För många med funktionshinder är korta kurser på folkhögskola ett utmärkt sätt att ''komma igång'' efter en, i många fall lång, sjukskrivning eller förtidspensionering. Korta folkhögskolekurser kan ge dessa deltagare stimulans och ökat självförtroende, som sedan kan leda till längre studier på t.ex. folkhögskola. Svårigheten för deltagare med t.ex. hjärnskador eller psykisk ohälsa är att man ofta varken kan, vill eller vågar binda/anmäla sig till korta folkhögskolekurser lång tid i förväg. Att våga ta steget och börja en kortkurs kan ta månader, man behöver stöd och hjälp av människor i omgivningen, först vid kursstarten är många mogna för ett beslut.
Korttidsstudiestödens viktigaste syfte är att rekrytera kortutbildade till studier av avgörande karaktär samt att stimulera till längre kompetenshöjande studier. Stöden ska täcka kostnader för deltagare i vissa kortare utbildningar. Korttidsstudiestöd kan beviljas till arbetstagare som förlorar arbetsinkomst vid studier. (Stödet är 70 kr per timme och beviljas för varje timme som den studerande behöver ta ledigt från sitt arbete. Korttidsstudiestöd beviljas till studerande som fyller högst 64 år det år studierna påbörjas. Sammanlagt kan korttidsstudiestöd beviljas för högst 249 timmar per budgetår.) Internatbidrag kan beviljas till såväl arbetstagare som icke arbetstagare. Bidraget skall täcka kostnader för resa, kost och logi. (Internatbidraget är 315 kr per dygn och kan betalas ut för högst 10 studiedagar och högst 2 resdagar per budgetår.)
Följande studiecirklar och kurser berättigar till korttidsstudiestöd:studier i svenska, engelska och matematik på grundskolenivå och gymnasienivå, studier i samhällskunskap som motsvarar sådana moment som ingår i den kommunala vuxenutbildningen, studier för handikappade som syftar till att utveckla den handikappades färdigheter och kunskaper om handikappet.
Ansökningsrutinerna för korttidsstudiestöd och internatbidrag utestänger många funktionshindrade att kunna ta del av dessa viktiga stöd. Ansökan måste f n ske individuellt och lämnas till CSNs lokalkontor i det län den sökande är bosatt. Ansökan kan ske vid 4 tillfällen per år (15 maj, 15 augusti, 15 oktober eller 15 februari) och avser då studier som börjar kvartalet efter ansökningstillfället. Anvisningarna för stöden anger att handikappade skall kunna beviljas medel, och studierna skall stimulera till längre kompetenshöjande studier. Men stödets administrativa handläggning förhindrar många handikappade att komma i åtnjutande av bidraget samt motarbetar korttidsstudiestödets och internatbidragets egentliga syfte. Ansökan bör kunna göras fortlöpande. När studierna är avslutade får kursarrangören rapportera hur många och vilka som deltagit och CSN kan betala ut bidragen till skolan, alternativt kursdeltagaren.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att handikapporganisationer ånyo skall beredas möjlighet att göra kollektiva ansökningar där antalet studerande från resp. län anges.
Stockholm den 21 januari 1994 Marianne Jönsson (c)