Situationen i det forna Jugoslavien är katastrofal. Tusentals flyktingar lever under ytterst primitiva sanitära förhållanden. Människor svälter, fryser ihjäl, dödas, våldtas och stympas. FN:s hjälpsändningar hindras att komma fram. Överenskommelser om vapenvila bryts regelbundet.
Ansvaret för situationen i det forna Jugoslavien vilar tungt på framförallt den serbiska statsledningen.
När angriparna tågat in i ett samhälle har de ofta tvångsinkvarterat flickor och kvinnor i skolan och utnyttjat skolan som bordell där flickorna och kvinnorna systematiskt utsatts för våldtäkter, oftast gruppvåldtäkter. Mödrar har tvingats bevittna våldtäkter på sina egna döttrar. Mödrar och döttrar har våldtagits tillsammans.
De systematiska våldtäkterna (40 000 -- 60 000) på kvinnor och barn syftar till att bryta ner personligheten och tvinga kvinnor att föda barn som de hatar därför att fadern är en fiende.
Det finns i Kroatien och flera andra länder projekt som drivs av Röda Korset för att ge socialt och psykologiskt stöd till de kvinnor som utsatts för våldtäkter. Rädda Barnen har startat utbildning för psykologer och speciallärare i Kroatien, för att speciellt nå utsatta barn. Detta är exempel på viktiga insatser för människor som under pågående krig och efter kriget behöver mycket stöd och hjälp. Det är viktigt att Sverige som nation ger ett aktivt stöd till dessa projekt och verkar för ett ökat internationellt engagemang i både Sverige och i andra länder för det som har hänt och händer i länderna i det forna Jugoslavien.
I dag finns i vårt land många flyktingar från Bosnien- Herzegovina och andra länder i det forna Jugoslavien. Många har haft ohyggliga upplevelser. Vi vet inte hur många kvinnor och barn det finns i vårt land som blivit utsatta för systematiska våldtäkter. För många kvinnor är det också av olika skäl tabubelagt att berätta att de utsatts för våldtäkter.
Det finns kunskap om att den som blivit utsatt för sådana våldshandlingar som våldtäkter och andra grymma krigshandlingar blir förstörd både fysiskt och psykiskt för resten av livet.
Rikspolisstyrelsens statistik visar att flyktingar i Sverige allt oftare sätts i kriminalvårdens eller polisens celler. I juli år 1993 satt 416 flyktingar bakom lås och bom i avvaktan på avvisning. I augusti och september samma år 459 respektive 535 flyktingar. Septemberrapporten visar också att i t.ex. Skaraborgs län hade fem små flyktingbarn suttit i häkte mer än tio dagar. Detta trots att arrestering av flyktingbarn numera är förbjudet och skall ersättas med övervakning. Även om föräldrarna sitter häktade för att de gjort den stora dumheten att komma till vårt land som flyktingar skall inte barnen straffas för det och kanske få livslånga skador av det också -- förutom de som de redan har.
Kriminalvårdsstyrelsen har larmat regeringen om det grymma att sätta in oskyldiga flyktingar i häkten, som är avsedda för de allra grövsta förbrytarna. FN:s flyktingkommissarie har också riktat en skarp protest till regeringen med anledning av detta.
Situationen har blivit så kritisk för många asylsökande i vårt land att de inte vågar stanna kvar på flyktingförläggningar. Det visar bl.a. den stora flyktingströmmen därifrån. I september 1993 var cirka 7 000 asylsökande, därav flera tusen barn, efterlysta av polisen. Nästan samtliga av de flyende och gömda flyktingarna har diskret lämnat Sverige för att pröva möjligheten till asyl i andra länder, bland annat Norge, Danmark, Finland och Tyskland. Från dessa länder, inklusive Finland, skickas enligt uppgift kosovoalbaner inte tillbaka till sitt hemland där det serbiska våldet mot dem ökar och nu har övergått till etnisk rensning.
Ett speciellt problem just nu som särskilt gäller flyktingbarnen i Sverige är att de börjar fösas från ort till ort allt eftersom olika flyktingförläggningar läggs ner. Men trots att man vet att flyktingförläggningar skall läggas ner skickas ändå nya asylsökande familjer till sådana förläggningar för att snart flyttas till en annan förläggning på en annan ort.
Eftersom flyktingbarnen ofta har ett svårt förflutet är det särskilt viktigt att de får känna trygghet. En del av dem skall stanna i Sverige och bli svenskar. Vi får inte skada dem eller någon annan mer än vad de redan är skadade. Den lilla trygghet de har och kanske enda kontakt med svenska förhållanden är ofta endast skolan. Att då skicka iväg dem till en ny ort, en ny skola och nya förhållanden är inte särskilt trygghetsbefrämjande.
Det är viktigt att fastställa att asylsökande barn inte skall särbehandlas.
I barnkonventionens artikel 39 slår man fast samhällets skyldighet att främja fysisk och psykisk rehabilitering samt social återanpassning av ett barn som på något sätt farit illa. I artikeln räknas upp olika former av vanvård, utnyttjande och övergrepp. Här inbegrips också väpnade konflikter och tortyr.
Ett krigsbarn som kommer till Sverige skall alltså rehabiliteras. I artikeln sägs vidare att det skall ske ''i en miljö som befrämjar barnets hälsa, självrespekt och värdighet.''
För att i praktiken uppfylla vad som ligger i ordet rehabilitering krävs en viss aktivitetsnivå. Att placera ett flyktingbarn med krigsupplevelser i en vanlig svensk skolklass och hoppas på att allt skall gå bra, kan knappast kallas rehabilitering. I sådana fall fordras prioriteringar och särskilda viljeinriktningar. Det kan exempelvis handla om förberedelseklasser i skolan, specialiserade konsult- och behandlingsteam med inriktning på krigs- och tortyrskador.
I barnkonventionens artikel 12 tillförsäkras ''det barn, som är i stånd att bilda egna åsikter rätten att fritt uttrycka dem i alla frågor som rör barnet.'' Det sägs också att barnet skall ''beredas möjlighet att höras'' innan beslut av olika slag fattas om barnet. Det måste således göras möjligt för varje flyktingbarn att bli hörd på ett sätt som är förenligt med barns bästa.
Diskriminering av barn får inte förekomma i något enda avseende. Det blir innebörden om man lägger samman formuleringarna i barnkonventionens artikel 22 och artikel 2. Enligt konventionen skall de asylsökande barnen, flyktingbarnen, liksom andra barn, ha tillgång till fullgod barnomsorg, skola, sjukvård (inte bara akutsjukvård) och habilitering. Så har inte alltid varit fallet när det gäller de asylsökande barnen. Det finns exempel på hur asylsökande barn fortfarande diskrimineras i olika avseenden.
Det är ovärdigt vårt land att den fundamentala regeln om alla barns lika rättigheter inte alltid följs i praktiken när det gäller barn som finns i Sverige. Många barn har exempelvis fått vänta med medicinsk behandling med hänvisning till att de varit asylsökande.
Sveriges flyktingpolitik genomsyras av välvilja och humanism. Men vi gör en del felgrepp -- inte av illvilja utan kanske av okunskap. Det är viktigt framförallt när det gäller barn som levt under svåra förhållanden att vara lyhörd för att på bästa sätt kunna ge en individuell hjälp till varje barn och göra det bästa av en svår situation.
Varje barn är en individ som man måste lyssna på, försöka förstå och försöka hjälpa efter bästa förmåga. Man kan anstränga sig att försöka se och försöka sätta sig in i vad som är barnets bästa. Det har inte alltid gjorts.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i länderna i det forna Jugoslavien stödja frivilliga organisationers projekt som syftar till att framför allt hjälpa våldtagna kvinnor och barn,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att på lämpligt sätt verka för att systematiskt utreda hur många av flyktingarna i Sverige från länderna i det forna Jugoslavien som är i behov av särskilt stöd och behandling på grund av våldtäkter och andra övergrepp och att ge dem den hjälpen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att verka för att speciell hänsyn tas till familjer med barn som går i skolan då flyttningar till och från olika flyktingförläggningar planeras,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att verka för att barn som blivit krigs- och tortyrskadade får möjlighet till rehabilitering innan de placeras i vanliga skolklasser,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att göra det möjligt för varje flyktingbarn att bli hört och lyssnat till på ett sätt som är förenligt med barnets bästa.
Stockholm den 13 januari 1994 Margareta Viklund (kds)