Regeringen föreslår att studerande vid yrkesteknisk högskola, YTH, ska förlora vuxenstudiestöd och i stället hänvisas till studiemedel.
Förslaget innebär ett slut på möjligheten för vuxna yrkesverksamma att komplettera sitt yrkeskunnande med de teoretiska kunskaper som krävs till exempel för att starta egna företag.
För att få gå på en YTH-utbildning krävs att man varit yrkesverksam i minst sex år. Det innebär att de flesta YTH- eleverna är omkring 30 år och har familj och kanske eget hus. Deras levnadskostnader är därför högre än de flesta unga studenters. Att då jämföra grupper och, som regringen gjort, hävda att alla ska studera på lika villkor är fel. Redan sänkningen av vuxenstudiestödet har skapat stora svårigheter.
För samhället innebär detta en stor förlust. Ingen studieväg har, i förhållande till antalet studerande, lett till start av så många nya företag som YTH. Kombinationen av långt praktiskt arbete och teoretisk utbildning har lett till en unik kompetens för eget företagande.
I Skellefteå finns många exempel på detta. Den besparing på 25 miljoner kronor som regeringen föreslår, är en bagatell jämfört med alla de stöd samhället på andra vägar ger för att åstadkomma företagsutveckling och nyföretagande. Förslaget om indragning av vuxenstudiestödet till studerande vid YTH leder till högre kostnader för arbetslösheten i stället för en ökad småföretagarutveckling. Det finns därför inga skäl att slå sönder en av de bästa utbildningar vi har både för individens och näringslivets utveckling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår förslaget om indragning av vuxenstudiestöd för elever vid yrkesteknisk högskola, YTH.
Stockholm den 25 januari 1994 Carin Lundberg (s) Rinaldo Karlsson (s) Mats Lindberg (s) Georg Andersson (s) Lena Boström (s)