Fr.o.m. januari 1991 har en förälder som under lång tid avstått från förvärvsarbete för att vårda ett handikappat barn rätt till särskilt pensionstillägg.
Bakgrunden till detta beslut är att det finns föräldrar som utan att ha fått tillräckligt ekonomiskt stöd från samhällets sida under en följd av år lagt ned en mycket stor arbetsinsats i vården av sitt handikappade barn.
För att få tillgodoräkna sig detta pensionstillägg krävs att föräldern under dessa år har avstått från förvärvsarbete och kravet är uppfyllt om föräldern inte har tillgodoräknats pensionspoäng för det aktuella året.
I början av 1960-talet inträffade neurosedynkatastrofen som hade till följd att det föddes gravt handikappade barn.
Den förälder som vårdade ett sådant barn fick ett vårdbidrag som var större än ett basbelopp på grund av den stora arbetsbörda dessa föräldrar hade. Detta fick till följd att ATP-poäng tillgodoräknades. På grund härav finns det i dag personer, i regel kvinnor, som fått 0,10 ATP-poäng (motsvarar ca 38 kr/mån) och som därför inte får tillgodoräkna sig det särskilda pensionstillägget eftersom det anses att de förvärvsarbetat och således inte är berättigade till ett sådant.
Detta kan inte ha varit vad riksdagen avsåg med förvärvsarbete att inte berättiga till särskilt pensionstillägg. Därför bör riksdagen göra ett klarläggande så att även dessa föräldrar kan bli berättigade till särskilt pensionstilllägg.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett särskilt pensionstillägg.
Stockholm den 25 januari 1994 Anita Persson (s)