En hög utbildningsnivå är en kritisk framgångsfaktor för svensk konkurrenskraft i framtiden. Därom råder inga delade meningar. Ett ständigt ökande beroende av vår omvärld ställer ständigt nya krav på utbildningens innehåll och nivå hos den svenska arbetskraften. Häri ligger den viktigaste orsaken till statsmakternas beslut att öka internationaliseringen i framför allt den högre utbildningen. Ett av de viktigaste instrumenten för att öka internationaliseringen av den högre utbildningen, och därmed den svenska arbetskraften, är de, i ett internationellt perspektiv, mycket generösa reglerna för rätt till studiemedel för studier utomlands som trädde i kraft 1989. Härigenom har utbildningsutbudet fått en bredd och ett djup som utgör ett viktigt komplement till den inhemska högskoleutbildningen.
Antalet ungdomar som på egen hand valt att studera utomlands med studiemedel har därefter, glädjande nog, ökat kraftigt (från ca 2 500 studerande 1989 till beräknat ca 17 000 budgetåret 1993/94). Till denna siffra skall också läggas ca 5 000 studerande utomlands inom ramen för svensk utbildning (utbytesprogram o.dyl.).
Själva idén med att samhället satsar betydande resurser på utlandsprogrammet är naturligtvis att de ungdomar som med svenskt studiestöd skaffar sig en utbildning utomlands återvänder till Sverige och den svenska arbetsmaknaden med ofta nya och spännande utbildningskombinationer. Ju större andel som efter avslutade studier utomlands kommer att ingå i den svenska arbetsmarknaden, desto större effektivitet och måluppfyllelse kan programmet sägas ha.
Den som väljer att studera utomlands befinner sig i en mängd avseenden i en betydligt mer utsatt och sårbar situation än de studerande i Sverige. Det kan gälla språk, kultur, socialt skyddsnät, släkt och vänner. En omständighet som bidrar till den utsatta situationen är bristen på kontakt med och information om Sverige. Erfarenheterna visar dessutom att ''repatrieringen'' till Sverige försvåras om inte en kontinuerlig kontakt med och information om hemlandet kan upprätthållas under utlandsvistelsen. Att på olika sätt verka för att förutsättningarna för ett återvändande till Sverige underlättas innebär således att samhällets investeringar i de utlandsstuderande ger utdelning.
Enligt vad vi erfarit har Centrala Studiestödsnämnden (CSN) genom sin basverksamhet -- att ge de ekonomiska förutsättningarna för studier -- även kommit att spela en viktig roll som kontaktpunkt för de studerande under utlandsvistelsen. För många studerande utomlands har CSN också kommit att bli den naturliga länken till hemlandet. Oftast handlar det om rådgivning, stöd och hjälp i svåra situationer som kan uppstå under utlandsvistelsen.
Statsmakterna fattar beslut som direkt eller indirekt har betydelse för våra studerande ungdomar utomlands. Det kan röra sig om beslut som avser studiestöd men också beslut inom andra områden som har betydelse för de studerandes villkor under studietiden eller tiden därefter när de har återvänt till Sverige. Enligt uppgifter som vi inhämtat har CSN länge sökt efter en effektiv väg för att informera våra studerande utomlands om de frågor som är angelägna och viktiga för dem. Emellertid har behovet av kontinuerlig information varit förenad med kostnader som CSN inte har ansett sig kunna bära. Tanken på en egen periodisk informationskanal har därför måst avvisas.
En annan möjlighet som öppnar sig är att mera systematiskt utnyttja våra studerande utomlands för att ''sälja'' Sverige och svensk utbildning. Hittills har internationaliseringen av den svenska högskolan varit relativt ensidig i den meningen att vi sänder ut betydligt fler svenska studerande utomlands än vad vi tar emot till det svenska utbildningsväsendet. En viktig återhållande faktor i detta sammanhang är förvisso att de svenska universiteten och högskolorna inte förmått anordna kurser och utbildningar i tillräcklig omfattning på engelska. En alldeles avgörande omständighet är dock att kunskapen hos utländska studerande om möjligheterna för svenska utbildningsanordnare att ta emot utländska studerande är mycket begränsad.
Svenska studerande utomlands är generellt mycket goda ''ambassadörer'' för Sverige. De träffar naturligt nog ett stort antal studerande från respektive studieland men även studerande från andra länder som finns på den aktuella skolan. Via Sverige Nytt skulle våra svenska studerande kunna förses med informationsmaterial om svenska utbildningar i allmänhet och/eller specifika högskolor eller utbildningar. En sådan nära marknadsföring skulle verksamt kunna bidra till att öka kunskapen om och intresset för Sverige och därmed öka antalet utländska studerande vid svenska universitet och högskolor.
I detta läge inledde CSN diskussioner med förlaget Hummelgren & Almebäck, Förlag AB som utger nyhetstidningen ''Sverige Nytt'', en specialskriven nyhetstidning för svenskar verksamma utomlands.
Tidningen utkommer en gång i veckan med en sammanfattning av veckans i huvudsak svenska nyheter. Sverige Nytt har utkommit sedan 1948 och har ca 20 000 läsare i f.n. 157 länder. Bland prenumeranterna finns t.ex. svenska ambassader och företag.
Dessa diskussioner ledde fram till ett avtal innebärande att de svenska studerande som studerar utomlands erbjöds en prenumeration på tidningen till ett pris som rabatterades med 25 procent. Detta erbjudande skickades till samtliga studiestödstagare utomlands, vilket ledde till att ca 1 000 (ca 10 procent av det totala antalet) beställde en årsprenumeration. Detta anses av branschfolk som ett extremt bra resultat för ett direktadresserat prenumerationserbjudande. Ett normalt resultat brukar annars ligga på 3--4 procent. Resultatet tycker vi därför skall tolkas som att efterfrågan/behovet hos kundgruppen är stort.
I samband med besök på ett antal olika skolor utomlands som CSN International har genomfört under våren 1993 (huvudsakligen dock för andra syften) har frågan om behovet av en kontinuerllig information om vad som händer hemma i Sverige tagits upp med de svenska studerande som CSN haft tillfälle att träffa (totalt ca 300). Reaktionerna har varit entydiga och kan sammanfattas sålunda: ''Vi behöver en informationskälla om vad som händer hemma i Sverige men pengarna räcker inte.''
Som jämförelse (eller föredöme) kan vi nämna att i Norge har norska studerande utomlands, genom ett beslut i norska stortinget, sedan ett tiotal år tillbaka regelbundet fått information från hemlandet genom automatisk och gratis tillgång till ''Nytt fra Norge'', Norges motsvarighet til Sverige Nytt. Pengarna anvisas via kirke- och undervisningsdepartementet.
Enligt uppgift från CSN, som har haft överläggningar med förlaget är det möjligt att åstadkomma betydligt bättre ekonomiska villkor om prenumerantstocken kan ökas väsentligt. En försiktig bedömning pekar mot ett pris som ligger runt 50 procent av dagens ordinarie pris. Eftersom själva utgiften som sådan alltid kommer att utgöra ett hinder för somliga studerande -- i princip oavsett priset -- att skaffa sig en lättillgänglig informationskälla, så har tankarna osökt lett till en lösning som skulle innebära ett samhälleligt engagemang i frågan.
Om samtliga studerande utomlands, genom ett samhälleligt engagemang, blir prenumeranter på Sverige Nytt har förlaget, enligt vad vi inhämtat i förhandlingar med CSN, försäkrat att tidningens innehåll kommer att anpassas till den nya, relativt sett mycket stora, läsargruppen. CSN lär också ha tillförsäkrat sig och, om det finns intresse, även andra myndigheter utrymme för samhällsinformation (upp till en sida per vecka). Förlaget har också visat sig intresserat av att ställa upp med ett antal stipendier till svenska studerande utomlands.
Som nämnts tidigare har CSN, genom sin basverksamhet, kommit att spela en viktig roll även som kontaktpunkt och företrädare för de studerande utomlands. Även om CSN självklart ställer upp för de studerande med rådgivning, stöd och hjälp i olika situationer, som kan uppstå under utlandsvistelsen, så vore det i ett längre perspektiv önskvärt om det i Sverige kunde tillskapas en intresseorganisation för de studerande utomlands av de studerande själva. En sådan skulle t.ex. kunna byggas upp enligt den norska modellen ANSA (Association of Norwegian Students Abroad), som också har statligt stöd. Norge har för övrigt, av historiska skäl, en betydligt längre och mer omfattande tradition och erfarenhet av att skicka ut studerande för studier utomlands.
Enligt vår uppfattning är det uppenbart möjligt att, genom en mycket begränsad ekonomisk insats, åstadkomma betydande samhälleliga effekter genom att förse studerande utomlands med fortlöpande Sverigeinformation. Enligt vad som uppgivits från CSN beräknas antalet studerande utomlands budgetåret 1994/95 uppgå till ca 20 000.
Vi förslår därför att riksdagen för budgetåret 1994/95 under anslaget E 7. Bidrag till vissa studiesociala ändamål, eller på annat lämpligt sätt inom given budgetram, avsätter 10,5 milj kr. Medlen bör disponeras av CSN för att träffa avtal med lämpligt förlag, som kan förse svenska studerande utomlands med fortlöpande Sverigeinformation.
Ett sådant avtal bör dock, om möjligt, kunna utvärderas efter en viss tid. Vi föreslår därför samtidigt att CSN får uppdraget att redovisa effekterna av denna satsning för att vi skall kunna utvärdera effekterna av satsade medel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen under anslaget E 7 eller på annat lämpligt sätt inom given budgetram avsätter 10,5 miljoner kronor för information till svenska studerande utomlands,
2. att riksdagen hos regeringen begär att Centrala studiestödsnämnden får i uppdrag att träffa avtal om information till svenska studerande utomlands med lämpligt förlag, samt att utvärdera och redovisa effekterna av satsade medel.
Stockholm den 21 januari 1994 Lena Öhrsvik (s) Hans Dau (m)