Fritt tandläkarval inom barn- och ungdomstandvården
Varje landsting skall enligt 5 § tandvårdslagen erbjuda en god tandvård åt dem som är bosatta inom landstinget. Vidare har folktandvården, dvs. den tandvård som landstinget bedriver i egen regi. bl.a. till uppgift att avgiftsfritt tillhandahålla barn och ungdomar fullständig tandvård t.o.m. det år de fyller 19 år.
Riksdagen beslutade under 1992 (prop 1992/93:43) om en ändring av tandvårdslagen. Syftet var att klargöra att landstinget kan sluta avtal med annan om att utföra landstingets uppgifter. Lagändringen, som trädde i kraft den 1 januari 1993, skapar emellertid inga garantier för att åstadkomma fritt tandläkarval inom barn- och ungdomstandvården. Frågan om att införa valfrihet för barn och ungdomar överlåts till det enskilda landstinget att fatta beslut om.
Riksdagen har tidigare behandlat motioner om fritt tandläkarval för barn och ungdomar. Socialutskottet behandlade i betänkande 1992/93:SoU9 en motion av mig i denna fråga och uttalade följande:
''Utskottet utgår från att landstingen följer intentionerna i propositionen om att barn och ungdomar skall få frihet att välja tandläkare.''
Trots att relativt kort tid förflutit sedan riksdagens tydliga viljeförklaring, finns det flera skäl att på nytt väcka frågan om att principen om fritt tandläkarval skall lagregleras.
För det första kan konstateras att det inom flera landsting (Gävleborg, Kristianstad, Sörmland, Kronoberg, Västmanland, Örebro och Dalarna) där frågan varit uppe till behandling har fattats beslut att ej införa fritt tandläkarval. Övriga landsting intar -- generellt sett -- en tveksam eller direkt avvisande grundinställning. Endast ett fåtal landsting (Stockholm, Malmöhus, Värmland, Uppsala, Östergötland och Göteborg i starkt begränsad omfattning) har i skrivande stund infört principen om fritt tandläkarval inom barn- och ungdomstandvården. För det andra har riksdagen under förra året antagit husläkarreformen som bl.a. innebär valfrihet i valet av husläkare även för barn och ungdomar.
Ett tredje starkt skäl är att Konkurrensverket i sin utredning Konkurrens inom tandvården lämnat förslag till åtgärdsprogram för att åstadkomma konkurrens på lika villkor inom tandvården. I detta åtgärdsprogram ingår att förmå samtliga tandvårdshuvudmän att införa någon form av valfrihetsmodell för barn- och ungdomstandvård.
Frågan om fritt tandläkarval inom barn- och ungdomstandvården behandlas i regeringens proposition. Förslaget innebär att regeringen ''ser positivt på ökad valfrihet att välja vårdgivare inom barn- och ungdomstandvården. Regeringen avser att följa utvecklingen med uppmärksamhet.'' Några åtgärder för att öka valfriheten föreslås således inte.
Utvecklingen under 1993 när det gäller ökad valfrihet visar att den hittillsvarande strategin från statsmakternas sida inte haft märkbar effekt. Det räcker uppenbarligen inte att statsmakterna skapar legala förutsättningar för fritt tandläkarval och ökad konkurrens mellan privata och offentliga vårdgivare inom tandvården om landstingen inte finner anledning att utnyttja dem.
Det är mot denna bakgrund motiverat att det i tandvårdslagen införs en skyldighet för landstingen att erbjuda barn och ungdomar fritt tandläkarval.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen begär att regeringen framlägger särskilt lagförslag om rätt till fritt tandläkarval för barn och ungdomar.
Stockholm den 27 januari 1994 Isa Halvarsson (fp)