Sjukförsäkringen har under de senaste åren förändrats vid flera tillfällen. De senaste förändringarna trädde i kraft den 1 april och 1 juli 1993. Den första sjukdagen är en karensdag då ingen ersättning utgår. Därefter utgår sjukersättning med 65% av lönen under dag 2--3, 80% dag 4--365 samt 70% därefter. Förändringarna var en del av den så kallade ''krisuppgörelsen'' mellan regeringspartierna och socialdemokraterna den 20 september 1992.
Det skall sägas att Folkpartiet liberalerna har motsatt sig sänkningen av ersättningsnivån för långtidssjuka till 70% men vi accepterade socialdemokraternas krav på sänkning vid krisuppgörelsen. Det hade i stället varit önskvärt att eventuellt införa ytterligare en karensdag för att uppnå besparingsmålet.
Det har också framförts en hel del kritik mot de nya ersättningsnivåerna, bland annat vid Socialförsäkringsutskottets utfrågning den 7 december 1993. Många är kritiska till den kraftiga försämringen av sjukersättningen till långtidssjukskrivna. Det har också framförts kritik mot det krångliga systemet med olika ersättningsnivåer.
Den som är långtidssjukskriven och genomgår medicinsk behandling eller rehabilitering kan få behålla ersättningen på 80%. Regeln säger att man måste träffa en läkare en gång i månaden för att det skall räknas som medicinsk behandling. Många långtidssjukskrivna genomgår olika typer av behandling som är föreskriven av läkare men som utförs av annan sjukvårdspersonal. Andra medicinerar regelbundet men har en sådan sjukdom att ett läkarbesök i månaden inte kan förbättra deras tillstånd. Dessa personer mister rätten till den högre sjukersättningen trots att de är föremål för medicinsk behandling och rehabilitering.
Jag anser att sjukförsäkringssystemet bör bli mer enhetligt och rättvist än det är för närvarande. Därför bör man ändra ersättningsnivån till 80% från dag 3 till och med sjukperiodens slut. För att finansiera detta föreslår jag att man bör överväga att införa ytterligare en karensdag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en enhetlig ersättningsnivå i sjukförsäkringen.
Stockholm den 25 januari 1994 Olle Schmidt (fp)