uppgift är också att i samverkan med länderna själva försöka förbättra livsmedelsförsörjningen och minska miljöförstöringen.
Kvinnorna spelar en viktig nyckelroll för den vardagliga försörjningen i de flesta utvecklingsländer. De har därför en central roll för att utveckling ska komma till stånd.
Det svenska biståndet utgör i sin helhet ett stöd till mottagarländernas ekonomiska och sociala utveckling. De medborgerliga och politiska rättigheterna främjas genom både långsiktigt arbete inom t.ex. utbildningsområdet och riktat stöd till demokratiska reformer som stärker yttrande- och tryckfrihet, rättssäkerhet, politisk mångfald och fria val.
Flyktingpolitik
Vår flyktingpolitik måste utformas så att den på ett humant och effektiv sätt kan ta emot människor som har behov av skydd i vårt land.
De som enligt nuvarande lagstiftning beviljas uppehållstillstånd i Sverige är flyktingar enligt Genève- konventionen, krigsvägrare eller de facto-flyktingar. Uppehållstillstånd ges också av humanitära skäl. Det är angläget att reglerna för den svenska flyktinglagstiftningen blir så tydliga som möjligt. Det nuvarande de facto- begreppet är otydligt, vilket försvårar asylprocessen och gör det svårare att förstå skälen för flyktingar att få stanna i Sverige
Vi anser att reglerna för krigsvägrare och de factoflyktingarna bör ersättas av en ny skyddsregel. Vi menar att den nya regeln bör skydda dem som har ett starkt skyddsbehov vid sidan av Genève-konventionen. Sverige bör därför aktivt verka för en internationellt överenskommen reglering av skyddet för personer som faller utanför Genève-konventionen men som ändå har behov av internationellt rättsligt skydd.
Tidsbegränsade uppehållstillstånd
Vi anser att tidsbegränsade uppehållstillstånd ska kunna ges till personer som bedöms ha ett tillfälligt behov av skydd i Sverige. Det kan handla om personer som flyr undan konflikter och kriser som bedöms ha kortare varaktighet. Det kan gälla naturkatastrof eller en ekologisk katastrof. Vi anser att tillfälliga uppehållstillstånd också ska gälla dem som flyr undan väpnad konflikt. Detta ska inte heller innebära någon inskränkning i den nuvarande rätten att söka asyl.
De tidsbegränsade uppehållstillstånden måste följas av ett väl fungerande program för återvändande. Den tidsbegränsade vistelsen i Sverige bör på detta sätt kunna göras meningsfull.
Vi förordar att formerna för tidsbegränsade uppehållstillstånd i kombination med utformningen av aktiva och genomarbetade återvändandeprogram utreds.
Flyktingkvoten
En organiserad överföring av flyktingar är ett viktigt inslag i en aktiv och sammanhållen flyktingpolitik. Uttagning av kvotflyktingar sker i samråd med UNHCR. Den av riksdagen fastställda kvoten ska kunna tillåtas öka, efter beslut av regeringen, om det internationella läget så kräver och mottagningsresurserna så medger. Sverige bör verka för att de totala insatserna för organiserad överföring av flyktingar ökar. Viktigt är också att de medel som avsätts för flyktingkvoten kan användas på ett flexibelt sätt för bl.a. insatser i närområdet.
Anhöriginvandring
Möjligheterna till familjeåterförening är av stor vikt, inte minst för att invandrare ska kunna finna sig till rätta och kunna etablera sig här.
Anhöriga som tillhör kärnfamiljen make, maka eller sambo och minderåriga barn ska ha en principiell, lagfäst rättighet att bosätta sig i Sverige.
Det är också angeläget att utveckla möjligheterna för familjeåterförening även för anhöriga utanför kärnfamiljen.
Flyktingbarn
Sverige har genom FN-konventionen om barns rättigheter ett ansvar gentemot alla barn, såväl asylsökande som flyktingbarn och andra barn i landet. I konventionen framhålls att vid alla åtgärder som rör barn ska barnens bästa komma i främsta rummet. Det sägs också att konventionsstaterna ska vidta lämpliga åtgärder för att säkerställa att ett barn som söker flyktingstatus eller anses som flykting erhåller lämpligt skydd och humanitärt bistånd.
Erfarenheter tyder på att flyktingbarnens behov av särskilda insatser ofta inte blir synliga förrän efter en tid. Först då den yttre situationen stabiliserats och de funnit en viss trygghet utanför familjen, t.ex. i skolan, kommer behoven tydligare till uttryck. Men symtomen kan vara svåra att tyda. Ibland framstår det som sannolikt att det hänger samman med traumatiska händelser i hemlandet eller i samband med flykten. Symtomen kan också härledas till flyktingskapet, till de relations- och integrationssvårigheter som detta lett till i familjen och i mötet med det svenska samhället.
De ensamma barnen eller ungdomarna, d.v.s. de som kommer till Sverige utan vårdnadshavare, behöver uppmärksammas särskilt. De är ofta i behov av snabba insatser och behöver stöd och hjälp. Stödet till barn och ungdomar bör i största möjliga utsträckning utformas inom ramen för de verksamheter och nätverk som barnen normalt deltager i, eller borde ingå i, som barnomsorg, skola, fritidshem och i samarbete med frivilliga organisationer.
Med kännedom om de olika utredningar som pågår för att förbättra flyktingbarnens situation finner vi nu inte anledning att föreslå några åtgärder. Vi förutsätter att regeringen under våren 1994 redovisar ett samlat program med förslag om förbättring av flyktingbarnens situation.
Återvandring
De flesta flyktingar har en dröm om att en gång kunna återvända till sitt hemland. Frivillig återvandring, när detta är möjligt, är i regel den bästa lösningen för den som tvingats lämna sitt land. En viktig del i en genomtänkt återvandringspolitik bör därför vara att invandrarpolitiken utformas så att invandrarna ges möjlighet att bevara och utveckla sitt språk och sitt kulturarv.
Erfarenheter från de organisationer som arbetat med återvandringsfrågor visar att återvändandet är att betrakta som en process, och återvändaren ställs inför flera utmaningar.
Dels de förändringar som skett i det samhälle som man återvänder till, dels de förändringar som individen själv och familjen genomgått under livets olika skeden. Förändringar som blir uppenbara när individen ska återintegreras i sin ursprungliga verklighet.
En ingående och genomtänkt planering är därför ofta avgörande för om återvandringen ska bli framgångsrik. Frivilligorganisationer och invandrarnas/flyktingarnas egna organisationer bör kunna spela en viktig roll när det gäller stöd till den som planerar att återvända.
Sverige bör verka för en internationell enhetlig syn på återvandring och stöd till återvandring.
Kunskaper i svenska
Grundläggande kunskaper i svenska språket och samhällsorientering är viktiga förutsättningar för en bra start i Sverige. En funktionell svenska är ett viktigt instrument om man vill kunna ta tillvara sina rättigheter och kunna deltaga i samhällslivet och på arbetsmarknaden. Goda kunskaper i svenska är också en förutsättning för jämlika förhållanden mellan svenskar och invandrare.
Svenska för invandrare (Sfi) har en nyckelroll i integrationen av invandrarna i det svenska samhället och är därför av central betydelse. Fullföljd Sfi är i de flesta fall både ett reellt och formellt krav för tillträde till annan utbildning.
En stor andel Sfi-elever avbryter utbildningen utan att erhålla intyg på att de uppnått godkänd Sfi-nivå. Dåliga språkkunskaper har av forskare framförts som en av de viktigaste orsakerna bakom utslagningen av invandrare från arbetsmarknaden. Därför vill vi betona vikten av att alla invandrare oavsett ålder och kön får tillräckliga svenskkunskaper.
Den reformerade svenskundervisningen för invandrare gör det möjligt att bedriva en målgrupps- och individanpassad svenskundervisning på hel- eller deltid.
Riksdagens revisorer har bl.a. påpekat att resultaten av undervisningen i svenska för invandrare är anmärkningsvärt dåliga och att uppföljning och utvärdering av undervisningens resultat inte varit tillfredsställande.
Vi föreslår en redovisning av svenska för invandrare. Av utvärderingen bör framgå vilka resultat som uppnåtts, hur undervisningen anpassats till olika invandrares skilda förutsättningar och behov samt förutsättningarna att kombinera Sfi-studierna med praktik eller förvärvsarbete, om pedagogiken är den rätta.
Vi anser att utvärderingen ska ske i nära samarbete med Skolverket, Invandrarverket och Arbetsmarknadsstyrelsen. Inte minst AMS syn på hur invandrarna ska ges förbättrade möjligheter till svenskundervisning och svenskkunskaper bör tas tillvara.
Främlingsfientlighet och rasism
Främlingsfientlighet och rasism kan aldrig tolereras utan måste bekämpas. Både i Sverige och ute i Europa ser vi ökande tendenser till främlingsfientlighet och till en oförsonlighet med rasistiska förtecken.
Både nationellt och internationellt måste vi kämpa mot sådana stämningar som kan leda till ett urholkande av demokratin och respekten för de mänskliga rättigheterna.
Det är emellertid inte tillräckligt att bekämpa den framväxande främlingsfientligheten genom att enbart mobilisera kring moraliska värden. I takt med att de ekonomiska och sociala klyftorna i samhället ökar, undergrävs respekten för alla människors lika värde. Ökade sociala klyftor bereder marken för de krafter som vill få människor att tro att invandrare och flyktingar är orsak till sociala försämringar.
Sverige är idag ett mångkulturellt land. Många av de människor som idag kommer till Sverige som flyktingar kommer från andra kulturer och annan bakgrund. Detta ställer krav på öppenhet, tolerans och kunskap hos det svenska folket. Vi ska inte heller blunda för att invandringen hos en del människor föder oro och ängslan. De känslorna ska vi ta på allvar och möta med kunskap och information.
Främlingsfientligheten och rasismens grogrunder kan sökas i många människors ekonomiska och sociala villkor. I spåren av ett hårdnande samhällsklimat där rädslan och otryggheten ökar, där utvecklas också misstänksamheten, fördomarna och vandringssägnerna. Ett sätt att bekämpa främlingsfientligheten är att se till att alla människor har ett arbete, att man upplever social rättvisa och en bra ekonomisk utveckling.
För budgetåren 1992/93 och 1993/94 har årligen ställts 10 miljoner kronor till förfogande för insatser mot främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. Insatserna riktades för att i första hand påverka ungdomars normer, attityder och förhållningssätt till invandrare och flyktingar. Skolverket, Ungdomsrådet, Kulturrådet och Invandrarverket fick uppdraget. Arbetet och insatserna ska nu utvärderas.
I budgetprop. 1993/94:100 bil. 12 föreslås ett anslag på 32 miljoner kronor för åtgärder mot främlingsfientlighet och rasism. Det är en ökning från föregående år med 22 miljoner kronor. Vidare ämnar regeringen tillsätta en kommission mot främlingsfientlighet och rasism.
Antalet invandrare, första och andra generationen, kommer med sannolikhet att öka. Det kan innebära att de problem vi upplever idag kan öka, t.ex. främlingsfientliga yttringar bland svenska ungdomar, försvarsreaktioner och destruktiva gängbildningar hos invandrarungdomarna.
Förutom att vidtaga åtgärder bland ungdomar i skolan och för dem som lämnat skolan och som inte nås av föreningslivet bör insatser också göras för invandrarungdomars möjligheter till kontakter med föreningslivet. Detta innebär att de frivilliga organisationerna får möjlighet att engagera fler invandrarungdomar.
Vi anser det också angeläget att stödja invandrarnas egen kulturverksamhet.
I folkbildningsarbetet finns också en stor erfarenhet av att arbeta mot främlingsfientlighet och rasism som bör tas tillvara i det fortsatta arbetet.
Utan att göra en fördelning av anslaget anser vi att kulturen och kulturarbetarna på olika sätt bör användas som vapen mot främlingsfientligheten och rasismen.
Ersättning till kommunerna
Regeringen föreslår under anslaget D 5 Ersättning till kommunerna för åtgärder för flyktingar m.m. ett anslag på 7 632 141 000 kronor för budgetåret 1994/95. Anslagsberäkningarna baseras enligt budgetförslaget på att ca 50 000 personer kommer att placeras ut i kommunerna. Ersättningarna till kommunerna schablonberäknas och har från 1994 höjts från 138 300 kronor till 144 200 kronor för vuxna och från 84 800 kronor till 88 400 kronor för barn under 16 år.
Enligt nuvarande regler får den kommun som först tar emot en flykting alltid ett halvt schablonbelopp. Om flyktingen bor kvar i den första mottagningskommunen och är folkbokförd där i sex månader, betalas ytterligare ett halvt schablonbelopp till samma kommun. Flyttar flyktingen från den första kommunen lämnas under vissa förutsättningar ersättning till denna kommun.
För att åstadkomma en fördelning av schablonbidragen som bättre visar var i tiden kostnaden ligger föreslås att utbetalning sker vid tre tillfällen i stället för två som idag och att utbetalningstiden utsträcks ett halvt år.
Vi delar uppfattningen att schablonbidragen bör utbetalas vid tre tillfällen och även att tiden utsträcks ett halvt år.
Men vi anser att med en mera genomarbetad kommunplacering och effektivare utbetalningssystem borde det vara möjligt att begränsa antalet flyttningar bland flyktingarna högst avsevärt under den första tiden i Sverige. Detta skulle vidare medföra, att enbart ett helt schablonbidrag betalas ut för varje flykting som tas emot i kommunerna. På så sätt skulle en besparing på ca 270 miljoner kronor kunna göras på anslaget D 5 ''Ersättning till kommunerna för åtgärder för flyktingar m.m.''
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en aktiv invandrings- och flyktingpolitik,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationellt samarbete,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om biståndets roll i flyktingpolitiken,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flyktinglagstiftningen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tidsbegränsade uppehållstillstånd och återvändandeprogram,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flyktingkvot,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i motionen anförts om anhöriginvandring,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett samlat program med förslag om förbättringar för flyktingbarn,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återvandring,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om redovisning och utvärdering av svenskundervisningen,1
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om främlingsfientlighet och rasism,
12. att riksdagen beslutar att bilaga 12 anslag D 5 Ersättning till kommunerna för åtgärder för flyktingar m.m. för budgetåret 1994/95 minskas med 270 miljoner kronor i förhållande till regeringens förslag.
Stockholm den 24 januari 1994 Birgitta Dahl (s) Börje Nilsson (s) Lena Öhrsvik (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Margareta Israelsson (s) Maud Björnemalm (s) Bengt Lindqvist (s) Widar Andersson (s)
1 Yrkande 10 hänvisat till UbU