Den svenska flyktingpolitiken omfattas av policyn att familjer i möjligaste mån ska ges möjlighet att återförenas. Det gäller förutom kärnfamiljen även i vissa fall föräldrar till i Sverige bosatt person.
Enligt riksdagsbeslut sedan l983/84 och därefter utformad praxis är emellertid regelverket utformat på ett sätt som enligt vår uppfattning inte stämmer med den allmänna rättsuppfattningen och inte heller med rättvisa och humanism. Det senaste särskilt i ljuset av att många flyktingar idag avvisas till mycket svåra förhållanden.
I prop 1983/84:144 som sedermera blev riksdagens beslut kan man läsa följande:
Ensamstående förälder utan medföljande minderårigt barn beviljas UT för bosättning hos här i landet bosatt barn. Detsamma gäller i allmänhet beträffande ensamstående förälder med minderårigt barn, om majoriteten av de vuxna barnen är bosatta i Sverige. Föräldrapar som har samtliga sina barn i Sverige beviljas UT om de är 60 år eller äldre eller det föreligger starka humanitära skäl. Beträffande föräldrar i övrigt sker en bedömning av en rad förhållanden, såsom om de har barn med sig eller inte, antalet barn i Sverige, föräldrarnas ålder och hälsotillstånd samt föreliggande humanitära skäl.
Detta medför att ensamstående föräldrar utan minderårigt barn regelmässigt beviljas uppehållstillstånd och därmed följande socialt bistånd oavsett hur många barn de har kvar i hemlandet, oavsett om de utsätts för några som helst trakasserier och oavsett deras försörjningssituation i hemlandet. Uppenbarligen är det frestande att utnyttja denna situation till att på ett enkelt sätt samla pengar till resor mellan de båda länderna.
Samtidigt utsätts föräldrapar som bevisligen har problem och som är sista länken i familjen för noggrann granskning och blir oftast avvisade. Det finns exempel på att en invandrarfamilj med företag ville ha sina farföräldrar boende hos sig för att traditionsenligt ta hand om barnbarnen under föräldrarnas långa arbetsdagar. Detta utan några som helst krav på socialt bistånd. Det var omöjligt.
Vi anser det angeläget att ändra bestämmelserna så att varken ensamstående föräldrar eller föräldrapar bedöms slentrianmässigt. För båda kategorierna bör hänsyn tas till deras situation i hemlandet, deras behov av skydd och behovet av förening med familjen i Sverige. Framförallt bör antalet barn i hemlandet vara lika avgörande vid bedömningen av ensamstående föräldrar och föräldrapar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar om en ändring i utlänningslagen i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 18 januari 1994 Marianne Andersson (c) Birger Andersson (c)