Sverige har en vuxenutbildning av mycket hög kvalitet. Folkhögskolorna har t.ex. genom sin vuxenpedagogik betytt mycket för att ge vuxna nya möjligheter för att komplettera studier som tidigare i livet av olika skäl varit omöjliga. Den kommunala vuxenutbildningen ger alternativ för vuxenstuderande att i koncentrerad form läsa in grundskoleoch gymnasiebehörighet.
Den svenska vuxenutbildningen är av särskild betydelse för kvinnorna.
Studier är emellertid för de flesta tillgängliga endast om det också finns ett fungerande studiestöd. SVUXA, SVUX, utbildningsbidrag, studiemedel är olika former av studiestöd som ger alla möjligheter att som vuxna komplettera sina kunskaper.
Under en lågkonjunktur är det särskilt angeläget att arbetslösa får möjligheter att höja sin kompetens för att när konjunkturen vänder åter komma ut på arbetsmarknaden bättre rustade. Det är därför oerhört kortsiktigt att som regeringen föreslagit sänka nivåerna och urholka studiestödet.
Försämringar i medborgarnas studiemöjligheter förstärker snabbt kunskapsklyftorna och ökar riskerna för ett 2/3-samhälle. Vuxna kortutbildade över 25 år som studerar på grundskole- och gymnasienivå måste ha möjlighet till ett förmånligare studiestöd än ungdomar, som efter gymnasieskolan fortsätter med eftergymnasiala studier och studier på högskolenivå. De vuxnas högre kostnader för boende och familj måste vägas in vid fastställandet av studiestödsnivåerna.
Inte minst för arbetslösa får sänkning av ersättningsnivåerna i utbildningsbidrag och vuxenstudiestöd allvarliga konsekvenser. Vi avvisar budgetpropositionens förslag om studiecheck eftersom det inte ger utrymme för längre grundläggande studier.
Möjligheterna att i vuxen ålder komplettera sin utbildning betyder särskilt mycket för kvinnorna. När barnen är vuxna vill många kvinnor utbilda sig eller vidareutbilda sig för nya arbetsuppgifter. För många kvinnor dröjer det länge innan de praktiska förutsättningarna gör det möjligt för dem att ta itu med studier. Det är därför särskilt oroande med förslag inom utbildningsområdet som går ut på att sänka åldern för studiestöd. Detta är en åtgärd som slår särskilt hårt mot kvinnor. Män får i större utsträckning än kvinnor vidareutbildning i jobbet. Det innebär att -- så länge denna orättvisa består -- kvinnor mer än män är beroende av att kunna studera i vuxen ålder. En sänkning av åldern för studiestöd från 45 till 40 år drabbar kvinnorna särskilt hårt. Vi motsätter oss därför en sådan sänkning och vill i stället se förslag från regeringen på åtgärder för att underlätta för kvinnor över 40 år att studera.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om studiestöd för vuxenstuderande.
Stockholm den 25 januari 1994 Kristina Svensson (s) Anita Persson (s)