I propositionen behandlas avgiftsfriheten för privatläkares röntgen- och laboratorieundersökningar hos sjukvårdshuvudmännen.
Propositionen föreslår att frågan om privatläkarnas avgiftsfrihet i fråga om remiss av patienter eller prov till röntgen- och laboratorieundersökningar inom den offentliga vården bör lösas på lokal nivå genom beslut av sjukvårdshuvudmännen efter förhandlingar med företrädare för de privatpraktiserande specialistläkarna. För de sjukvårdshuvudmän eller privatläkare som inte önskar en sådan lösning bör nuvarande ordning bestå.
Det är inte en tillfredsställande lösning. Det öppnar för olikformiga lösningar och svårigheter för sjukvårdshuvudmännen att ha det samlade greppet över sjukvårdens kostnader och effektivitet. Det torde t.ex. vara få privatpraktiserande läkare som går in ett avgiftssystem om möjligheten för dem att själva välja att stå utanför enligt nuvarande ordning kvarstår.
Sedan 1985 gäller en ordning med schabloniserade ersättningar till sjukvårdshuvudmännen för öppen vård baserad främst på invånarantal. Skyldigheten för sjukvårdshuvudmännen att också ombesörja laboratorieprovsanalyser och röntgenundersökningar även för försäkringsanslutna privatpraktiserande läkare kvarstår enligt tidigare ordning.
För att få ökad kontroll på kostnader och skapa effektivitet har sjukvårdshuvudmännen i stor utsträckning övergått till ett köp-säljsystem där även interna tjänster interndebiteras på kostnadsställe.
I dag gäller således att landstingen betalar alla röntgen- och laboratorietjänster utom vissa rena rutinprover som kan analyseras direkt på en mottagning. Även sådana tjänster i detta sammanhang som beställs av privatparaktiserande får landstingen betala. Kostnadsökningarna på detta område har varit mycket påtagliga för landstingen. De åtgärder som landstingen vidtagit för att begränsa kostnaderna visar att man lyckats att sänka kostnaderna med bibehållen effektivitet för den egenbeställda verksamheten. Däremot har kostnaderna hos privatpraktiker fortsatt att öka.
En väsentlig orsak till att landstingen lyckats att bemästra kostnadsutvecklingen för de fria nyttigheterna synes ligga däri att det finns ett direkt samband mellan beställaren av åtgärden som är landstingen å ena sidan och den resursansvarige för den beställda tjänsten som också är landstingen å den andra sidan. I fallet med den privatpraktiserande läkaren finns inte detta direkta samband. En privatpraktiserande läkare kan beställa sina laboratorietjänster oavsett vad de kostar, eftersom vederbörande inte själv behöver betala utan får den tjänsten tillhandahållen av landstingen. Detta är inte tillfredsställande.
Dels avsätter inte den beställda nyttigheten någon motsvarande kostnad i den egna verksamheten. Därmed finns ingen begränsande faktor som tillgodoser effektivitet och nytta. Dels är detta inte försumbara kostnader då enskilda kvalificerade laboratorietjänster kan belöpa sig på kostnader som ligger upp mot 10 000 till 15 000 kr för en enda patient. Ett mera direkt samband bör därför skapas mellan beställare och den ekonomiskt ansvarige.
Den väg propositionsförfattaren valt att lösa avgiftsfrågan för privatpraktiserande specialistläkare på är via förhandlingar på lokal nivå mellan sjukvårdshuvudmännen och företrädare för privatpraktikerna. För den händelse en part inte önskar en sådan lösning skall nuvarande ordning med avgiftsfrihet bestå.
Lika rätt till sjukvård
I dag har landstingen som sjukvårdshuvudmän ett odelat ansvar för att vård skall kunna garanteras alla oavsett var i landet man bor. Det är viktigt att denna grundläggande rättighet för den enskilde behålls ograverad vid varje förändring i vårdorganisationen. En förutsättning för att bedriva en effektiv och allsidig vård är att landstingen ges möjlighet att fullfölja detta ansvar ograverat. För att uppfylla denna allsidighet och för att nå högsta effektivitet och åstadkomma en rättvis fördelning av resurserna till vården är det viktigt att landstingen även fortsättningsvis har en kontroll över kostnaderna i vården.
Förändringar av det regelsystem som styr resurserna till vården måste göras med bibehållna möjligheter att tillgodose en lika rätt för alla till god vård oavsett var i landet man bor. För att denna målsättning skall förbli orubbad förutsätter det att landstingen har grepp över samtliga sjukvårdsresurser inklusive de fria nyttigheterna av laboratorie- och röntgentjänster till privatpraktiserande specialistläkare. Det tillgodoses inte fullt ut av förslaget i propositionen. I de fall en privatpraktiserande läkare väljer att stå utanför tappar sjukvårdshuvudmannen helhetsgreppet och incitament för att nå full effektivitet i den totala verksamheten. En enhetlig lösning bör eftersträvas som omfattas av alla privatpraktiserande specialistläkare som är försäkringsanslutna.
En lika rätt till sjukvård över hela landet kräver också mer enhetliga regler i resursutnyttjandet mellan de olika sjukvårdshuvudmännen. Regeringen bör därför pröva olika vägar för att skapa ett sådant starkare och mer likartat samband mellan alla beställare och resursansvariga i vården, utan att en ökad taxeglidning eller en underbehandling i vissa fall kan bli effekten. Regeringen bör i det sammanhanget överväga på vilket sätt ett remisstvång för privatpraktiserande läkare skall införas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att skapa lika villkor för avgifter för privatläkares röntgen- och laboratorieundersökningar hos sjukvårdshuvudmännen.
Stockholm den 18 april 1994 Agne Hansson (c) Stina Gustavsson (c)