Sverige har till skillnad från de flesta andra länder ett pensionssystem som är obligatoriskt och omfördelar mellan olika inkomsttagare. Det har varit ett för kvinnor, med den inkomststruktur och arbetstid de haft, bra system. Nackdelen med det nuvarande ATP-systemet är dess tillväxtkänslighet. När en utjämning av arbetad tid mellan kvinnor och män sker är den bristande kopplingen mellan intjänandetid och utbetalning också en nackdel. Därför är det rimligt med en reformering av nuvarande pensionssystem.
Pensionsarbetsgruppens förslag, som till vissa delar utgör grund för propositionen, har varit ute på remiss. S- kvinnornas kritik avsåg:egenavgifterna som till 50 % skulle ersätta arbetsgivaravgifterna, samt avgift över tak ett premiereservsystem som kan bädda för ett stort privat fondsparande otillräcklig finansiering delning av pensionspoäng s.k. barnår i 4 år.
Egenavgifter
För att ett system med egenavgifter skall ersätta arbetsgivaravgifter krävs att den lönekompensation som detta förutsätter ligger utanför ordinarie löneuppräkning. I s-kvinnornas remissvar hyste vi oro för att arbetsgivarna inte skulle leva upp till denna ordning. Därför menade vi att systemet med arbetsgivaravgifter skulle fortsätta. Vi konstaterade också att nuvarande system innehåller större möjligheter till fördelning, eftersom arbetsgivaren betalar full avgift även på inkomst över 7,5 basbelopp. Denna ordning i kombination med folkpension och pensionstillskott har inneburit att stora kvinnogrupper gynnats.
Premiereservsystem
I propositionen precis som i tidigare remiss föreslås att 2 % av den totala pensionsavgiften skall kunna avsättas till ett premiereservsystem. Förslaget innebär att de nuvarande AP-fonderna används samtidigt som premiereserverna bygger upp ett stort kapital hos privata fondförvaltare. Dessa privata fonder kan, till skillnad från de kollektiva, användas helt utan hänsyn till nationens behov eller intresse av kapital. Dessa förhållanden är inte tillräckligt belysta.
Otillräcklig finansiering
En rörlig pensionsålder som förordas motiverar att möjlighet till delpension försvinner. Därför har vi inte haft synpunkter på detta förslag. Däremot uttalade vi att förtidspensionernas finansiering och utfall borde ha redovisats innan beslut fattas om de framtida pensionerna.
Den ekonomiska situationen för Sverige kräver en stram ekonomisk politik under många år framöver. Det ställer extra stora krav på prioriteringar mellan olika utgifter. Vi är i detta sammanhang beredda att prioritera kommunala verksamheter framför höga bidragsnivåer. Detta är till gagn för kvinnor. För att då kunna fatta riktiga beslut krävs att samtliga kostnader är synliga.
Delad pensionspoäng
S-kvinnornas styrelse anförde i remissyttrandet att systemet med delad pensionspoäng är gammalmodigt och leder tankarna till den gamla sambeskattningen. Ivern att på detta sätt ''jämställa'' kvinnors och mäns pensionspoäng återspeglas inte i viljan att under människors aktiva liv skapa ett lönesystem som är jämställt.
Barnår
S-kvinnorna var också i remissvaret kritiska emot förslaget att beräkna ATP-poäng under fyra år per barn. Vi anser detta vara ett sätt att konservera ett ojämställt samhälle. Pensionsregler enbart kan förvisso inte förändra nuet, men kan, rätt utformade, stimulera till en förändring. S-kvinnorna har i sitt remissvar förordat att den pensionsgrundande tiden för vård av barn borde begränsas till den tänkta tiden för föräldraledigheten, 1,5 år. De övriga 2,5 åren borde kunna användas för studier, med samma beräkningsmetod som för barnår.
Den fortsatta hanteringen
Efter remisstidens slut har regeringen till viss del tagit hänsyn till de remissvar som inkommit. Sålunda har flera områden lyfts ut för fortsatt beredning. Det gäller egenavgifterna, finansieringen och till viss del premiereservsystemet. Detta är bra men inte tillräckligt.
Det är enligt vår mening nödvändigt att analysera vad ett premiereservsystem på 2 % leder till i form av förskjutning mellan kollektiv och privat kapitalbildning och vad detta innebär för samhällsbehovet av kapital för investering. Den delade pensionsrätten och de fyra barnåren finns fortfarande kvar i förslaget.
Ett reformerat ATP-system skall hålla för lång tid framöver. Därför är det en fördel om en bred politisk uppgörelse nås. Det skapar trygghet både för samhällsekonomin och för den enskilde. En bred uppgörelse kräver samtidigt sin kompromiss.
De förslag i propositionen som vi här har kommenterat är emellertid av den karaktären att de bör bli föremål för ytterligare analys.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om analys av förslaget om premiereservsystemet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande delning av pensionspoäng samt barnår.
Stockholm den 17 maj 1994 Margareta Winberg (s) Maj Britt Theorin (s)