Mot bakgrund av de riktlinjer för ett sammanhållet studiefinansieringssystem som vi socialdemokrater föreslagit i motion 1993/94:Sf512 yrkar vi avslag på propositionen. På ett antal punkter skulle regeringens förslag allvarligt försvåra möjligheterna till samordning och tydlighet. Dessutom saknas sakliga underlag för beslut.
I en tid när vårt land behöver ett nationellt kompetenslyft på alla nivåer, väljer regeringen att enbart diskutera villkoren för studier på högskolenivå. Analys av kommande utbildningsbehov saknas helt och något egentligt mål med studiefinansieringssystemen har man inte. Detta leder naturligtvis till otillräckliga och direkt olämpliga förslag. Inte heller har man analyserat de administrativa eller ekonomiska konsekvenserna. Beslutsprocesser, inflytande och rättssäkerhet är också områden som lämnats åt sidan.
Eftersom man i propositionen anger att en parlamentarisk utredning bör tillkallas för det fortsatta reformeringsarbetet, och då de konkreta förslagen ändå inte skall träda i kraft förrän 1 juli 1995 respektive 1 januari 1996 saknas skäl att nu bryta ut vissa delar av helheten.
Regeringen har identifierat ett antal problem i nuvarande studiestödssystem. De viktigaste anger man vara rättviseaspekterna, de för individen bristande incitamenten att hushålla med studietiden och hålla nere skuldsättningen samt statens risk för stora avskrivningar. Vi delar inte den syn på rättvisa som kommer till uttryck i propositionen där man framhåller att rättvisa är att alla får samma stöd. För oss är rättvisa i detta sammanhang att de som fått minst får lite mer. Vuxna som inte tidigare fått chansen till utbildning måste enligt vår mening få särskild stimulans till studier, så att vi inte ytterligare vidgar utbildningsklyftorna. Detta framgår också mycket klart av de riktlinjer vi angivit i motion 1993/94:Sf512.
För att bättre kunna hushålla med studietid bör krav ställas både på utbildningsanordnare och de studerande. En bättre studierådgivning håller studietiderna nere och en bättre ekonomisk rådgivning medverkar också till lägre skuldsättning. Regeringen väljer i stället att straffa dem, som inte fullt ut klarar meritkraven. Detta är en mycket passiv inställning. Vi förordar åtgärder både i form av rådgivning, skärpta meritkrav och en begränsning av antalet terminer med generell rätt till studiestöd. Detta tillsammans med överväganden om bidragsdelarnas storlek bör kunna leda till att riskerna för stora avskrivningar blir klart mindre.
De konkreta förslagen
Det första gäller ett mer flexibelt studiestöd vid deltidsstudier. Det överensstämmer till en del med vad vi angivit i vår motion, men behöver ses i ett större sammanhang.
Höjning av bidragsdelen är naturligtvis en mycket positiv åtgärd för att hålla nere skuldsättningen. Problemet är dock att det inte finns någon som helst beräkning av vad detta skulle få för budgetkonsekvenser.
Nästa förslag gäller inskränkningar i rätten att erhålla just bidragsdelen. Om man inte uppfyllt vissa meritkrav minskas bidraget och man får fylla på med lån. Här finns ingen analys av de adminstrativa konsekvenserna. Det medför självfallet ett ökat antal kontakter från studiestödsmyndighetens sida både med de studerande och ett stort antal självständiga utbildningsanordnare. Den tänkta höjningen av bidragsdelen är drygt 2 procent. Om man missar en poäng av tjugo under en termin blir avdraget 5 procent. Har man då nått syftet med minskad skuldsättning? Dubbla prövningar bli nödvändiga då man ju först skall uppfylla dagens meritkrav för att över huvud taget få stöd. Det blir troligen ett krångligt och otydligt system. Frågan är också hur det påverkar rekryteringen av studieovana grupper och hur det kan påverka valet av de svårare utbildningarna.
Vi är beredda att diskutera skärpta meritkrav och vår inriktning är att det i normalfallet skall krävas 35 poäng för två terminers studier. I dag gäller 15 poäng per termin.
Beträffande förslagen som gäller återbetalningssystemet så måste man vara varsam. Varje gång man gör förändringar av skärpningskaraktär, skapar man ett nytt system. Det är otänkbart att nu fatta beslut om förändringar. Då går man ju miste om möjligheten att ta ett helhetsgrepp i systemet. Detta gäller också förslaget om slopad avskrivning av studieskulden vid 65 års ålder. Vi vill i stället ha åtgärder för minskad skuldsättning tidigare i livet. Då minskar riskerna för avskrivning.
Därtill kommer att frågan om studiefinansiering också har koppling till överväganden om ett reformerat pensionssystem. Sammantaget finns enligt vår mening stora brister i propositionen. Förslagen i nuvarande form bör därför avslås.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår proposition 1993/94:156.
Stockholm den 2 maj 1994 Birgitta Dahl (s) Börje Nilsson (s) Lena Öhrsvik (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Margareta Israelsson (s) Maud Björnemalm (s) Bengt Lindqvist (s) Widar Andersson (s)