I prop 1993/94:100, bil 9, avsnitt E5 föreslås, att studerande på yrkesteknisk högskoleutbildning (YTH) i fortsättningen inte skall vara berättigade till särskilt vuxenstudiestöd (svux). Jag hyser oro för att detta förslag kommer att äventyra en fortsatt rekrytering av elever till YTH.
YTH-studenten
YTH-utbildningen vänder sig till personer som har varit yrkesverksamma en längre tid och som behöver en kompetenshöjning i sitt yrke. Det gör att en typisk YTH- student skiljer sig från studenter inom andra högskoleutbildningar.
En YTH-student är omkring 30--35 år, har ca 10 års arbetslivserfarenhet, familj och barn och etablerade ekonomiska åtaganden. Dessutom har YTH-studenten liten eller ingen erfarenhet av tidigare teoretiska studier och är därför osäker på om han/hon kommer att klara YTH- studierna. Få YTH-studenter har chans att läsa på hemorten, vilket innebär dubbel boendekostnad och kostnad för hemresor.
YTH -- en unik utbildning
YTH-utbildningen i landet har ca 1 000 årsstudieplatser, som har byggts upp under en tjugoårsperiod. YTH är unik genom att den kräver minst fyra års arbetslivserfarenhet (i praktiken har YTH-studenter betydligt längre arbetslivserfarenhet) och genom att den kombinerar teori och arbetslivserfarenhet, vilket ofta efterlyses.
Antalet sökande till naturvetenskapliga och tekniska utbildningar minskar och man kan se en brist på tekniker i framtiden. Då skulle en förlust av YTH-utbildningarnas inriktningar mot byggnadsteknik och industriell teknik utgöra en minskning av möjligheterna att utbilda tekniker och industrin riskerar förlora en grupp anställda som kombinerar praktiska erfarenheter med teoretisk påbyggnad.
I Norrköping finns f.n. 60 utbildningsplatser inom YTH- området industriell teknik. En utvidgning med 30 platser inom byggnadsteknik har planerats. Om underlaget för YTH-utbildningen riskeras innebär det att en femtedel av högskoleplatserna inom det tekniska området kan försvinna.
I samband med att riksdagen fattar beslut om en förändrad studiefinansiering för YTH bör därför riksdagen nu ge regeringen till känna att en omedelbar uppföljning av konsekvensen måste ske. Om denna uppföljning visar att mina farhågor vad gäller rekryteringen till YTH blir besannade, bör regeringen omedelbart återkomma till riksdagen med förslag att återgå till en studiefinansiering med SVUX.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppföljning av studiefinansiering för YTH-studerande.
Stockholm den 25 januari l994 Karl-Göran Biörsmark (fp)