Statens invandrarverk inrättades i slutet av 1960-talet som en följd av att en svensk invandrings- och invandrarpolitik lades fast. Huvuduppgifterna var att avgöra vem som får invandra till Sverige, vem som får bli svensk medborgare och att främja invandrarnas förhållanden i vårt land.
1985 övertog invandrarverket från AMS ansvaret för att ta emot och placera ut flyktingar i landet. 1988 fick invandrarverket också ansvar för att ta hand om de asylsökande, vilket kommunerna tidigare haft ansvar för.
Antalet asylsökande har ökat kraftigt sedan slutet av 1980-talet som en följd av frigörelsen i Öst- och Centraleuropa och framför allt som en följd av kriget i det forna Jugoslavien. Mottagandet av asylsökande har på ett dramatiskt sätt kommit att dominera invandrarverkets verksamhet. Det finns anledning att tro att denna verksamhet även framgent kommer att ha en stor omfattning. Det onormala är oftast det normala när det gäller flyktingmottagning.
Denna utveckling har också tydliggjort det principiellt tveksamma i att samma myndighet har ansvar för de asylsökandes välbefinnande under den tid de väntar på besked om de får stanna i Sverige och för att avgöra deras framtida vistelse i landet. Diskussionen om praxis i tillståndsärenden aktualiserar också behovet av en mer rättsliknande hantering av tillståndsärenden.
Stora organisationer riskerar alltid att bli otympliga, okänsliga för den enskilde och svåra att nå fram i såväl för den som är beroende av verksamheten som för den som är verksam i den.
Förslag har lagts av regeringen om att öka mångfalden i det svenska flyktingmottagandet. Huvudansvaret kommer dock att ligga kvar hos invandrarverket. Det finns anledning att i detta perspektiv se över invandrarverkets framtida utseende. Frågor om invandrarnas integration och möjligheter i det svenska samhället bör därvid få en förstärkt roll.
Verket borde kunna delas enligt två verksamhetsinriktningar. En myndighet bör få ansvar för och att vid behov ordna mottagande och utplacering av asylsökande och flyktingar. Den regionalisering som skett av verksamheten är inget hinder för en sådan utveckling.
En annan myndighet borde få ansvar för tillståndsgivningen för såväl flyktingar som övriga invandrare. Till den senare myndigheten borde också ansvaret för frågor om medborgarskap och invandrarnas integration i samhället kunna knytas, ungefär som statens invandrarverk var uppbyggt före 1985.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en delning av Statens invandrarverk.
Stockholm den 20 januari 1994 Lennart Rohdin (fp)