För närvarande vistas knappt 400 asylsökande judar i Sverige.
Som resultat av kontakter med asylsökande ryska judar och i Ryssland bosatta icke-judar har vi dragit slutsatsen att judar som skulle återvända till Ryssland riskerar förföljelser i olika former och på olika plan.
Den ryska regeringens officiella politik innehåller inga inslag av judefientlighet, vilket även utlänningsnämnden inhämtat. Å andra sidan gör den av andra skäl hårt trängda regeringen inga ansatser att skydda den judiska befolkningen mot den växande antisemitismen som ofta tar sig våldsamma yttringar.
I Ryssland finns flera politiska partier som har ohöljd antisemitism på sina program. I media, inte minst i olika lokala media, förekommer klart antisemistiska utfall och artiklar som präglas av ohöljd hets mot judar som folkgrupp. Judarna hotas på affischer och i flygblad. Som resultat av detta får många judiska barn utstå förföljelser bl a i skolan. Dessa innebär ej sällan även kroppslig misshandel. Flertalet ryska judar bodde före kriget i landets västra delar som under kriget blev ockuperade av den tysk- nazistiska armén. Det stora flertalet mördades under ockupationen. Den spillra som lyckades rädda sig är präglad av dessa upplevelser. Upplevelserna präglar också nästa generation.
Mot den bakgrunden är det naturligt att många ryska judar och judar i andra OSS-stater, främst Ukraina, önskar lämna sina hemländer där de känner sig hotade och försvarslösa. De saknar helt möjligheter att skydda sig själva och sina barn mot förföljelser och trakasserier.
Det finns inga indikationer på att judarnas situation i Ryssland under överskådlig tid kan förbättras, däremot starka indikationer på motsatsen, bl.a resultatet av nyligen genomförda val där ett av de extrema antisemitiska partierna fick 24 procent av rösterna. Hotet mot den judiska befolkningen har därmed ökat starkt.
Det är angeläget att omvärlden har förståelse för de ryska judarnas utsatta situation och beredskap att ge dem en fristad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den politiska utvecklingen i Ryssland kraftigt förstärkt skälen för aktiva insatser för judiska flyktingar därifrån,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att bevilja asyl åt judiska flyktingar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i olika internationella sammanhang aktivt motarbeta antisemitismen i Ryssland samt verka för skydd och fristad åt judiska flyktingar.
Stockholm den 14 januari 1994 Jerzy Einhorn (kds) Widar Andersson (s) Hans Göran Franck (s) Håkan Holmberg (fp) Mikael Odenberg (m)