Sverige är i en akut kris med finansiell obalans och hög arbetslöshet. Det är anmärkningsvärt att regeringen med stöd från socialdemokraterna lägger fram ett pensionsförslag som baserar sig på politiska önsketänkanden och saknar en stabil finansiering. Den låga tillväxt som kan förväntas i den totala svenska ekonomin uppfyller inte de tillväxtprognoser som förslaget baserar sin ekonomi på.
Sverige har en strukturell arbetslöshet som är mycket svår att nedbringa till rimlig nivå på kort sikt. Regeringen har använt traditionell och dyr sysselsättningspolitik för att de arbetslösas situation inte skall ge upphov till alltför starka protester. Problemet är att den sysselsättningspolitik som bedrivs tillsammans med en felaktig invandringspolitik urholkar statens finanser och skjuter nödvändiga analyser på framtida beslutsfattare. Permanenta uppehållstillstånd för 80 000 flyktingar motsvarar ett års tidigare pensionsålder vid fortsatt hög arbetslöshet. På kort sikt har Sverige arbeten för 35 årskullar, om vi skall uppnå låg arbetslöshet. Det innbär att ett frivillig grundpension bör utgå från 55 års ålder.
En grundpension från 55 år kan finansieras genom att livsarbetstiden blir kortare och ungdomsarbetslösheten minskas samtidigt som förmånliga ersättningar kopplas bort från 55 år och uppåt. Om alternativa arbetsmarknadskostnader inräknas ger en grundpension besparingar på 10 miljarder kronor om 100 000 medborgare väljer att pensionera sig tidigt.
En senareläggning av pensionsåldern innebär motsatsen för samhällsekonomin. Till sommaren går 130 000 ungdomar ut och söker arbeten. På kort sikt kan endast arbetsmarknaden öppnas tillräckligt för de yngre generationerna genom att de äldre lämnar plats för ungdomarna. En grundpension från 55 år kan med fördel kombineras med en väncheck för att den som frivilligt pensionerar sig skall ha möjlighet att utföra en väntjänst åt såväl yngre som äldre medborgare inom t.ex. vård- och omsorgssektorn.
Den faktiska pensionsåldern är 1994 under 60 år, och att då med nuvarande arbetsmarknadsläge föreslå en höjning av pensionsåldern förvärrar Sveriges finanser ytterligare.
I propositionen anges att reformen skall skapa ett mer robust pensionssystem och att en koppling mellan avgift och förmån införs. Det är goda grundförslag men de behöver kompletteras med att pensionsförslaget måste anpassas till arbetsmarknadsläget genom möjlighet till en frivillig grundpension från 55 års ålder.
För att ge incitament till att delta i arbetlivet bör endast lönearbete och några få undantag vara pensionsgrundande. Beträffande pensionsrätt för studier bör längre studier premieras upptill 6 år och karensvillkor tillämpas så att de två första åren är karenstid.
Pensionsrätt för barnår bör maximeras till en normalfamiljs behov.
Pensionsrätt för förtidspensionärer bör givetvis inte grundas på fiktiva inkomster utan förslagsvis 50 % av genomsnittsinkomsten i Sverige.
Reglerna för uttag skall göras mer flexibla och konjunkturanpassade och uttag av grundpension medges från tidigast 55 års ålder.
Ålderspension från premiereservsystemet skall kunna medges från 55 års ålder.
Förtidspensionens beviljningsregler bör anpassas till en frivillig pensionsålder från 55 års ålder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av en frivillig grundpension från 55 års ålder,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att grundpensionen kan kombineras med en väncheck,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om pensionsrätt för studier,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att pensionsrätt för barnår maximeras till en normalfamiljs behov,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om pensionsrätt för förtidspensionärer,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att reglerna för pensionsuttag skall göras mer flexibla och arbetsmarknadsanpassade,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ålderspension från premiereservsystemet skall kunna medges från 55 års ålder,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att reglerna för förtidspensionens beviljande bör anpassas till en frivillig pensionsålder från 55 års ålder.
Stockholm den 17 maj 1994 Claus Zaar (nyd)