Oron i världen med krigshot, krig, svält och förtryck leder till att många människor befinner sig på flykt. Flyktingsituationen i Europa har dramatiskt försämrats inte minst genom de inre stridigheterna i forna Jugoslavien.
Svensk flyktingpolitik har genom åren varit ambitiös och i allt väsentligt human. Regeringen har tagit bort det s.k. 13:e decemberbeslutet från 1989 då en skärpning i flyktingpolitiken skedde. Men icke desto mindre kan vi registrera situationer där detta inte har blivit tillräckligt beaktat. Därtill kommer ibland icke försvarbart långa handläggningstider som gör att skälen för human behandling har vuxit i styrka.
Situationen för många flyktingar är dramatisk med tanke på vad som kan vänta dem i deras tidigare hemland om hemsändandet blir en verklighet. Särskilt för barnen och inte minst för dem som nu gått flera terminer i svensk skola har möjligheten att återvända dramatiskt förändrats. Därför är det viktigt att den av regeringen deklarerade humaniteten får ett genomslag i den praktiska handläggningen då flyktingars ärenden skall behandlas.
I Älvsborgs län har vi många flyktingar från Kosovoområdet i det forna Jugoslavien -- s.k. Kosovoalbaner. Kosovo styrs med järnhand av serber, som också styr i stora delar av Bosnien. Under senare tid har många Kosovoalbanska familjer -- inte sällan med småbarn -- genomgående skickats tillbaka till Kosovo. Vi anser att detta är olyckligt med tanke på situationen i Kosovoområdet. Många har påtalat att Kosovoområdet borde få ett särskilt FN-beskydd. I dag saknas ett sådant skydd och då vore det inte mer än rimligt att Kosovoalbanerna i varje fall fick tillfälliga uppehållstillstånd.
Invandrarministern och regeringen har aktualiserat ett breddat flyktingmottagande i Västeuropa vid olika konferenser och möten. Det är viktigt att den insatsen drivs med kraft så att det blir en bredd i engagemanget för att hjälpa människor på flykt som finns i Europa. Det gäller inte minst våra nordiska grannländer, och därför bör regeringen ånyo intensifiera ansträngningarna att få nordiska och västeuropeiska grannländer att ställa upp i ett mer aktivt flyktingmottagande. Ett sådant handlande skulle stärka de europeiska demokratierna och välfärdsländerna. Dessa har ett större ansvar än flertalet andra länder, och vi har relativt sett en privilegierad situation med ett stort ansvar för att hjälpa människor i nöd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den praktiska handläggningen av flyktingars ärenden,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillfälliga uppehållstillstånd för Kosovoalbaner,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige intensifierar sina ansträngningar att förmå andra länder att dela på flyktingmottagandet i Europa.
Stockholm den 13 januari 1994 Elver Jonsson (fp) Lars Sundin (fp)