Ökade krav på ungdomsutbildning har inneburit stora förändringar av de äldre tonåringarnas ekonomiska och sociala situation.
En treårig gymnasieutbildning innebär att i stort samtliga tonåringar blir helt beroende av sina föräldrars ekonomiska möjligheter till och med våren det år de fyller 19 år. Många tonåringar har delvis bidragit till sin försörjning genom att feriearbeta och ibland också med olika deltidsarbeten.
För barnfamiljerna betyder samhällsförändringarna att man från att tidigare haft försörjningsansvar för sina ungdomar till 16 eller 18 års ålder fortsätter att ha samma ansvar tills ungdomarna fyller 19 år. Samtidigt går det fortfarande en viktig gräns mellan samhällsstödet till grundskoleeleverna och gymnasieeleverna.
Det absoluta förbudet mot avgifter för grundskoleeleverna beträffande t.ex. skolmat och skolmaterial är mer tänjbart för gymnasieskolan, som formellt är frivillig. Flera kommuner har därför infört skolmatsavgifter och andra avgifter för gymnasieeleverna. Den studiehjälp om 750 kronor per månad som ersätter barnbidraget för gymnasisterna beskars av den borgerliga riksdagsmajoriteten med 1 500 kronor per år från sommaren 1993. Sammantaget kan detta betyda att en familj med två gymnasieungdomar förlorar över 5 000 kronor per år. Än hårdare slår förändringarna för de familjer med låga inkomster, som är berättigade till särskilt tillägg.
Besparingar och avgifter för gymnasieeleverna slår hårt mot dem och deras familjer. Socialstyrelsens och Konsumentverkets beräkningar visar också att kostnaderna för en tonåring är betydligt högre än för ett yngre barn. Till detta kommer ett mer eller mindre absolut behov för en tonåring att disponera ett eget rum, medan en barnfamilj i en pressad situation kan välja att låta yngre barn dela rum under några år.
Familjer med goda inkomster och stabil ekonomi klarar att möta kostnaderna men risken är stor att tonårsfamiljer med snäva ekonomiska ramar ställs i en ohållbar situation med avhopp från gymnasieskolan som följd. Detta förstärks av den svåra arbetsmarknadssituationen som innebär att möjligheterna för ungdomar utan goda kontakter att skaffa sig sommarjobb är starkt beskurna.
Vi föreslår därför en översyn av gymnasieelevernas ekonomiska situation. Det svåra statsfinansiella läget innebär att möjligheterna att stärka tonårsfamiljernas ekonomi bör prövas inom ramen för det familjepolitiska stödet och studiefinansieringen. Härvid bör också såväl bostadsbidragens som underhållsbidragens konstruktion studeras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att en utredning tillsätts om gymnasieelevernas ekonomiska situation.
Stockholm den 24 januari 1994 Inger Lundberg (s) Ulrica Messing (s)